През 2012 г. телескопът Кеплер откри три екзопланети - планети,

...
През 2012 г. телескопът Кеплер откри три екзопланети - планети,
Коментари Харесай

NASA, памучните екзопланети и новото откритие на телескопа Хъбъл

През 2012 година телескопът " Кеплер " откри три екзопланети - планети, които са отвън Слънчевата система. Сега най-новото изобретение на телескопа " Хъбъл " са три новопоявили се екзопланети, които съумяха да привлекат вниманието на учените.

Този феномен отвън Слънчевата система е относително нов и към момента знаем доста малко за тези планети. Те обикалят към млада звезда, наподобяваща Слънцето, която се намира на 2600 светлинни години от Земята.

Изследователите ги назовават " памучни " планети, тъй като една от новооткритите има размерите на Юпитер, само че тежестта й е 100 пъти по-малко. Този факт ги разграничава от всичко, съществуващо в нашата вселена.

Според NASA, това доста по-малко тегло на екзопланетите се дължи на обстоятелството, че те са доста млади - " едвам " на 500 милиона години, в съпоставяне със Слънцето, което е на 4.6 милиарда години.

Ниската им компактност може да се промени доста през идващите милиони и милиарди години и един ден те са станат сходства на планетите в Слънчевата система, считат откривателите.

Сега обаче тяхната атмосфера е формирана от примес от хелий и водород, което ги прави истински летящи балони. Тези газове обаче последователно се изпаряват, с цел да правят отстъпка място за друго. Затова учените са безапелационни, че това е просто стадий на развиване на екзопланетите, които може би са бъдещи сходства на Нептун, само че въртящи се към друга звезда, написа Daily Mail. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР