През 2015 година Иван Такев дарява кръв. Тогава е установено,

...
През 2015 година Иван Такев дарява кръв. Тогава е установено,
Коментари Харесай

3 години здравните власти не уведомяват кръводарител, че е болен от хепатит С

През 2015 година Иван Такев подарява кръв. Тогава е открито, че е болен от Хепатит С, само че никой не смята за нужно да го уведоми. Мъжът схваща за заболяването си през март тази година, когато взема решение да подари кръв още веднъж. Тогава от регистратурата на центъра по хематология му оповестяват, че има възбрана и да отиде да ревизира за какво.
За болестта му още през 2015 година е известена РЗИ- София. От там е трябвало да уведомят персоналния му доктор, само че това не е направено. Личния доктор на Такев не е осведомен и схваща от него, сподели репортаж на bTV.
В случая мъжът " има шанс ", че заболяването е в лека форма.
Според адв. Мария Шаркова това не е първият сходен случай, като има подобен, в който пациентът схваща 10 години по-късно за диагнозата си.
По думите ѝ казусът, че редът за информиране е разпръснат в няколко наредби и на никое място не е конкретизирано по какъв ред и кой носи отговорност да уведоми пациента.
Стига се до парадокса няколко институции да знаят, само че самият пациент -не.
Шаркова посочи, че през годините са правени оферти за смяна на обстановката, само че всички те са отхвърляни от министерство на опазването на здравето.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР