През 2009 г. тогавашният вицепрезидент на САЩ Джо Байдън пристигна

...
През 2009 г. тогавашният вицепрезидент на САЩ Джо Байдън пристигна
Коментари Харесай

Политиката на Тръмп обединява съюзниците срещу него на европейски форум по сигурността

През 2009 година тогавашният вицепрезидент на Съединени американски щати Джо Байдън дойде в Мюнхен, с цел да " натисне копчето за рестартиране " на връзките с Русия. Десетилетие по-късно той пристигна още веднъж, с цел да предложи на света по-добри връзки, този път със личната му страна.

На Мюнхенската конференция по сигурността Байдън даде обещание, че " Америка ще се върне ", когато Доналд Тръмп напусне поста и бе заплатен са тези си думи с овации и ставане на крайници от страна на делегатите, които считат безцеремонната външнополитическа позиция на президента за отблъскваща.

Но тяхното вдъхновение разкри и отслабената позиция на западната дипломация, която се сблъсква със самоуверената агресивност на Тръмп, споделиха участвали на конференцията европейски дипломати и политици.

Приемникът на Байдън - Майк Пенс, беше посрещнат с безмълвие на банкет във величествения баварски парламент в петък вечерта, откакто стартира изявлението си с думите: " Нося ви поздрави от 45-ия президент на Съединените щати - президента Доналд Тръмп. "

Четиридневното му пътешестване в Европа съумя единствено да задълбочи раздялите с обичайните съдружници по въпроси като Иран и Венецуела и не предложи особена вяра за справяне със закани, вариращи от нуклеарните оръжия до климатичните промени, споделиха дипломати и чиновници.

Опасенията за ролята на Вашингтон в света се усещат от елементарните хора, както и от експертите по външна политика.

В Германия и Франция половината население счита американската мощ за опасност, което е доста нарастване спрямо 2013 година, а този мироглед се споделя от 37 % от британците, съобщи в отчет изследователският център " Пю " във Вашингтон преди външнополитическия конгрес в Мюнхен.

Попитан за паниката на европейците от лидерския жанр на Тръмп, върховен американски чиновник, пътувал в самолета на Пенс " Еър форс 2 ", сподели, че речта на вицепрезидента в Мюнхен в събота в хотел " Байеришер хоф " ще " им помогне да добият друга вероятност ".

" ТАНТО ЗА ТАНТО "

Европейците може и да не харесаха посланието " Америка преди всичко ", само че нямаше координиран отговор на него. Германската канцлерка Ангела Меркел беше сама, откакто френският президент Еманюел Макрон анулира присъединяване си в последния миг.

Това накара някои да изразят страдание, че Западът не е кадърен да поддържа учредения на правила интернационален ред, който Вашингтон защитаваше в продължение на 70 години, преди Тръмп да влезе в Белия дом.

" За страдание, логиката " танто за танто " е преобладаваща... Мисля, че това ни връща към въпроса за просветеното водачество ", сподели генералният секретар на наблюдаващата сигурността и човешките права Организация за сигурност и съдействие в Европа Томас Гремингер.

" Ние още веднъж имаме потребност от водачи, които не имат вяра единствено в краткосрочните цели ", съобщи той за Ройтерс.

На Китай се падна да оказва помощ на Меркел в нейната отбрана на построения след Втората международна война ред, откакто високопоставеният китайски посланик Ян Цзечъ приказва на безукорен британски повече от 20 минути за достолепията на отворената търговия и международното съдействие.

Посланието на Пенс в действителност беше, че стълбовете на американската външна политика се построяват отначало на друга основа: уединяване на Иран, въздържане на Китай, връщане на американските войски в родината и условие европейските сили да следват американската линия.

НАРУШЕН ДИАЛОГ?

След като употребява тирада във Варшава в четвъртък, с цел да упрекна Англия, Франция и Германия, че се пробват да подкопаят глобите на Съединени американски щати против Иран, в Мюнхен Пенс прикани Европейският съюз да признае ръководителя на венецуелския парламент Хуан Гуайдо за президент за сметка на Николас Мадуро, който той назова деспот.

Това провокира гневната реакция на испанския външен министър Жозеп Борел, който сподели, че Европейският съюз може да признае Гуайдо за краткотраен президент до нови избори в сходство с венецуелската конституция.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан сподели, че е заинтригуван от политиката на Съединени американски щати за Сирия след решението на Тръмп да изтегли войските, тъй като това единствено би облагодетелствало Иран, към който Вашингтон желае да работи твърдо.

Европейските дипломати и чиновници не се съгласиха и с настояването на Пенс държавните управления от Европейски Съюз да стоят надалеч от китайските телекомуникационни компании при построяването на най-новото потомство мобилни мрежи, предпочитайки първо да проведат вътрешно разискване за вероятните рискове и американските изказвания за китайски шпионаж.

" Натискът на Съединени американски щати е податлив да ни накара да създадем противоположното. Натискът на Съединени американски щати има противоположен резултат. Най-добре е те да не се пробват и да ни оказват напън ", сподели върховен френски посланик.

Независимо от заканите чиновниците, наподобява, значително говореха, без да се вслушват един в различен.

Генералният секретар на " Амнести интернешънъл " Куми Найду сподели, че сигурността постоянно е определяна доста тясно, без да се вземат поради по-широките закани, свързани с климатичните промени.

" Диалогът тук, на Мюнхенската конференция по сигурността, е нарушен. Говори се за верните тематики, само че на неправилен език. Мисленето тук е, че сигурността е единствено народен въпрос ", съобщи Найду за Ройтерс.

При отпътуването си за Вашингтон Пенс беше индиферентен и сподели пред репортерите, че пътуването му е било доста сполучливо: " Ние се застъпваме за ползите на свободния свят и имаме огромен прогрес. " /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР