През 2013 г., едва година след като идва на власт,

...
През 2013 г., едва година след като идва на власт,
Коментари Харесай

Как Южнокитайско море се превърна в ябълката на раздора между дузина държави

През 2013 година, едвам година откакто идва на власт, китайският президент Си Цзинпин показа самодейността „ Един пояс, веднъж “. Чрез великодушни вложения в инфраструктурни планове Китай дава обещание да „ свърже Азия с Африка и Европа по земя и по море и да усъвършенства районната интеграция, да усили търговията и да подтиква икономическия напредък “. По публични данни към март 2022 година 146 страни и 32 интернационалните организации са подписали съглашения за съдействие с „ Един пояс, веднъж “, като през интервала 2013-2021 година, Китай влага към 850 милиарда $ в самодейността. Процесът по разрастване на „ Един пояс, веднъж “ може да бъде обсъждан като повратен миг в салдото на силите на интернационалната сцена. Мащабната самодейност е израз на упоритостта на Си да постави завършек на „ Пакс Американа “ и да прекрои световния ред съгласно ползите на Китай.

До огромна степен каналите на тези далечни стратегически пътища минават през сърцето на Индийско-тихоокеанския район - Южнокитайско море.
Деликатният баланс на силите
Си Цзинпин се възползва от повишената политическа, икономическа, военна и софтуерна мощност на Китай и още в самото начало на ръководството му КНР стартира нападателно да постанова своята визия за суверенитета на Южнокитайско море.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР