През 2015 г. за спечелването на един мандат в СОС

...
През 2015 г. за спечелването на един мандат в СОС
Коментари Харесай

Бой с пешки в новия общински съвет в София

През 2015 година за спечелването на един мандат в СОС бяха нужни към 6 хиляди гласа, което за София не е изключително мъчно поради обстоятелството, че на локалния избор гласоподават към половин милион гласоподаватели

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ ГЕРБ ще се опита да конструира в столицата болшинство по управническия модел на страната при победа на Йорданка Фандъкова.Ако Мая Манолова завоюва изборите за кмет, най-вероятно ще ръководи без ясно болшинство в Столичния общински съвет. " Демократична България " може да се окаже с основна роля при вземането на решенията за града. В началото на предизборната акция за локалния избор в София наподобяват ясни няколко неща. Едното е, че за кметския пост ще има балотаж, който съгласно социолозите ще бъде оспорван. Другото е, че за разлика от предходните локални избори, когато на ГЕРБ не им стигна единствено един мандат в Столичния общински съвет (СОС), с цел да реализиран цялостно болшинство, в този момент резултатът им се чака да бъде сензитивно по-нисък. Което значи, че която и от двете посочени за фаворитки в конкуренцията - сегашният кмет Йорданка Фандъкова или досегашният омбудсман Мая Манолова да завоюва изборите, ще би трябвало да ръководи с коалиция.

Въпросът какъв брой политически сили ще имат съветници в 61-местния столичен СОС и по какъв начин ще се разпределят мандатите в него е основен, тъй като без ясно болшинство в него бъдещият кмет мъчно ще ръководи. Засега социолозите предвиждат сред 21 и 24 места за ГЕРБ и сред 16 и 19 за Българска социалистическа партия и по всичко проличава, че образуването на управническа коалиция в София ще зависи от по-малките играчи, които ще имат общински съветници. Затрудненото реализиране на болшинство е неприятна вест за комфорта, на който се радва досегашният общински съвет - то допуска пъкъл хок обединения, които ще създадат по-прозрачни претекстовете за поддръжка на едно или друго решение.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики През 2015 година за спечелването на един мандат бяха нужни към 6 хиляди гласа, което за София не е изключително мъчно поради обстоятелството, че на локалния избор гласоподават към половин милион гласоподаватели. Това значи, че отвън трите съществени политически сили в столицата - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и " Демократична България ", с места в общинския съвет могат да се снабдят други по-малки обединения, чийто брой мъчно може да се предвижда. В настоящия СОС да вземем за пример трите съществени политически сили имат общо 48 съветници, а останалите 13 места се разпределят сред Вътрешна македонска революционна организация, " Атака ", " Глас национален ", " Зелените ", " Движение 21 ", АБВ и " Български социалдемократи ". И въпреки че договарянията за сформирането на болшинство в новия общински съвет ще стартират сред първия и втория тур на локалните избори, когато ще е ясно кои партии ще имат представители, от участниците в изборите е видно, че и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия (Манолова) се пробват да компенсират изчезналите им гласове посредством сателитни обединения.

Играта на ГЕРБ с Вътрешна македонска революционна организация

Партията на Борисов се надява да компенсира загубата на гласове в София, като се опита да повтори формулата на ръководещата коалиция ГЕРБ - " Обединени патриоти ". Затова кандидатирането на Ангел Джамбазки за кмет на София не е изненада. От управлението на Вътрешна македонска революционна организация дълго се колебаеха дали и на тези избори да заложат на печелившото си лице с риск Джамбазки да бъде преекспониран. Само преди няколко месеца той беше отпред на листата на партията за европейските избори и стана евродепутат. На локалните избори през 2015 година Джамбазки се яви също като претендент за кмет на София, откакто година преди този момент завоюва депутатско място в Екологичен потенциал и напусна мястото си на общински консултант в СОС. И тогава, и в този момент задачата на присъединяване на Джамбазки в кметския избор е да дърпа гласове за листата за общински съветници на Вътрешна македонска революционна организация, тъй като се счита, че той има персонален избор. Преди четири години тази тактичност донесе на партията на Каракачанов три места в общинския съвет в София. Надеждите в този момент на управлението й са да имат 5 или 6 съветници в столицата. На европейските избори Вътрешна македонска революционна организация получи малко под 32 000 гласа в София и в случай че успее да повтори този резултат, такава цел не наподобява непостижима. Според социолози ГЕРБ може да завоюва сред 21 и 24 места в СОС, които дружно с тези на Вътрешна македонска революционна организация се приближават сензитивно до нужния брой общински съветници за сформирането на болшинство - 31. От партията на Каракачанов отхвърлят на този стадий да имат сделка с ГЕРБ за взаимно ръководство на столицата, само че и в този момент нейните представители в СОС поддържат решенията на Фандъкова и ГЕРБ.

В същия подтекст би трябвало да се преглежда и кандидатирането на Волен Сидеров за столичен кмет. Той първо разгласи, че " Атака " ще поддържа кандидатурата на Фандъкова, само че няколко дни преди крайния период за регистрация на претендентите за кмет в ЦИК съобщи желанието си да взе участие в кметската конкуренция. На предходните избори " Атака " съумя да завоюва две места за съветници в СОС. На този стадий е мъчно да се предвижда дали в този момент ще може въобще да има общински консултант, тъй като на европейските избори резултатът на " Атака " в София е едвам 3745 гласа. Така или другояче, в случай че успее да вкара даже един консултант, той най-вероятно също ще гласоподава с ГЕРБ.

Играта на Манолова с дребните партии

Подобна на ГЕРБ тактика се вижда и при Мая Манолова. Като самостоятелен претендент тя няма лична листа за общински съветници, само че в случай че завоюва кметските избори, ще може да разчита на общинските съветници от Българска социалистическа партия, чийто брой обаче ще е надалеч от концепцията за съставяне на болшинство. По тази причина Манолова залага и на няколко дребни обединения, които поддържат кандидатурата й за кмет, само че вземат участие във вота със свои листи за общински съветници. Едната коалиция е наречена " Движение България на жителите " (ДБГ), в която с изключение на учредената от Меглена Кунева едноименна партия влизат още Земеделски национален съюз (ЗНС), Национална движение „Симеон Втори" и " Път на младите ". В листата й са влезнали четирима от членовете на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Манолова за кмет. Другата групировка, на която разчита Манолова, е гражданското придвижване " Заедно за смяна ", в което взе участие партията на някогашния народен представител от ДБГ Настимир Ананиев " Волт ". В неговата листа също има представител на инициативния комитет на Манолова. Трудно може да се предвижда дали двете обединения имат късмет да вкарат общински съветници в столицата. Основаната от Меглена Кунева партия ДБГ се разпадна, откакто поддръжката за Манолова провокира трус в управлението й и напускането на няколко души, отпред с разпознаваемата фигура на Найден Зеленогорски, който разгласи поддръжката си за претендента на " Демократична България ". Национална движение „Симеон Втори" от години съществува единствено като регистрация, а капацитетът на групировката на Румен Йончев ЗНС не може да се пресметна, тъй като на евроизборите партията се яви дружно с Вътрешна македонска революционна организация, а в предходния парламент беше в коалиция с партията на Николай Бареков " България без цензура ". Същото важи и за " Волт ", която на евроизборите завоюва скромните 972 гласа в столицата. Листа за общински съветници записва и " Движение 21 " на Татяна Дончева, която също поддържа Манолова за кмет. При общата неизясненост какъв брой от тези партии колко съветници могат да вкарат в СОС, в случай че Манолова завоюва кметския избор, най-вероятно и тя като Фандъкова ще би трябвало да разчита на " динамични болшинства " за пробутване на решения. Което в българската политическа традиция значи търгуване на поддръжката.

" Демократична България " може да накланя везните

На този декор основна може да се окаже ролята на третата политическа мощ в София - " Демократична България ", която съгласно социолози има капацитет да завоюва сред 10 и 13 места в СОС. На европейските избори обединяването имаше малко над 54 хиляди гласа в София. За кметската конкуренция гласовете на така наречен градска десница евентуално ще се разделят в някакво съответствие сред претендента на Демократична България арх. Борислав Игнатов и на " Спаси София " Борис Бонев. Обединението има капацитет да притегли и част от гласоподавателите, които през май гласоподаваха за някогашния кмет на " Младост " Десислава Иванчева. Тя искаше да се кандидатира за кмет на София с листа за общински съветници, само че ЦИК отхвърли да я записва поради забавяне със 7 минути след крайния период за подаване на документите. На европейските избори Иванчева завоюва в София към 10 000 гласа и съгласно социолози този протестен избор може да се разпредели сред Игнатов, Бонев и Манолова в гласуването за кмет и да прелее към " Демократична България " за общинската листа, доколкото Манолова и Бонев не вземат участие със своя.

Ако Фандъкова завоюва кметските избори и мандатите на ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация в СОС са под 28, вземането на решенията в СОС ще зависи от гласовете на представителите на " Демократична България ". Същото важи и в случай че Манолова победи на кметския избор. И в двата случая обаче обединяването ще бъде изправено пред тежка алтернатива. Извънпарламентарната групировка " Демократична България " е гневна съпротива на ръководството на Бойко Борисов и възможното им присъединяване в ръководството на столицата с ГЕРБ ще им отнеме опцията да подлагат на критика премиера. Влизането пък в коалиция с Българска социалистическа партия в София наподобява немислимо по идеологически аргументи. От управлението на " Демократична България " настояват, че на този стадий не са обсъждали въпроса какъв ще е политическият им ход, в случай че се стигне до такава обстановка и отсрочват решението за след първия тур на локалните избори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР