През 2015 г. Ник Молнар живее с родителите си в

...
През 2015 г. Ник Молнар живее с родителите си в
Коментари Харесай

COVID-19 прави някои хора муултимилионери

През 2015 година Ник Молнар живее с родителите си в Сидни, Австралия, продавайки бижута от настолен компютър в детската си спалня. От 250 $ часовници „ Сейко “ до 10 000 $ годежни пръстени, 25-годишният тогава юноша става толкоз добър в онлайн маркетинга, че се трансформира в най-големия продавач на бижута в Австралия в eBay, изпращайки хиляди пакети дневно.
Същата година той си партнира с Антъни Айзен, някогашен капиталов банкер, който е с 19 години по-възрастен от него и живее на другия завършек на улицата , осведоми БГНЕС. Те са съоснователи на онлайн услугата „ Афтърпей “, която разрешава на купувачите в Съединени американски щати, Англия, Австралия, Нова Зеландия и Канада да заплащат за дребни продукти като обувки и ризи с четири безлихвени заплащания за шест седмици. „ Бях дете на хилядолетието, израснал в рецесията от 2008 година и видях тази огромна смяна от заем към дебит “, споделя Молнар, който в този момент е на 30 година Независимо дали им липсват кредитни карти или се опасяват да натрупват дълг с високи лихви по кредитните си карти, поколението на Молнар бързо приема този нов метод за покупка и доставяне, до момента в който заплаща малко по-късно.
 Спахийски: Милионерите в Българска социалистическа партия желаят да отстранят Нинова Спахийски: Милионерите в Българска социалистическа партия желаят да отстранят Нинова
Нито един от тези, които претендират за поста на Корнелия Нинова, няма харизмата на водач. Така разяснява претендентите за ръководител на...
Пет години по-късно Молнар и Айзен, всеки от които има към 7% от компанията, са станали милиардери по време на пандемията. След като в началото паднаха внезапно при започване на карантината, акциите на „ Афтърпей “, които стават обществени през 2016 година, се усилват съвсем десетократно, с помощта на повишаването на продажбите на електронна търговия. През второто 3-месечие той е направил 3,8 милиарда транзакции, което е 127% нарастване, в съпоставяне със същия интервал година по-рано.
Купете в този момент, платете по-късно.
Те не са единствените, чието положение се е развило през последните месеци. Според разбора на „ Форбс “ минимум петима бизнесмени в региона на финансовите технологии, в това число двамата австралийци, са били сложени в класацията на от пандемията . Другите са Крис Брит, създател на цифрова банка Chime, и Влад Тенев и Байджу Бхат, съизпълнителни шефове на " безплатното " приложение за търговия с акции „ Робин Худ “. Няколко други създатели на компании като „ Кларна “ и „ Маркета “ също са търпят невъобразим триумф се доближават до статут на милиардери. Както и в други браншове, рецесията ковид сътвори печеливши и губещи и във финансовите технологии. Например LendingClub, който предлага персонални заеми на по-рискови консуматори, редуцира 30% от своя личен състав, Кредиторът за дребен бизнес On Deck беше разпродаден. Но за насочени към потребителите и свързани с заплащания финансови технологии, вирусът сътвори условия за напредък, тъкмо както за колоса за електронна търговия „ Амазон “ и платформите за работа от у дома Zoom, Slack и DocuSign.
„ Приемането на финансови технологии от страна на потребителите към този момент беше мощна и преди пандемията, изключително измежду възрастовата група от 20 до 40 години “, споделя Виктория Трейгер - общоприет сътрудник, водещ капиталов технолог в Felicis Ventures. " Пандемията се трансформира в катализатор на напредък, подхранвайки ускоряването на приемането във всички възрастови групи, в това число тези от 40 година до 60 година ", прибавя тя. Различни разработки, задвижвани от COVID-19, оказват помощ на характерни типове играчи. Например прекосяването на потребителите към повече онлайн разноски и услуги за доставка е берекет за някои компании, които насърчават тези заплащания. „ Маркета “, профилиран оператор за разплащания, чиито клиенти включват Instacart, DoorDash и Postmates, води договаряния за присъединяване на борсата с оценка от 8 милиарда $, четири пъти повече от тази, която е реалност през март 2019 година Това би дало на изпълнителния шеф Джейсън Гарднър, който има почти 10% от „ Маркета “, дял на стойност 800 милиона $.
Междувременно, Законът за „ Грижата “ от 2 трилиона $, признат от Конгреса на Съединени американски щати през март, със своите 1200 щатски $ за тласък на човек, платени отпуски, студентски заеми и добавки за безработица по 600 $ на седмица помогнаха на доста американци да останат финансово на повърхността, а някои цифрови банки като „ Чайм “ да процъфтяват.
 83 милионери: Вдигнете налозите на богатите 83 милионери: Вдигнете налозите на богатите
Някои от най-богатите хора в света приканиха държавните управления да покачат налозите върху положението на заможните, с цел да оказват помощ с обезпе...
Дебит
Разходите за пътни и първокласни продукти, които американските консуматори нормално слагат на кредитни карти, понижават с пандемията, до момента в който разноските за дебитни карти се усилват. През второто тримесечие на 2020 година, на фона на блокировките и страховете от ковид, потребителите понижиха разноските за пътувания, заведения за хранене и първокласни предмети, за които нормално разчитат на кредитните си карти, само че продължиха да харчат за най-важното и други дребни разноски с дебитни карти. През това тримесечие размерът на транзакциите с кредитни карти Visa е намалял с 24% по отношение на година по-рано, до момента в който транзакциите с дебитни карти са се нараснали с 10%, съгласно изследователската компания MoffettNathanson. А дебитните карти (а не чекове или кредитни карти) са разходният инструмент, който се предлага най-често от финансово софтуерни банки като SoFi, Dave и MoneyLion.
Базираната в Сан Франциско цифрова банка „ Чайм “ употребява заплащанията на държавните тласъци в своя изгода. В средата на април, към седмица преди американските държавни помощи от 1200 $ да стартират да се вливат в сметките на американците, компанията предплаща тези пари на клиентите, които в последна сметка са разпределени в над милиард и половина. „ След авансирането на помощите имахме най-големия ден за нови записвания в историята на компанията, “ оповестява изпълнителният шеф Брит. Пандемията е понижила общите потребителски разноски в Съединени американски щати и нивото на безработица остава 8,4% , два фактора, влияещи върху потребителската база на „ Чайм “ със междинни приходи. На консуматор обаче „ междинните разноски на клиент са по-високи от предходната година “, споделя Брит. „ Част от повода са държавните стратегии за стимулиране на заплащанията и безработицата. “
Днес годишните доходи на „ Чайм “ се движат в размер на 600 милиона $, съгласно източник, осведомен с финансите на частната компания. При нейната зашеметяваща нова оценка от 14,5 милиарда $, оповестена дружно с набиране на средства в размер на 485 милиона $ в средата на септември, рисковите капиталисти правят оценка компанията на 24 пъти нейните доходи. Някои вложители се чудят дали „ Чайм “ би трябвало да е с толкоз висока стойност, когато „ Грийн Дот “, търгуван обществено, предлагащ разплащателни сметки и предплатени дебитни карти за клиенти с ниски приходи, търгува с двойно по-висок приход. „ Наистина приличаме повече на компания за обработка на заплащания “, дава отговор Брит. Това е по този начин, тъй като на процедура всички доходи на „ Чайм “ идват от борсата - таксите, които търговците заплащат, когато потребителите на „ Чайм “ прекарват пръст по дебитните си карти.
Сега самият Брит се причисли към " клуба с три запетаи ". „ Форбс “ пресмята, че неговият дял в „ Чайм “ е минимум 10%, което значи, че неговите дялове са на стойност над 1,3 милиарда $ („ Форбс “ ползва 10% отстъпка за всички дялове на частни компании). Следва феномена „ Робин Худ “. Скуката да бъдеш в капан вкъщи, диви люлки на фондовия пазар и надзор на помощите на държавното управление на Съединени американски щати трансфораха някои от „ децата на хилядолетието “ и „ нулевото потомство “ в дневни търговци и играчи на варианти. Последният кръг на набиране на средства на „ Робин Худ “ през септември му даде оценка от 11,7 милиарда $, а съоснователите - чиста стойност от 1 милиард $ всеки. Но като се има поради придобиването от Morgan Stanley на E-Trade за 13 милиарда през февруари и предходното закупуване на TD Ameritrade от Schwab за 26 милиарда, някои считат, че „ Робин Худ “ може да получи оценка от 20 милиарда $, в случай че излезе на борсата или излезе. добити.
 В Турция има 210 хиляди милионери В Турция има 210 хиляди милионери
В Турция набъбна броят на хората, които имат в банковите си сметки над 1 милион турски лири. Това заяви Агенцията за банково контролиран...
Ако има един финансово софтуерен сегмент, който е безапелационен победител в пандемията, това е бизнесът, в който е „ Афтърпей “: финансиране на вноски в онлайн точка за продажба. Печелите както от прекосяването на потребителите към онлайн извършване на покупки, по този начин и от нежеланието им, в тези несигурни стопански времена, да поемат нови отговорности по кредитни карти. Докато Ник Молнар и Антъни Айзен от „ Афтърпей “ реализираха статут на милиардери през юли, съперниците им не изостават доста. Да вземем да вземем за пример „ Кларна “, която е учредена в Стокхолм през 2005 година и навлезе на американския пазар през 2016 година Двама от тримата създатели, Себастиан Семятковски и Никлас Адалберт, се срещат, до момента в който подготвят хамбургери в „ Бъргър Кинг “ в Швеция. Те са пионери в „ пазаруването в този момент, заплащането по-късно “ на по-късен модел във, който назовават „ пробвайте преди да купите “ и разрешават на хората да имат артикули в продължение на 30 дни, преди да създадат първото си заплащане. Това е надалеч по-привлекателно от старомодната скица във вериги от магазини, която в миналото е била известна за коледни дарове и огромни покупки на уреди, при която купувачите би трябвало да създадат всички вноски, преди да получат продукт.
„ Кларна “ таксува търговците на дребно сред 3% и 4% от всяка транзакция, малко по-малко от абонаментните такси от 4% до 5%, за предложение на своята услуга. Една основна разлика, която разделя двете компании: „ Кларна “ се трансформира в пълноправна компания за финансови услуги. През 2017 година тя става лицензирана банка в Швеция и предлага по-дългосрочно финансиране до 24 месеца с начислени лихви за продукти с висока цена, като преносими компютри, продавани посредством дребен брой търговци на дребно. Семятковски към този момент е трансформирал „ Кларна “ в европейска цифрова банка с дебитна карта, с която да харчиш за ежедневни покупки. Вероятно ще направи същото в Съединени американски щати скоро. Пандемията катапултира бизнеса на „ Кларна “ по възходяща траектория. В края на първата половина на 2020 година потребителската му база в Съединени американски щати доближава 9 милиона, 550% повече в съпоставяне със същия интервал на миналата година. В международен мащаб 55 000 консуматори изтеглят приложението „ Кларна “ всеки ден, повече от два пъти повече от предходната година. „ Кларна “ към този момент е налична в 19 страни, има 90 милиона консуматори и чака да генерира над 1 милиард доходи през тази година. Когато притегли нов кръг на финансиране предходната седмица, оценката й съвсем се удвои по отношение на миналата година, достигайки 10,7 милиарда $.
Съоснователят Виктор Якобсон има 10% дял, до момента в който Семятковски има 8% дял от към момента частната компания. (Никлас Адалберт резервира единствено 0,4% след продажба на някои акции, с цел да финансира филантропската си организация и да влага в започващи акции. Нито той, нито Якобсон към момента вземат участие в „ Кларна “.). Не е изненадващо, защото закупуването на акции във финансово софтуерни компании завоюва повече клиенти и внимание, те също са изправени пред спомагателен надзор от регулаторите. През март „ Афтърпей “ се съгласи да изплати повече от 1 милион, в това число 905 000 щатски $ за възобновяване на средства от потребителите, откакто Калифорнийският департамент за бизнес контрол стигна до заключението, че забавените такси значат, че той работи с кредитен бизнес без лиценз. " Афтърпей “ отхвърля визията, че компанията е работила нелегално ", се споделя в изказване на австралийската компания. " Афтърпей “ не има вяра, че сходна договореност изисква лиценз от Калифорнийският департамент за бизнес контрол, само че се съгласява да работи с подобен лиценз като част от това съглашение. " Говорител прибавя, че „ Афтърпей “ е кандидатствал и е лицензиран в други щати, където е това е належащо. През 2017 година „ Кларна “ беше санкционирана с Щатски долар 15 000 в Ню Хемпшир за работа без лиценз за заем. Днес „ Кларна “ има такива лицензи във всеки американски щат.
Друга печеливша финансово софтуерна компания в бизнеса на вноски е основаната в Силициевата котловина „ Аффирм “, концепция на серийния бизнесмен Макс Левчин, създател на PayPal, който стартира да работи на вноски предишния месец. Между ноември 2019 година и юли 2020 година „ Аффирм “ съвсем удвои потребителите си в Съединени американски щати до 5,6 милиона. Миналата седмица тя събра 500 милиона $ при над 5 милиарда $ по отношение на 2,9 милиарда през предходната година. Докато точният дял на Левчин не е оголен, той евентуално коства стотици милиони. „ Аффирм “ се радва и на специфичен трамплин в Covid ерата - скъпи домашни фитнес уреди. От 2015 година той подхранва финансирането на „ Пелотон “, чиито продажби избуяват, защото богатите млади консуматори, нестимулирани от групови извършения, се стичат да купуват велоергометри от над 2000 $ с техните класове за стрийминг образование. „ Аффирм “ в този момент финансира и покупки на „ Мирър “, устройството за домашна фитнес подготовка за 1 495 $, което „ Лулулемон “ закупи това лято.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР