През 2013 г. робот помогна на полицията да залови атентаторите

...
През 2013 г. робот помогна на полицията да залови атентаторите
Коментари Харесай

AI органи на реда - предимства и недостатъци на полицейските роботи

През 2013 година робот оказа помощ на полицията да залови атентаторите на Бостънския маратон. Няколко години по-късно, откакто мъж умъртви петима служители на реда в Далас, Тексас, и заплаши да простреля още в засада на паркинг, полицията реши да избегне още жертви, като изпрати експлозив С4. Доставен от 800-килограмов робот на Northrop Grumman, материалът се взривява и убива обвинения.

" Другите разновидности щяха да изложат чиновниците ни на сериозна заплаха ", съобщи тогава началникът на полицията в Далас Дейвид Браун.

" Ако един служител на реда влезе в стая и там има въоръжен съперник, той няма различен избор, с изключение на да стреля ", споделя Шон Билат, някогашен основен изпълнителен шеф на Endeavor Robotics, пред Business Insider.

Един от първите напреднали полицейски роботи е внедрен през 2017 година в границите на полицейското ръководство на Дубай.

Наречен " Робокоп ", той употребява AI, с цел да разпознава човешките страсти. Намерението му е да оказва помощ на жителите на Дубай " в моловете или по улиците " по думите на ген. Халид Насер Ал Раззуки, общоприет шеф на дубайската полиция.

" Робокопът е най-новото интелигентно попълнение в полицията и е основан, с цел да ни оказва помощ в битката с престъпността, да поддържа града в сигурност и да усъвършенства равнището на благополучие ", сподели още той. 

Полицейските роботи не се разграничават доста от другите типове, защото всички те употребяват изкуствен интелект, машинно образование и интернет, с цел да извършват дилемите си.

Основната разлика сред полицейския робот и сервизния е задачата, която са програмирани да извършват. Полицейските роботи, употребявани от правоприлагащите органи и държавните организации, са програмирани да вършат инспекции на пътя въз основа на моделите на шофиране, да употребяват лицево различаване за разкриване на нарушители и даже да предотвратяват измами.

Сред изгодите от внедряването на полицейски роботи е, че те поемат рисковата по своята същина задача да издават фишове за превишена скорост и други отговорности по прекъсване на придвижването, също по този начин могат дейно да обезпечат сигурност и да отстранен някои пристрастия в полицейската активност.

Повишена успеваемост

На роботите не се постанова да вършат почивки, което им разрешава да бъдат разполагаем за осъществяване на служебните си отговорности за по-дълги интервали от време. Това е преимущество, когато става въпрос за осъществяване на повтарящи се задания и подкрепяне на наблюдението. Пример за това е наблюдаване на даден регион или бързо идентифициране на евентуални обвинени в тълпата. К5, самостоятелен робот за сигурност, е употребен от полицейското ръководство на Ню Йорк (NYPD), с цел да подкрепи наблюдението на активността на Times Square.

Намалено излагане на заплаха

Рубен Брюър, старши откривател в региона на роботиката в SRI International, е изобретил робот, който разрешава на служителите на реда да вършат инспекции на пътя, без да излизат от служебните си коли.

" Основното преимущество на робота пред индивида е, че физическата заплаха към този момент няма значение ", споделя той пред Washington Post. " Роботът е чисто защитителен, тъй че не може да нарани водача. Ако водачът повреди робота, вредите са единствено пари за подмяната му ".

Брюър също по този начин означи, че " хората са по-опасни, когато са уплашени, тъй че задачата е да се отстрани опцията да бъдат физически засегнати, с цел да се сътвори безвредна среда ".

Може да понижи ненужните прекъсвания на пътя и санкциите

Комбинирането на роботиката с технологията за самоуправление може да докара до полицейски коли с опция за самостоятелно сигнализиране на водачи и писане на фишове за нарушавания - всичко това без наличието на полицейски чиновник. Някои допускат, че това ще понижи полицейските прекъсвания на пътя, които се дължат на запълване на квотите за издаване на санкции, или може би просто заради човешко съмнение.

" Ще имате по-малко проблеми с служители на реда, които стопират автомобил, тъй като не се вписва в избран квартал да вземем за пример. или преследват транспортни средства в продължение на километри, чакайки да се случи нещо неправилно ", споделя един от поддръжниците на полицейските роботи пред Washington Examiner.

Недостатъци на потреблението на полицейски роботи

Някои се притесняват, че тези машини могат да нанесат повече щета, в сравнение с изгода. Дори полицията в Ню Йорк анулира потреблението на роботизираното куче Дигидог на Boston Dynamics през 2021 година, откакто получи отпор от общността и държавни чиновници.
Предубеденост и погрешно идентифициране на обвинени
Макар че роботите може да нямат присъщи расови пристрастия да вземем за пример, това не значи, че технологията за изкуствен интелект, която стои в основата им, е съвършена. Всъщност, както откри откривателят от MIT Media Lab Джой Буоламвини, тя даже не е съответна: Хората с тъмна кожа се разпознават неправилно от софтуера за разбор на лица доста по-често, в сравнение с тези с по-светла. Някои от тези полицейски роботи употребяват сходна технология.

" Цветнокожите в действителност са световното болшинство ", споделя Буоламвини пред Boston Magazine. " По-голямата част от света, която аз обичам да назовавам незадоволително извадково болшинство, не е показана в границите на данните за образование, употребявани за валидиране на системите за изкуствен интелект. Заблуждаваме се какъв брой огромен прогрес сме постигнали. "

Тя добави, че тези, които към този момент са по-склонни да бъдат обект на полицейско гонене, " са минимум показани в кода за различаване на лица ", което ги излага на " по-голям риск да бъдат неправилно разпознати като обвинени в закононарушение ". Тъй като живеем в общество, което отразява исторически предубеждения, които не престават и до през днешния ден, би трябвало да се надигнем против типа на данните, които генерираме и метода, по който ги проучваме.

По-силни от хората

Освен това съществува и риск за прекалено принуждение.

В диалог с Politico през 2016 година Джей Стенли, политически анализатор в Американския съюз за цивилен свободи, пита дали роботите би трябвало да се употребяват от полицията единствено при " изключителни условия " или би трябвало " да стартират да упорстват за роботи, особено предопределени за потребление на мощ ".

При липса на преценка от страна на полицейски чиновници, добавя Стенли, роботите могат да работят прекомерно мощно в обстановки, които изискват нюанси и въздържаност.

" Да речем, че има митинг и на мястото няма полиция ", споделя той. Полицейските роботи евентуално биха могли да разпилян " пикантен спрей, сълзотворен газ, или гумени патрони върху тълпата... и да ударят хора, които не са забъркани. Това е мрачна картина. "

Кейт Книбс от The Ringer прави следната прогноза за бъдещето на машините: " Тъй като органите на реда не престават да усилват запасите си от военни роботи и въоръжени дронове, опциите за потребление на тези принадлежности сигурно ще се усилят ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР