През 2015 година Иван Такев дарява кръв. Направени са му

...
През 2015 година Иван Такев дарява кръв. Направени са му
Коментари Харесай

Четири години никой не казва на мъж, че е болен от хепатит С

През 2015 година Иван Такев подарява кръв. Направени са му проучвания, които той не е потърсил. Тази година още веднъж му се е наложило да направи кръводарение, само че отивайки в центъра, се оказва, че му е предоставена възбрана. Причината е, че през 2015-а е открито, че е болен от хепатит С, само че никой не го е уведомил цели четири години.
„ Бях шокиран и уверен, че не може да ми се случи – нямам татуировки, нито съм наркоман. Нервен си, сърдит си, звъниш по институции”, споделя Иван Такев в ефира на БТВ.

Причината за обстановката, в която е попадна Иван, че законовата разпоредба. Според в този момент настоящите правила, когато на пациент е намерено рисково и заразно заболяване, би трябвало да се уведоми РЗИ, а оттова осведомяват персоналния доктор на инфектирания, който би трябвало да сведе информацията до него. „ Личния ми доктор беше шокиран, когато му споделих. Никой не го беше уведомил”, споделя Иван.

Това не е първият ми подобен случай като юрист. " Имала съм много неуместни обстановки като пациент, който 10 години не знае, че е инфектиран с хепатит. Проблемът е, че цялата тази нормативна разпоредба е разпиляна в няколко документа. Няма ясна отговорност кой би трябвало да уведоми пациента, а той самичък би трябвало да си намери резултатите си. Стигаме до парадокса, че няколко институции знаят, че сме заболели от хепатит, а ние не знаем”, описа Мария Шаркова.

Има празнина в законодателството, съгласни са и от Националния център по трансфузионна хематология, където сега тече вътрешна инспекция по случая на Такев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР