През 2013 г. българинът Владимир Тенев завършва математика в университета

...
През 2013 г. българинът Владимир Тенев завършва математика в университета
Коментари Харесай

Първият български милиардер е само на 29 години

През 2013 година българинът Владимир Тенев приключва математика в университета Станфорд. Заедно със своя съквартирант Байджу Бат основават компанията „ Робинхуд “. Четири години след нейната поява тя е оценена от банкери на Уолстрийт на сумата от 1.3 милиарда USD. Според експерти това е единствено началото. В напълно скоро време цената на компанията се чака да се повиши два, даже три пъти.

Мобилното приложение Robinhood дава опция за безвъзмездна търговия на фондовите тържища. Разбира се приложенията за сходна услуга са многочислени. Уникалното в тази ситуация е, че всеки елементарен човек може да търгува с въпросното приложение на борсата от смарт телефона си без да заплаща комисионна за разлика от компании като Scottrade и E*Trade, които вземат такси.

Почти 3 милиона е броят на клиентите на Robinhood в Съединени американски щати към днешна дата. Изчисленията на „ Робинхуд” демонстрират, че досега приложението е икономисало на потребителите му близо 500 млн. USD от комисионни по транзакции на стойност 50 милиарда USD.

Следващата стъпка на развиване на компанията е да се откри на европейския пазар. За задачата обаче й е належащо финансиране. Преди месец идват и първите 110 млн. USD за тази цел от съветския милиардер Юрий Милнер. Последният е прочут с сполучливите си вложения в компании като Фейсбук, Airbnb, Spotify.

Приложението Robinhood прави пари по няколко формули. Компанията, която го е основала, е построила платформа позволяваща на други разработчици да оферират идентични услуги без такси. През 2016 година е пусната в деяние и абонаментната услуга Robinhood Gold. Това е изключително скъпо за потребителите, защото приложението дава опция на ползвателите му да пропуснат 3-дневното изчакване за депозити. Това, от своя страна, им дава опция незабавно да осъществят покупко-продажби, както и право на заем в размер два пъти над сумата, която имат в сметката си.

Що се отнася до Тенев, то той е в Съединени американски щати от 4-годишна възраст. От дете има интерес към математиката и финансите, а първата си транзакция осъществя на 12 години като купува акции на Palm, производителя на PalmPilot, и печели 1000 USD.

Приложението на Тенев и неговия съквартирант Бат ги трансформират в едни от най-разпознаваемите лица в Силициевата котловина. През 2016 година българинът е разгласен за един от най-перспективните млади бизнесмени в изданието на Forbes 30 Under 30 в бранш „ Финанси “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР