През 2012 г. археолози се натъкнаха на погребална яма в

...
През 2012 г. археолози се натъкнаха на погребална яма в
Коментари Харесай

Откриха най-старата известна „карта“ на подземния свят в египетски ковчег

През 2012 година археолози се натъкнаха на погребална яма в некропола на Даир ал-Барша от епоихата на Средното египетско царство. Въпреки че по-голямата част от наличието ѝ е било плячкосано или унищожено от гъби, те попадат на ковчег, изписан с текст от The Book of Two Ways („ Книгата на двата пътя “) – тайнствен илюстриран „ туристически справочник “ към подземния свят.

Според ново проучване, оповестено в The Journal of Egyptian Archaeology и изучило по-подробно текста, най-вероятно става дума за най-ранното копие на въпросната книга. То е датирано отпреди минимум 4000 години. Изследователите могат да кажат това сигурно, защото гробницата съдържа трудове, които споменават Джехутинакхт I – античен ном, живял през XXI-XX век преди Христа. Въпреки че преди се предполагаше, че ковчегът съдържа неговото тяло, настоящето проучване акцентира, че най-вероятно става дума за натрупа на незнайна жена от висшето общество, наречена Анкх.

По всички проличава, че през годините гробницата неведнъж е била плячкосвана от хора, които са разпилели по-голямата част от наличието ѝ и са откраднали по-ценните неща. Археолозите обаче съумяват да възстановят два дървени панела, изписани с писмени знаци, и откриват, че това са пасажи от „ Книгата на двата пътя. “

Няколко от версиите на книгата са откривани и преди, само че тази съответна версия най-вероятно е най-ранната досега. „ Книгата на двата пътя “ е написана за по-висшестоящите поданици на Средното египетско царство и техните подчинени. Копия от архаичния текст са откривани по стените на гробници, на папируси, маски за мумии и в други ковчези.

В книгата се разказват два съответни пътя, по които мъртвия може да доближи до подземния свят. Тя изяснява по какъв начин да се предпазим от свръхестествените същества, които дебнат на всички места, и да влезем в царството на Озирис - богът на мъртвите - гладко.

Книгата е част от по-голям масив от текстове, прочут като The Coffin Texts. Той включва 1185 вълшебства, заклинания и религиозни трудове, отдадени на задгробния свят. The Coffin Texts са част от „ Книгата на мъртвите “ - религиозно-магически алманах, обясняващ вярванията на античните египтяни, създавана и редактирана в течение на епохи. В него има молебствия, песнопения и заклинания, свързани с погребалните традиции. 

Източник: Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР