През 2013 г. скандалът със златната локва и такса дезинфекция,

...
През 2013 г. скандалът със златната локва и такса дезинфекция,
Коментари Харесай

Фирма 6 години събира такса гьол по границата с Турция

През 2013 година абсурдът със " златната локва " и такса " стерилизация ", събирана от колите на границата с Турция, раздруса България, " взе главата " на тогавашния началник на организацията по храните и влезе в прокуратурата.
Оказва се, че 6 години по-късно " златният мочур " продължава да работи с цялостна пара - всяко влизащо от Турция МПС минава за обеззаразяване през пръскалката, като заплаща за " услугата ". Леките коли да вземем за пример дават по 5 лв., а камионите и рейсовете - в пъти повече. Таксата е държавна и би трябвало да се управлява от БАБХ, само че на процедура се събира от частна компания, която получава за това комисиона, написа в. " Сега ".
Фирмата медиатор е същата като през 2013 година - " Пи. Еф. Си. " ЕООД. Събирането на пари за стерилизация е единствената активност на сдружението, което съгласно личния му финансов доклад разполага с две машини за по 1000 лв. и с 38 души личен състав. Срещу тези скромни активи стои впечатляващ бизнес модел - приходите на дребното ЕООД за 2018 година са 10 млн. лв., а облагата му след облагане надвишава 8 млн. лв..
" Златният мочур " още веднъж бълбука. Корупция при ГЕРБ? Моля ви се, няма такова нещо ", разяснява яростно във Фейсбук Виктор Лилов, който преди дни бил таксуван с 5 лв. на влизане в България през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".
Той напомня, че през 2013 година БАБХ със странна процедура повери събирането на таксите за стерилизация на " Пи. Еф. Си. “ и че по това време притежател на частната компания бе Лидия Любенова, балдъза на сенчестия предприемач Красимир Каменов-Къро, емигрирал в Южна Африка. Сега притежателят е друго лице, само че печатницата за пари работи все по този начин безотказно. " Пи. Еф. Си. " прочее е получила концесия за събирането на такса " локва " и на други две ГКПП-та на браздата с Турция – при Лесово и при Малко Търново, сподели инспекция на " Сега ".
Не е ясно за какво БАБХ е опряла до частна компания - в случай че на границата с Турция по този начин или другояче има пунктове за ветеринарен надзор със чиновници на самата БАБХ.
Не е ясно и за какво медиаторът получава такива великодушни комисиони - да вземем за пример от 5-те лв., които леките коли заплащат, 4 лв. са държавната такса за обеззаразянето, а 1 лев остава за събирача " Пи. Еф. Си. ", чиято съществена задача е да държи локвата в подготвеност за напръскване на колите и да я зарежда с препарати.
При тези скромни разноски не е чудно, че сдружението се радва на галактическа доходност - от всеки 1 лев доходи облагата му е 0.84 лв..
Миналия четвъртък в. " Сега " изпрати на БАБХ няколко въпроса, свързани с таксуването на входящия автотрафик от Турция и с приходите, разноските и комисионите на компанията медиатор. Оттам дадоха обещание да отговорят " допустимо най-скоро ".
Трусове
Скандалът със странното партньорство сред БАБХ и " Пи. Еф. Си. " избухна през март 2013 година Тогава частната компания бе определена с експресен и съвсем апокрифен конкурс, в който срокът за подаване на предложения бе 7 дни. Процедурата бе пусната в последните дни на кабинета " Борисов ". Заради избуялите подозрения за корупция служебното държавно управление на Марин Райков приключи или по-точно замрази договора.
Прокуратурата стартира инспекция за закононарушение, само че бързо се произнесе, че не вижда нередности. Все отново не се мина без " жертви " - тогавашният началник на БАБХ Йордан Войнов бе уволнен. Междувременно в Турция избухна шапна зараза и през 2014 година новият началник на БАБХ Пламен Моллов " назначи " още веднъж " Пи. Еф. Си. " да събира такса " обеззаразяване ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР