През 2015 г. управляваната от Жайр Агопян Телиш е успяла

...
През 2015 г. управляваната от Жайр Агопян Телиш е успяла
Коментари Харесай

"Телиш": между дълга и вината

През 2015 година ръководената от Жайр Агопян " Телиш " е съумяла макар учредените залози да трансферира на друго сдружение главния си актив - избата " Кастра рубра "

© Надежда Чипева :

- Централна кооперативна банка е изкупила от КТБ и други кредитори всички обезпечени вземания към банкрутиралата маза.

- Отделно банката на " Химимпорт " е финансирала и обвързвана компания, в която са част от парцелите на " Телиш ".

- Ако придобие активите на " Телиш ", групата, в чиято орбита има няколко винарни, може да се изкачи до топ 5 в бранша. Още по тематиката
Изострена конкуренция на винения пазар

Секторът излиза от сложен интервал и форсира растежа
3 ное 2017
Държавата влезе в комплицирана скица по преодоляване на " Дунарит "

Компания към икономическото министерство през няколко медиатора купува за 47 млн. лева вземането, посредством което Пеевски опитваше да блокира договорката с " Емко "
28 авг 2017
Синдиците на КТБ продават винарната " Телиш "

Обявеният търг планува четири дни за запознаване с документите и внасяне на депозит
12 юни 2017 След банкрута на КТБ, с цел да се успокои общественият яд по потъналите милиарди, бяха раздадени с едри шепи обещания за бистрота на процеса по неплатежоспособност. Няколко години по-късно имаме изцяло неизползваеми месечни доклади на синдиците, които са цялостни със звездички вместо имена на компании, като са заличени даже и номерата на правосъдните каузи - да не би инцидентно някой да успее да наблюдава какво е подхванато. А цяла година до декември 2017 година, обратно на всяка логичност за привличане на повече интерес, търговете за осребряване на имущество се обявяваха единствено в случайни броеве на вестници (а не примерно на уеб страницата на банката), дават се къси периоди от по няколко дни за оглед, до самите наддавания няма достъп за медии и резултати не се оповестяват. А синдиците и контролиращият ги Фонд за гарантиране на влоговете отхвърлят пояснения, като са решили, че не са обект на Закона за достъп до социална информация.

Резултатът от този загадъчен коктейл е, че синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова трансферират надзор над активи за милиони и това оказва се единствено епизодично и инцидентно - в случай че някой реши безусловно да проверява, като засича информация, пръсната из най-малко няколко обществени регистъра.

Такъв е казусът с винарската маза " Телиш ", в която собствеността от години е поделена сред изпълнителния й шеф Жайр Агопян и компания, обвързвана със притежателя на КТБ Цветан Василев (виж карето). Компанията имаше към 8.6 млн. лева заеми от КТБ и облигационна емисия за 24 млн. евро - също в огромната й част държана от банката. Насред почналата процедура по неплатежоспособност през есента на 2017 година внезапно се оказва, че винарската маза си има нов единствен гарантиран заемодател. Това е дъщерната на " Химимпорт " Централна кооперативна банка, която е изкупила цялата облигационна емисия, а това обрисува интерес и към собствеността на " Телиш ". Ако тя бъде върната към оборотите си отпреди затварянето на КТБ, сумарно с още най-малко няколко приблизително огромни винарни, свързани с " Химимпорт " и финансирани от ЦКБ, това би изкачило групата в топ 5 на бранша.

Лятно понижение

Притежаваните от КТБ 1650 обезпечени облигации (68.75% от емисията) са препоръчани на търг от синдиците през юни 2017 година За него излиза наяве от публикация във в. " 24 часа ", съгласно която се дават едвам четири дни за запознаване с документите и внасяне на депозит. Всяка от скъпите книги е с номинал 10 000 евро, само че 4 млн. евро от главницата са погасени през 2013 година, тъй че остатъчният дълг е 20 млн. евро, а продаваният пакет се равнява на 13.75 млн. евро главница. Вземането обаче е по-голямо, защото има и насъбрани лихви за просрочие. Като минимална цена е посочена 90% от първичната оценка - 722 250 лева, което е едвам малко над 2.5% от главницата по емисията. Това приказва, че към този момент книжата са предлагани един път за към 800 хиляди лева и не е имало интерес.

Този път обаче очевидно най-малко един искащ се е намерил, като продажната цена, по всичко проличава, не се е покачила изключително. В месечния доклад на синдиците за юни е посочено, че от осребряване на скъпи бумаги без открита борсова цена (облигациите са пласирани частно и не са качени за търговия) са постъпили 732 500 лева, а в този за юли - разпореждане към ***** АД (вероятно Централен депозитар или обслужващата банка на синдиците) за продажба на облигации от облигационна емисия на ***** АД (вероятно " Телиш " ).

Кой е купувачът обаче става обществено известно чак месеци по-късно, и то по напълно друга линия. През септември сдружението е оповестено в несъстоятелност и стартира процедура по неплатежоспособност. Назначеният синдик Елвира Танчева в края на ноември разгласява лист на признатите вземания, където преди всичко и като единствен гарантиран заемодател попада ЦКБ със сума над 47.6 млн. лева

Всички на назад във времето

От документа излиза наяве, че банката е изкупила освен облигациите на КТБ, само че и всички останали и държи цялата емисия. Тя не е обществена и няма информация за собствеността на книжата, само че евентуално те са били в свързани и финансирани от КТБ компании. Така действително ЦКБ се трансформира освен в най-големия заемодател, който може да избира синдик и диктува несъстоятелността, само че и в единствен гарантиран заемодател. По облигационната емисия е заложено цялото комерсиално дружество на винарната, като категорично са посочени и остарялата й маза в Плевенското с. Телиш, новата в с. Коларово (Харманли), съоръжение, парцели и лозя в харманлийските села Коларово, Овчарово и Българин.

Дали тъй като обезпеченията не са били вписани съответно или по друга причина, само че огромна част от скъпите парцели (и най към този момент избата в Коларово) неразбираемо по какъв начин са трансферирани през 2015 година Така че по баланс главните активи са марките и наличните ресурси от вино. Ако се стигне до обмен на имуществото, евентуално всички доходи ще отидат за ЦКБ. Другите приети вземания са на Национална агенция за приходите (16.5 хиляди лева.) и на самата КТБ - малко над 9 млн. лева Както и служебно включени отговорности за заплати на чиновници за под 100 хиляди лева (предимно за август и септември).

Същевременно Елвира Танчева не е признала вземанията на няколко лица с крупни суми, сключили цесии с " Телиш " в дните преди отнемането на лиценза на КТБ. Чрез тях сдружението беше погасило заема си към банката посредством прихващане, само че то е оповестено за недействително. Така цедентите претендират, че " Телиш " не е им изплатило контрактуваните суми, само че синдикът е решил, че договорите им са прекъснати с противоположна мощ, защото са съдържали такава отменителна уговорка, в случай че КТБ не признае отговорностите на " Телиш " за погасени. Така все още по описите на синдика има възражения от всички тях и от КТБ, които следва да се прегледат от съда на 17 януари. Освен това от системата на Софийския градски съд се вижда, че през декември 2017 година са получени и още две заявки от кредитори за включване, а ЦКБ е отправила молба по листата, от която се схваща, че е придобила и още едно взимане.

Сега текат периоди, в които кредиторите да решат по какъв начин да действат, само че евентуално чак откакто се изчистят тези несъгласия, ще се стигне до последваща стъпка. Тя би могла да е синдикът да осребри имуществото, като го разгласи за обмен, само че теоретично може да се пристъпи и към излекуване. Това обаче би имало логичност единствено в случай че ЦКБ е придобила и останалите огромни отговорности и реши да възвърне активността в границите на същото сдружение.

Фотограф: Надежда Чипева Изби на парче

Видно от докладите на " Телиш ", през 2015-2016 година производството на вино е на практика прекратено, като главно се продават запасите. През 2015 година това, както и продажбите на парцели, създава рекордни за компанията доходи от активността от близо 15 млн. лева плюс още 3 млн. лева от трансферирани активи, само че това е и с цената на 24.7 млн. лева загуба. През 2016 година продажбите спадат до под 2.5 млн. лева, а загубата стига до към 7 млн. лева Активите са оценени на 14 млн. лева, откакто през 2015 година огромна част от парцелите в Харманли са трансферирани за скромните 120 хиляди лева Купувач е неотдавна преди този момент основано " Бългериън уайн индъстри ", което е благосъстоятелност на считани за близки до Цветан Василев лица - Марчела Кулева и Антон Димитров, а докладите му се сформират от счетоводителя на " Телиш ". И това сдружение обаче е заложено в ЦКБ по няколко заема за общо близо 30 млн. лева И по този начин банката към този момент има прочут надзор над индустриалните активи.

За групата " Химимпорт " " Телиш " би било следващото придобиване на закъсала маза. През годините в разнообразни краища на аморфните структури от свързани компании към холдинга се озовават няколко сдружения от бранша. Най-съществените са съсредоточени в " Ловико лозари " (наследник на винпрома в Сухиндол) с 4.5 млн. лева доходи за 2016 година и " Винарна Стамболово " с 2.9 млн. лева (в което с изключение на едноименната маза са и активите на " Винпром Хасково " ). И при двете има чести рокади в собствеността и в този момент са официално благосъстоятелност на физически лица, само че косвените връзки са доста, а финансирането е от ЦКБ. Освен тях групата има и други по-малки мазета. Ако към тях се добави " Телиш " с вероятно възобновяване на продажбите му от 6-7 млн. лева преди краха на КТБ, сумарно следените от групата винарни биха влезнали в топ 5 по продажби на вино в страната. За 2016 година решителен водач с над 34 млн. лева продажби е " Разузнавателна служба на Великобритания индустрийс ", а идващите две са с по 16-17 млн. лева Винарят и банкерите

В бранша името " Телиш " над 15 години се свързва непроменяемо с това на Жайр Агопян. Компанията е основана през 1996 година под името " Букет Телиш ", а той влиза като съучастник при започване на 1997 година По личните му разкази до 1999 година не се е занимавал интензивно с винарната, а с импорт на маргарин, до момента в който не схваща, че тя е в механически банкрут по виновност на двама от сътрудниците му. " Трябваше да реша дали да оставя банката (тогава Експресбанк) да вземе предприятието, или да вляза в този отрасъл, като изоставя другия си бизнес, и да се опитам да изправя банкрутиралото дружество на крайници, без да знам нищо за този тип активност ", изяснява той пред " Капитал " през 2009 година Той съумява да заплати част от задълженията с продажба на парцели. Започва да изкупува грозде и да прави наливни виновност за други производители и чак през 2002 година пуска лични бутилки с марката " Телиш ". Четири години търси нова банка, до момента в който не се договаря с КТБ през 2003 година, а през 2005 година компания от орбитата на Цветан Василев придобива 50% дял, посредством нарастване на капитала. С парите от КТБ се погасяват задълженията към Експресбанк и е построена новата маза в Коларово " Кастра рубра ", като по-късно на практика цялото вино идва от харманлийския регион, а от плевенското село Телиш остава единствено името. Заедно с потъването на КТБ през 2014 година обаче стартират и проблемите за сдружението, което е натоварено с голям дълг за размерите на бизнеса си - по облигациите всяка година до 2018 година е трябвало с изключение на лихвите да се погасяват по 4 млн. евро главница. Те не са плащани, само че има опити компанията да продължи живота си и до лятото " Телиш " е плащал заплати на над 40 души. Така близо 20 години по-късно Агопян още веднъж е в изходна позиция, само че в този момент възможностите му да не остави банката (този път ЦКБ) да вземе предприятието не наподобяват доста огромни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР