През 2009 учени прогнозират, че епидемията от свински грип ще

...
През 2009 учени прогнозират, че епидемията от свински грип ще
Коментари Харесай

Защо свинският грип премина по-леко от коронавируса?

През 2009 учени предвиждат, че епидемията от свински грип ще протече тежко и ще отнеме доста човешки животи. Само че вирусът не предизвиква толкоз доста вреди. Защо? Дали и при COVID-19 ще се получи нещо сходно?
Често съпоставят пандемията от ковид със свинския грип от 2009 година. Преди единадесет години учените предвиждат мощна международна вълна от случаи на свински грип с голям брой жертви. Епидемията обаче минава доста по-леко от предстоящото. Затова мнозина се питат дали и този път не може да случи нещо сходно. Само че сред двете епидемии има обилни разлики, както показват учените.
Къде са разликите?
Днес е известно за какво прогнозите от 2009 се разминават с действителността, изяснява водещият немски вирусолог Кристиан Дростен от берлинската клиника " Шарите " пред списание " Щерн ". В хода на пандемията от свински грип са се показали непознати до тогава резултати, които са довели до по-лекото ѝ прекосяване.
На базата на опитите с животни в началото се предполагало, че свинският грип ще е доста рисков за хората. Впоследствие обаче било открито, че възрастните хора да вземем за пример, считани за рискова група, не са толкоз податливи на вируса. " Видя се, че точно по-възрастните пациенти разполагат с така наречен фонов имунитет ", споделя Дростен.
Ето и обяснението, което дава проф. Дростен: вирусът на испанския грип, провокирал епидемията през 1918 година, продължава да циркулира чак до 1957. След това пък се появява близкият до него азиатски грип, който върлува до 1968 и бива преместен от вируса на така наречен хонкогски грип. Този вирус циркулира и до през днешния ден, изяснява немският вирусолог. През 1977 пък се появява така наречен съветски грип. Вирусът, който го предизвиква - H1N1, е еднакъв с вируса на испанския грип и неговите разновидности, които съществуват сред 1918 и 1947 година. Вирусът на така наречен съветски грип се популяризира до към 2009.
Испанският грип, съветският грип и техните разновидности се оказват близки до появилия се през 2009 вирус на свинския грип, написа уеб сайтът heilpraxis.net, профилиран в региона на здравето и медицината. Затова и изключително две групи от популацията се оказват пощадени от него - тези, при които се вижда така наречен пресечен имунитет. Първата се състои от хората, които са прекарали испанския грип или някоя от появилите се по-късно негови разновидности. Всички тези, които през 2009 са били над 51 години, най-вероятно са имали досег до вируси от вида H1N1, което от своя страна кара организма да реагира по-ефективно на болест с вируса на свинския грип. Втората група са по-млади хора, които също са имали контакт с вируси от вида H1N1 около така наречен съветски грип. Тези комплицирани взаимовръзки са открити едвам месеци след експлоадирането на епидемията от свински грип. В началото, когато учените са правили първите си прогнози, всичко това просто не е било известно.
Дали историята може да се повтори?
Не е ясно обаче дали отбраната по линия на кръстосания имунитет може да отблъсне ковид, споделят учените. Според вирусолога Кристиан Дростен, теоретично е допустимо някои пациенти да са се сдобили с имунитет въз основата на по-малко рисковите коронавируси, циркулиращи по време на грипния сезон.
" Тези дни излизат нови изследвания, отдадени на кръстосаната отбрана, които разрешават да се допуска, че тя съществува най-малко ненапълно, само че сигурно не в тези мащаби, в каквито явно е функционирала през 2009 и епидемията от свински грип “, обобщава професор Дростен.
* Информация: Дойче веле, БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР