През 2015 г. НАСА съобщи, че нивото на океаните на

...
През 2015 г. НАСА съобщи, че нивото на океаните на
Коментари Харесай

NASA вещае апокалипсис, изчезват цели градове и държави

През 2015 година НАСА заяви, че равнището на океаните на Земята нараства по-бързо от предстоящото. Според техните експерти, през идващите десетилетия океаните ще се покачат най-малко на метър и половина.

Подобно повишаване на международното морско ниво ще докара до пагубни последствия, милиони хора ще изгубят домовете си. Но в случай че наклонността продължи, полярните шапки на планетата и всички ледници ще се стопят

На Земята има повече от 30 милиона кубически километра лед. Ако всичко се разтопи, равнището на водата в океаните ще се увеличи с 65,8 метра. Някои учени споделят, че това ще отнеме повече от 5000 години. Колкото повече „ подхранваме “ атмосферата с парникови газове, толкоз по-бързо се топи леда. В резултат на това междинната температура на планетата ще доближи 26.6 градуса по Целзий вместо днешните 14.4 градуса по Целзий.

Как тогава ще се промени лицето на Земята?



Европа

Лондон ще окгане история. Венеция ще потъне под Адриатическо море. Нидерландия и Дания ще потънат в океана. Средиземно море ще разшири доста Черно и Каспийско море.

Санкт Петербург, Краснодар, Ростов на Дон, Оренбург и Самара ще отидат под водата. Волга в по-голямата си част се трансформира в Каспийско море.



Азия

Региони, където през днешния ден живеят над 600 милиона китайци, ще се окажат под вода. Както и целия Бангладеш с население от 160 милиона души и по-голямата част от крайбрежната Индия.



Северна Америка

Цялото крайбрежие отива под водата - Атлантическото с Ню Йорк, западното с Калифорния и южното с Ню Орлиънс и Хюстън по Мексиканския залив. Сан Франциско на запад ще се трансформира в архипелаг от острови. Калифорнийският залив щи се простира на север от географската широчина на Сан Диего. Сан Диего обаче ще потъне.



Южна Америка

Басейнът на Амазонка на север и басейнът на река Парагвай в южната част на континента ще станат част от Атлантическия океан. Под водата ще отиде Буенос Айрес, крайбрежните елементи на Уругвай и съвсем целия Парагвай. Планинските региони на Карибите и в Централна Америка ще "оцелеят ".



Африка

В съпоставяне с други континенти Африка ще загуби минимум земя, само че нарасналата междинна температура на планетата ще я направи всъщност необитаема. Значителна част от историческия Египет ще бъде измита от настъпващото Средиземно море.



Австралия

„ Зеленият” континент ще получи лично вътрешно море, само че по-голямата част от брега ще отиде под вода, където през днешния ден живеят 4 от всеки 5 австралийци.



Антарктида

На изток от Антарктида се съхраняват 4/5 от целия лед на нашата планета. Този район е оживял доста, само че е малко евентуално да издържи връщане към климата на еоцена.

Подобно на гренландската, ледената завивка на западна Антарктика постоянно е била по-малка в топлите интервали. Тя ще се стопи доста по-бързо от източната, тъй като затоплящите води на океана ще я затоплят изпод. От 1992 година тя губи приблизително 65 милиона тона лед годишно.
Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР