През 2015 г. малко производствено предприятие в сектора на дървопреработването,

...
През 2015 г. малко производствено предприятие в сектора на дървопреработването,
Коментари Харесай

Финансовите санкции при неизпълнение на ангажименти по европроекти ще бъдат намалени

През 2015 година малко индустриално дружество в бранша на дървопреработването, което се развива с бързи темпове, взема решение да разшири потенциала си и да влага в ново съоръжение за 1 млн. лева благодарение на европейска стратегия. Дружеството минава през стадий на кандидатстване, оценка и осъществяване на плана и през 2017 година машините са внедрени в употреба. Производството доста се модернизира, а компанията продължава развиването си според плануваното.

През 2020 година избухва пандемията Covid, която се отразява на огромна част от секторите на стопанската система в световен мащаб и сдружението завършва годината със сериозен спад в приходите, по-скъпи първични материали и режийни разноски и насъбрани отговорности към снабдители.

Докато е на ръба на оцеляването, се постанова и възобновяване на получената през 2017 година дотация заради несъблюдение на прогнозния бизнес проект, създаден през 2015 година

Това можеше да е действителността за стотици български предприятия, възползвали се от европейско финансиране в интервала 2014 - 2020 година, в случай че не бяха препоръчаните промени в нормативната уредба за налагане на финансови корекции.
Реклама Каква е актуалната обстановка?
Със сключването на контракт за безплатна финансова помощ за бенефициентите с изключение на правото да получат финансиране при осъществяване на утвърждения план поражда и задължението да изпълнят поетите с контракта задължения. След погашение на средствата те попадат в интервал на наблюдаване, в който се наблюдава постигането на заложените в контракта знаци. Индикаторите са резултати, които предприятието би трябвало да реализира като разследване от направената инвестицията. При оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " най-често са свързани с повишаване на продуктивността, повишение на чистите доходи от продажби, увеличение на износа и други Неизпълнението на всеки индикатор води до възобновяване на част от полученото финансиране.

Досега определянето на размера на глобите при осъществяване на контракти, финансирани със средства от европейските структурни и капиталови фондове, се извършваше според Наредба за изтъкване на нередности, представляващи учредения за осъществяване на финансови корекции, и процентните индикатори за установяване размера на финансовите корекции, призната с Постановление на Министерски съвет №57 от 28.03.2017 година

Действащата разпоредба има два съществени казуса:

Неясен способ за пресмятане на финансовата промяна.
Реклама
Липсата на ред за установяване на финансовата промяна при несъблюдение на повече от един утвърден знак води до нееднозначно пояснение от другите институции. Ако ръководещ орган одобри, че бенефициентът би трябвало да заплати глоба за всеки несбъднат знак поотделно, е допустимо финансовата промяна да доближи размера на получената дотация.

Липса на пропорция по отношение на осъщественото нарушаване.

Предвиденият сега размер на финансовата глоба е доста по-рестриктивен спрямо прилагания от Европейската комисия. Европейската комисия постанова възобновяване на 5%, 10% и 25% от изплатените средства на равнище стратегия, до момента в който залегналите в нормативната уредба в България корекции доближават до 100%.

В изискванията на пандемия от началото на 2020 година използването на настоящите правила може да докара до още по-сериозно задълбочаване на икономическата рецесия. За онагледяване на следствията от налагането на наказания при сегашните условия Министерството на стопанската система показа разбор на постигнатите резултати по една от най-мащабните процедури по оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " - процедурата " Подобряване на индустриалния потенциал в МСП ". Данните сочат, че 171 от 219 компании ще би трябвало да възстановят 100% от получената безплатна финансова помощ през 2016 година, което възлиза на 84 млн. лева
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Ритейл 2 Енергетика 3 Свят 1 Градове 2 Политика 3 Свят 1 Градове 2 Ритейл 3 Политика Реклама Какви са заложените измененията?
През декември се организира публично разискване на Наредбата за налагане на финансови корекции. Добавя се член, който недвусмислено удостоверява, че в случай че неизпълнените знаци са повече от един, се дефинира единствено една финансова промяна.
Теодора Рускова–Дарунска, специалист стратегии и планове, VUTOVI Consulting
Ключова смяна е и уеднаквяването на размера на налаганите наказания с прилаганите от Европейската комисия. Пълното възобновяване на дотация отпада напълно, като се залагат следните проценти:

Когато осъществяването на знаците е под 65%, само че не по-малко от 60% - процентът на финансовата промяна е 5% от утвърдените разноски. Когато осъществяването на знаците е под 60%, само че не по-малко от 50% - процентът на финансовата промяна е 10% от утвърдените разноски. Когато осъществяването на знаците е под 50%, финансовата промяна е 25% от утвърдените разноски.
Изводи
В изискванията на задълбочаваща се рецесия налагането на спомагателни финансови наказания за бизнеса би имало пагубни резултати, които ще се отразят лавинообразно на цялата стопанска система. Предприятията, които възстановят получените дотации, ще бъдат изправени пред банкрут, което води до увеличение на безработицата и натиска към обществената система и разлюляване на стабилността на всички, ангажирани във веригата на доставки.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В случай че част от компаниите не могат да възстановят получените суми заради липса на запаси, парите ще бъдат върнати на Европейски Съюз от националния бюджет, което е в допълнение утежнение за всички - жители и бизнес.

Предложените промени идват в извънредно тежък за стопанската система миг и са съобразени с динамично изменящата се среда. Приемането на наредбата ще подкрепи българските предприятия за превъзмогване на отрицателните стопански последствия от коронавирус пандемията и повишение на доверието към помощта, предоставяна от Европейски Съюз, посредством европейските структурни и капиталови фондове.

Рубриката се приготвя със съдействието на
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР