През 2013 г. Емко на Емилиян Гебрев беше на крачка

...
През 2013 г. Емко на Емилиян Гебрев беше на крачка
Коментари Харесай

Последната схватка за "Дунарит"

През 2013 година " Емко " на Емилиян Гебрев беше на крачка да купи ВМЗ-Сопот за 1 лева След взрива в оръжейния бранш през 2016 година държавната компания има над 0.5 милиарда лева оборот и 174 млн. лева облага.

:
- Битката за русенския оръжеен цех към този момент зависи единствено от едно последно правосъдно дело
- Свързаният с Делян Пеевски заемодател " Виафот " към този момент губи в опитите си да блокира нарастването на капитала с 60 млн. лева, които ще създадат " Емко " мажоритарен акционер
- Според последните доклади на двете оръжейни компании, " Дунарит " и " Емко ", контролът към този момент е заменен и те се одобряват за една група Още по тематиката
След като единствено преди две години фирмите от бранша бяха затънали в задължения и мъчно намираха с какво да платят на служащите си, през днешния ден производството бумти на цялостни обороти

Докато страната пробва да национализира " Авионамс ", тя и синдиците на банката не се борят за надалеч по-големия " Дунарит "

Конкурентът " Емко " към този момент е внесъл 15 млн. лева за нарастване на капитала. Но кредиторът офшорка го спря през съда

Новата Комисия за защита на конкуренцията смени позицията си и русенският цех на Цветан Василев може да бъде платен от съперника Емилиян Гебрев

Национализацията става посредством консолидационната компания и ще коства близо 29 млн. лева с финансиране от ББР

Сделката се прокрадва сред редица запори на Национална агенция за приходите и синдиците на КТБ
На доктрина концепцията е елементарна. В Търговския указател шефовете и притежателите на сдружения декларират всевъзможни промени за тях съгласно пълномощията си по закон и правилник. На процедура обаче управляваният от Агенцията по вписванията указател нерядко се трансформира в същинска сцена за всевъзможни корпоративни битки, като постоянно главната борба е кой ще успее някак да прокара през цедката някой документ в своя изгода.

Един от първите и най-дълго точили се такива регистърни разногласия беше конфликтът сред тогавашните сътрудници в " Петрол холдинг " Митко Събев и Денис Ершов. А през днешния ден такива изобилстват из руините от империята на КТБ, като един от знаковите конфликти към този момент година и половина е за преодоляването на " Дунарит ". Русенската компания беше останала под контрола на близки до Цветан Василев лица. В началото на 2016 година те финтираха синдиците на банкрутиралата банка и съумяха да овладеят директния й притежател - " Кемира ", и договориха посредством нарастване на капитала с 60 млн. лева владението над оръжейния цех да премине към съперника му " Емко " на Емилиян Гебрев. И отсам стартира протяжна регистърна борба с близкото до депутата Делян Пеевски сдружение " Виафот инвестмънт България ", което в ролята си на заемодател с всички сили блокира договорката.

Все отново, в случай че се съди по комплицираната плетеница от каузи в София и Русе, изходът към този момент виси единствено на едно - вероятно обжалване на решение на Софийския градски съд от 29 юни. А в случай че се погледнат докладите на " Дунарит " и " Емко ", контролът е заменен преди съвсем година, въпреки и не с нарастване, а с прекачване на акциите от " Кемира ".

Да ти писне от вписвания

Разковничето във войната е общо заседание на акционерите на " Дунарит " от 29 януари 2016 година, когато е решено капиталът да се усили от 8 на 68 млн. лева Правото на актуалните акционери да запишат пропорционална на каузи си част отпада и нарастването става под изискване, че всички нови 60 млн. акции се запишат от " Емко ". Така плануваната договорка първо е блокирана в Комисията за защита на конкуренцията, която би трябвало да изследва дали покупката може да има отрицателни резултати върху пазара. Вместо това институцията, тогава под председателството на Петко Николов, отхвърля да прегледа настояването за централизация с неуместни аргументации за висящи разногласия сред акционери. Определението на Комисия за защита на конкуренцията е анулирано от Върховния административен съд и като извънредно на 11 август 2016 година антимонополният орган позволява договорката, само че тогава към този момент са почнали борбите в Търговския указател.

Те са доста. За последната година и половина по партидата на " Дунарит " има над 60 броя - заявления; правосъдни актове, с които те се стопират или пускат; и обяснителни бележки, посредством които всяка от страните се пробва да прокара своята теза през филтъра на длъжностните лица по регистрация. Те по силата на закона и на наложителната правосъдна процедура са принудени да са много консервативни - в случай че има провесен правосъден спор по някое събитие, подлежащо на регистриране, на практика нямат опция за преценка и всичко се стопира до произнасянето на съда.

Това се употребява и от " Виафот ". Дружеството се появява още през май 2016 година, като твърди, че е купило вземането на " Е. Миролио " от " Дунарит " и желае да бъде вписано на негово място като заложен заемодател. То упорства, че решенията на общото заседание от 29 януари са невалидни по няколко линии, и блокира всеки опит за вписването им с нови и нови правосъдни каузи. Един от главните й причини е, че с изключение на залога на комерсиалното дружество на " Дунарит ", има и контракт от 7 януари 2015 година с " Кемира " за залог на акциите на " Дунарит ". Според него кредиторът има право да упражнява правото на глас по свое убеждение, само че вместо това е извършено общо заседание, без да е известен, и на него е взето решението за нарастване на капитала.

Уважаемо длъжностно лице...

Ключови за изхода се оказват два опита за регистриране на решенията от 2 и 3 октомври 2016 година Едното от тях е да се впише отпадането на преимуществата на акционерите при нарастването. То към този момент мина през Софийски градски съд и САС и е вписано, тъй че към този момент действително има най-малко част от проблематичното общо заседание, която е публично приета. Но не и цялото, въпреки парадоксално всичко това да е гласувано едновременно даже в една и съща точка от дневния ред. Другото заявление за регистриране - за самото нарастване, има много по-сложна орис. Отказът на длъжностното лице е обжалван от " Дунарит " и през март 2017 година на втора инстанция дефинитивно Великотърновският апелативен съд го анулира и указва да се впише. Само че въпросното заявление е блокирано по още една линия - с определение на същия съд от 23 декември 2016 година вписването е спряно до решаването на делото всъщност в Софийски градски съд (6581/2016 г.). Така макар митингите на юристите на " Дунарит " регистриране не следва. Тяхната теза е, че решението е финален и постоянен акт на съда за разлика от определението и предстои на неотложно осъществяване. В своите обяснителни бележки те не пропущат да натъртят и че неизпълнението на решение носи наказателна отговорност за длъжностите лица, а Агенцията по вписванията носи отговорност за претърпени вреди.

Въпросното главно дело 6581/2016 година завършва с решение безусловно преди дни - на 29 юни 2017 година съдията отхвърля желае на " Виафот ". Причината е, че сдружението не съумява да показа нито оригинал на контракта с " Кемира " за
залог на акциите му в " Дунарит ", нито регистриране в книгата на акционерите, нито джиро с текст уточняващ, че акциите служат за поръчителство. Така не може да се потвърдят съществуването и датата на контракта, чиято достоверност се оспорва от " Дунарит ". Ако подобен контракт има, то той би трябвало да е бил подписан от тогавашния шеф на " Кемира ", който е Бисер Лазов - тогавашната дясна ръка на Цветан Василев, който при затварянето на КТБ стана предпазен очевидец против банкера и се приема за част от лагера на Пеевски. Решението на Софийски градски съд не е дефинитивно и в случай че бъде обжалвано, последната спънка пред нарастването на капитала и подпечатването на контрола на " Емко " ще е САС.

Смаляване
Братя по оръжие

Ако питате двете оръжейни компании обаче, то очевидно към този момент е реалност. Според оповестените доклади в Търговския указател " Емко " е мажоритарен акционер в " Дунарит " още от 18 август 2016 година или директно след разрешението на Комисия за защита на конкуренцията. На общо заседание, където са утвърдени докладите, също като акционери се явяват " Емко " с 99.5% и притежателят му Емилиян Гебрев (с 0.5%), т.е. те са придобили дяловете на " Кемира " и шефа й Асен Бабански. По партидите и на двете компании с изключение на самостоятелни доклади е качен и консолидиран на " Емко ", който включва резултатите на " Дунарит " след придобиването, което основава оръжеен колос с над 440 млн. лева доходи, който за предходната година отстъпва единствено на държавното ВМЗ (виж таблицата).

Заявленията с новите доклади още не са вписани, като обичайно лавината в крайния период до 30 юни се обработва месеци по-късно от Агенцията по вписванията. Ако обаче това прекачване се е случило, то значително може да обезсмисли и изхода от комплицираната правосъдна сага по нарастването на капитала - в случай че Гебрев е законен притежател, то той ще може когато и да е да свика ново заседание и да прегласува решенията. Всъщност значително нарастването беше точно скица за заобикаляне на невъзможността за директна продажба - акциите, благосъстоятелност на " Кемира ", още през април 2015 година бяха запорирани от Национална агенция за приходите за хипотетични данъчни отговорности. След осъществена проверка са открити 765 хиляди лева изискуем Данък добавена стойност и корпоративен налог и на 6 март 2017 година Национална агенция за приходите възобновява запора, което допуска, че през 2016 година " Кемира " не е имала право да се разпорежда с акциите. Разбира се, разумно е при желанието да се придобие бизнес, генериращ десетки милиони облага, това обвързване да е платено, само че най-малко в Търговския указател не е видно запорът да е вдигнат.

И " Емко ", и " Дунарит " регистрират стабилен растеж и вложения в рационализация. Силните резултати поради споровете в Близкия изток са положително пояснение за апетитите към " Дунарит ", което в отчета си е заложило цел нови 10% растеж на приходите за 2017 година Така двете компании с индустриални площадки в Русе, Трявна, Монтана и с. Белица и общо над 2000 чиновници се ръководят като една група без значение от върволицата каузи.

А те от ден на ден стават систематичен проблем, защото до прекосяването през правосъдните инстанции могат да минат месеци и даже години. За подобен интервал много необятен кръг лица могат със или без съображение да блокират всевъзможни търговски покупко-продажби.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР