През 2011 година световноизвестната китайска компания Great Wall представи първото

...
През 2011 година световноизвестната китайска компания Great Wall представи първото
Коментари Харесай

Haval H6 – китайска заплаха за популярните компактни кросоувъри

През 2011 година световноизвестната китайска компания Great Wall показа първото потомство на кросоувъра Hover H6. Две годи по-късно Great Wall отдели публично гамата си от високопроходими коли под марката Haval. Второто потомство на кросоувъра еволюира и в този момент идва на автомобилната сцена като Haval H6. Моделът с визията на SUV дебютира у нас на автосалона в София през 2017 година, само че се продава при дилърите на марката от тази пролет. Новият Haval H6 е с дължина 4610 мм, ширина 1860 мм, височина 1720 мм и междуосие от 2680 мм. С този модел китайският производител се стреми да направи пробив в всеобщия сегмент на компактните кросоувъри, където най-популярни са Toyota RAV4, Nissan X-Trail, Ford Kuga, KIA Sportage, Hyundai Tucson, Mazda CX-5, Peugeot 3008, Renault Kadjar и други

Външно новият кросоувър Haval H6 наподобява много съвременно и в него няма да видите азиатски претекстове, присъщи за по-старите модели на марката. Отпред кросоувърът припомня ненапълно на Audi и като цяло наподобява очебийно стилно и елегантно. Шестоъгълната решетка, правоъгълният блок на фаровете и съвсем отвесна предница се допълват с цел да образуват една страхотна визия, която провокира погледите на множеството участници в придвижването. Само огромният надпис Haval издава китайския генезис на кросоувъра, макар че за мнозина той не припомня роднинската връзка с марката Great Wall. В дизайна на Haval H6 няма непотребни елементи и купища хром, което придава на автомобила изтънчен тип. Силуетът е чист и уравновесен, като експертите ще усетят ръката на умел дизайнер и няма да сбъркат. Над външния образ на Haval H6 е работил екип под управлението на белгиеца Пиер Льоклер, който сътвори модели като BMW X5 и X6, както и някои М-версии на баварците.

Новият Haval H6 е много стабилен и съразмерен, като дава чувство за приключен артикул. Той е висок, с солидни профилни стени и значителен луфт. На пръв взор е мъчно да се дефинира към кой клас кросоувъри се причислява. Определено дизайнът на предната част ми харесва повече от задницата, която се оказа прекомерно солидна. През дребното стъкло на петата врата обзорът не е изключително добър. Най-интересното нещо в задната част са двата двойни ауспуха, които издават типа на мотора. Четирите изпускателни тръби и дифузьорът са присъщи за 2,0-литровия бензинов мотор. Праговете и арките на колелата са покрити със защитни панели. Логото на Haval е сложено даже на спиците на колелата, които са много красиви.


Докато извън Haval H6 е въздържан и моден, в интериора фантазията на дизайнерите се е развихрила съществено. Първото усещане от салона е доста прелестно. Вътре не се усещат миризми на пластмасови елементи, всички материали са приятни на тип и на досег, а множеството пластмаси са меки. Сглобката е прецизна и оставя прелестно усещане. Извитият към лидера челен панел е с отвори за въздух по цялата широчина, има огромно цифрово табло и удобен тунел под централната подпора. На нея има единствено един бутон за отопление на седалките, само че когато го натиснете, към този момент имате опция да избирате коя от двете седалки да се отоплява и на коя от двете степени да включите. Бутонът за надзор на силата на звука е отдясно, а отляво е регулаторът за скоростта на въздушния поток. Всички останали настройки на автоматизирания климатик се реализират посредством менюто на 9-инчовия сензорен мултимедиен екран. Наклонът на екрана не го заслепява даже при блестящо слънце, само че някои виртуални бутони в менюто въпреки всичко биха могли да бъдат по-големи. Звукът от аудиосистемата като цяло е добър и слушането на музика е прелестно. Единствено обаче липсва GPS навигация.

Предните седалки са комфортни и даже на дълъг път въобще няма проблеми или отмалялост. Особено удовлетворен съм от облегалката на шофьорската седалка, с умерени странични опори по цялата височина. В допълнение към общоприетите електрически настройки, е допустимо да се контролира и огъването на самата облегалка, която има и лумбална опора. Пред погледа на лидера в тестваната настройка в най-високото равнище на съоръжение Supreme е сложено 12,3-инчово цветно табло с цифрови принадлежности. В по-ниските равнища Comfort и Premium скалите са аналогови с бяло осветяване и дребни числа. Освен това можете да измененията конфигурацията на уредите по едно и също време със светлината. По време на теста трима индивида от втория ред – двама възрастни и едно дете, споделиха, че се усещат удобно. Обемът на багажника съгласно производителя е 415 литра, само че образно наподобява повече. При прегъване на задните облегалки се оформя товарно пространство с еднакъв под и размер от 1296 литра. Под повдигащия се под се крие спешно аварийно колело.

Под предния похлупак на кросоувъра Haval H6 е подложен 2,0-литров 4-цилиндров редови бензинов мотор с непосредствено впръскване на гориво и турбокомпресор, смесен със 7-степенна автоматизирана роботизирана скоростна кутия с двоен съединител DCT. Кросоувърът се предлага единствено със задвижване на предните колела и 4х4 все още не се планува. Двигателят обезпечава мощ от 190 конски сили и 340 Нм въртящ миг, налични в необятния период от 2000 до 3200 об/мин. Новият турбомотор е изцяло задоволителен да тегли кросоувъра при динамично ускоряване или бързо изпреварване, даже и при нанагорнище по стръмен планински път. В града елементът се задоволява с 10 л/100 км, а на планински път със умерено движение се смъква на 7,5 литра. С увеличение на скоростта на автомагистрала, потреблението също се повишава до 11 литра. Двигателят и трансмисията се схващат между тях и превключването става гладко, постоянно незабелязано и съответно. Ако желаете, можете да изберете един от трите режима Normal, Eco и Sport, който се превключват непосредствено от бутон на централния тунел. Те са в положение леко да трансформират реакциите на автомобила, само че не би трябвало да очаквате радикална смяна.

Управлението на Haval H6 е доста прелестно, кормилото е умерено осведомителен, като усилието нараства с увеличението на скоростта. Отпред окачването е без значение вид McPherson, а откъм гърба е многоточково с двойни напречни носачи. Новият Haval H6 вози плътно, като еластичното окачване поема умерено приблизително огромните неравности и вълните на асфалта, само че от време на време бих желал повече мекост от него, изключително по градските павирани улици. Следи от друсане се усещат единствено по доста неприятни пътища. Въпреки, че Haval H6 не е офроудър, защото се предлага единствено с предно задвижване, пътният луфт от 180 мм му разрешава да се движи с лекост по чакълен път без кални коловози. Големите 19-инчови алуминиеви джанти способстват за повдигнатия профил на кросоувъра и високата позиция над пътя.

Амбициозната китайска марка Haval е много оптимистично настроена към нашия пазар, макар характерните му особености. Новият кросоувър ме впечатли с дизайна си и високото равнище на съоръжение, както и с цялостната визия на интериора. 2,0-литровият мотор надвиши упованията ми и е подобаващ за средноразмерен кросоувър. Цената на Haval H6 у нас варира от 42 990 лв. до 53 990 лв., колкото коства автомобилът в най-скъпото равнище на съоръжение, възложен за тест-драйв. Новият Haval H6 има с какво да изпъкне, когато го съпоставяме с добре познатите модели от другите производители и има качества да се пребори с съперниците.
Технически характерности

Размери
Дължина: 4610 мм
Широчина: 1860 мм
Височина: 1720 мм
Междуосие: 2680 мм
Собствено тегло: 1785 кг
Вместимост на резервоара: 55 литра
Двигател
Тип: 4-цилиндров бензинов редови с непосредствено впръскване и турбокомпресор
Работен размер: 1967 куб. см
Максимална мощ: 190 к.с. при 5500 об/мин
Максимален въртящ миг: 340 Нм при 2000-3200 об/мин
Скоростна кутия: 7-степенна автоматизирана с двоен съединител
Динамика
Максимална скорост: 190 км/ч
Ускорение от 0-100 км/ч: 9,9 секунди
Среден разход: 8,5 л/100 км
Вредни излъчвания СО2: 196 г/км
Базова цена на модела: 46 990 лв. с Данък добавена стойност
 
КОНКУРЕНТЪТ

Размери
Дължина: 4363 мм
Широчина: 1841 мм
Височина: 1625 мм
Междуосие: 2630 мм
Собствено тегло: 1461 кг
Вместимост на резервоара: 55 литра
Двигател
Тип: 4-цилиндров бензинов редови с непосредствено впръскване и турбокомпресор
Работен размер: 1984 куб. см
Максимална мощ: 190 к.с. при 4200-6000 об/мин
Максимален въртящ миг: 320 Нм при 1450-4200 об/мин
Скоростна кутия: 7-степенна автоматизирана с двоен съединител
Динамика
Максимална скорост: 212 км/ч
Ускорение от 0-100 км/ч: 7,9 секунди
Среден разход: 7,0 л/100 км
Вредни излъчвания СО2: 159 г/км
Базова цена на модела: 70 065 лв. с Данък добавена стойност
 
Автор: Денислав Стоянов
Снимки: Георги Павлов
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР