През 2015 г. тигърът Амур и козелът Тимур станаха приятели,

...
През 2015 г. тигърът Амур и козелът Тимур станаха приятели,
Коментари Харесай

Тимур и Амур - идва ли краят на едно необикновено приятелство

През 2015 година тигърът Амур и козелът Тимур станаха другари, обратно на всички разбирания за техните типове и от този момент са неразделни. Идва ли обаче краят на това неизмеримо другарство - вижте в репортажа на Цветелина Йорданова.

Това не са тъкмо див звяр и беззащитна жертва. По-скоро са другари. В сафари парка в Приморския край в съветския Далечен изток живеел тигърът Амур - представител на едни от най-страховитите и най-едри диви котки, достигащи до 400 кг и над 4 м дължина, и с до десетсантиметроми зъби.

Два пъти седмично тигрите в този парк получавали за храна живи животни като кози и зайци, с цел да не губят инстиктите си на ловци. Така козелът Тимур се озовал в клетката на Амур. Но вместо да бъде схрускан като плячка, той безстрашно нападнал тигъра, който пък приел превъзходството на съперника си и почнал да го следва на всички места.

Историята трансформира Тимур и Амур в международна сензация, а доста туристи идватда ги видят. Двамата са в обособени заграждения след случай, при който тигърът избутал козела, въпреки и без да го нарани.

Сега обаче управляващите имат желание да реалокират Амур в различен парк в Краснодар. Неговата сестра Тайга към този момент беше преместена там преди дни. За преместване не Тимур с тях обаче не е ставало дума.

Местните хора са мощно обезпокоени от концепцията. Те написаха петиция с искане Амур да остане при тях и при своя другар. Досега са я подписали над 10 000 души.

Амурските тигри са мощно заплашен от изгубване тип. Живеят в Русия и Китай, а в последните десетилетия с помощта на целенасочени старания за спасяването им, броят им се е нараснал. Сега в Приморския край чакат да схванат каква ще е ориста на техните любимци Тимур и Амур.
 Козелът Тимур се прибра вкъщи след лекуване в Москва Козелът Тимур се прибра вкъщи след лекуване в Москва
Козелът Тимур, който преди време пострада от ноктите на своя другар, тигъра Амур, се завърна вкъщи в сафари-парка в Приморие, откакто бе на лечени...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР