През 2012 г. Новак Джокович играе на турнира в Монте

...
През 2012 г. Новак Джокович играе на турнира в Монте
Коментари Харесай

Новак Джокович и неговият ангел-пазител дядо Владо


През 2012 година Новак Джокович играе на шампионата в Монте Карло. Във втория кръг той взима присъединяване в може би един от най-трудните мачове в кариерата си. От другата страна на мрежата е украинецът Александр Долгополов. Но не това е най-тежкото. Настилката е клей, само че и тя не е това, което затруднява сърбина.

Сърцето му е разрушено! На тренировката преди този момент Ноле научава, че дядо му Владимир е умрял.



След като побеждава, сърбинът подвига ръце към небето. Там към този момент е неговият ангел пазител!

Дядо Владо е прочут в цяла Сърбия. Той е този, на който Ноле посвещава купите си, преди да сътвори семейство. Той е този, който хваща за ръка всеки ден дребния гений и го води на първите му тренировки. Белокосият дъртак е почетен посетител при тържественото посрещане на Джокович в родината му откакто през 2011 година завоюва първата си купа от " Уимбълдън ".

Снимка: Димитър Тасев


Всъщност дядото на Джокович играе значима роля освен в спортната му кариера. През 1999 година, в тези кошмарни за Белград 78 дни, в които самолетите на НАТО бомбардират страната в отговор на военната акция в Косово, фамилията на Ноле живее в апартамент в крайния квартал Баница.

Там бъдещият номер 1, братята му, майка им, татко им, дядо Владо и баба Станка прекарват страховитите нощи в мазето на блока, което служи за бомбоубежище.

Съседите обожават Владо и внуците му (Ноле и братята му Марко и Джордже). Само децата понякога се сърдят на дядото, защото постоянно играят непосредствено под прозореца му, а той им се кара, че са прекомерно шумни. Днес, на това място има графит - в средата Ноле, вдясно дядо Владо, а от другата страна - първата треньорка на Джокович Йелена Генчич.

Снимка: Димитър Тасев


Преди време Ноле заведе на това място американския публицист Греъм Бенсинджър и описа, че несъмнено стотици пъти е драл колената си на бетонното игрище, а локалните постоянно са се карали на него, братята му и най-хубавия му другар Невен, че вършат пакости и чупят прозорци.

Снимка: Димитър Тасев


Децата в Баница обаче остават признателни на Ноле и на дядо Владо. След кончината на патриарха на фамилия Джокович, те изписват във входа " Дядо на Ноле, ние те обичаме! ".

Снимка: Димитър Тасев


Днес апартаментът е благосъстоятелност на лелята на Джокович, която живее в Германия, а щорите са пуснати от дълго време. Новак пък не се прибра в Баница, откакто беше депортиран от Австралия, а визата му беше анулирана. Медиите в Сърбия наблюдаваха, че след напускането на летището, брат му го закара в първокласния комплекс от другата страна на река Сава, в който го посрещнаха като воин.

Снимка: Димитър Тасев


А по какъв начин жителите на крайния квартал си спомнят Ноле и дядо му и какво мисля за абсурда в Мелбърн, вижте в централната емисия вести от 19:00 ч. по bTV!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР