През 2008 книгата Какво видя жената на Лот“ печели наградата

...
През 2008 книгата Какво видя жената на Лот“ печели наградата
Коментари Харесай

Какво видя жената на Лот?

През 2008 книгата „ Какво видя дамата на Лот “ печели премията за най-хубав гръцки разказ на годината. През 2013 година е издадена в Англия и британският " Гардиън " я подрежда измежду най-хубавите научнофантастични романи. Преведена е и на френски език.
Четирийсет века след библейската злополука в Содом и Гомор, същата тази земя към крайбрежията на Мъртво море се отваря и оттова стартира да извира мистериозна виолетова сол с неповторим усет и качества на опиат. Нейната поява трансформира радикално географията на цели три континента – Африка, Азия и Европа. Съвсем ненадейно Париж се трансформира в средиземноморски град. Виолетовата сол превзема и заробва света тихо. Консорциумът на Седемдесетипетимата е притежател на правата над нейния рандеман и маркетинг. Съвременният Содом – Колонията, е мястото, което е показано в още по-тъмни краски и от прастария град. В нея живеят хиляди хора, работещи в добива и преработката на виолетовата сол. Хора, подчинени и непрестанно следени от Консорциума, чиято база се намира в Париж. Убийци, бегълци и лъжци – колонията е парадайс за тези, които бягат от Европа, изключително за привилегированите Пурпурни звезди. Шестима " дворцови " чиновници и губернаторът на Колонията съставляват ядрото на романа. Тези шестима души са брачната половинка на губернатора, свещеникът, съдията, лекарят, комендантът на Колонията и персоналният секретар на губернатора. Но когато губернаторът на колонията Верà (наречен на името на библейския цар) умира ненадейно и загадъчно, шестимата чиновници се обръщат един против различен, предизвиквайки ужасяваща верига от събития, които заплашват самото битие на Колонията. Тогава стартира да се разплита интелектуално-психологическата игра на Буразопулу.
Книгата е построена от писма отчети за събитията, случили се в петнайсетдневен интервал от време – от гибелта на Вера, до двайсетгодишния празник на колонията. Яснота в събитията внася Филеас Бук – най-големият съставител на писмословици в неговата ера, към който отново посредством писмата си изпращат своите послания тези шестима придворни.
В Париж Филеас Бук е определен от злокобния Консорциум посредством епистоларните самопризнания на шестимата да сформира писмословица и по този начин да отсее истината от лъжите, с цел да разбере кой е умъртвил губернатор Вера. Но до момента в който Филеас разкрива мистерията, той стартира да осъзнава, че това не са елементарни писма и че самият ход на човешката история е подложен на карта. В случая писмословицата е с характера на меандър, античен гръцки ключ, за разгадаване на мъчно обяснимите феномени. Последвалите писма отчети на " дворцовите " чиновници до Консорциума – нещо нечувано, защото единствен губернаторът има право на контакт със Седемдесетипетимата – и написани без значение едно от друго, само че и неочакваната поява на един нов губернатор, раздаващ налудничави заповеди, съставляват основата на сюжета.
Съзаклятието сред героите, напомнящо страната на Платон, пригодена към днешна дата, с всички тези обстоятелства, сочещи за духовно разлагане и съсловни разлики, слага читателя в свят, където той освен се пита дали не съставлява част от него, само че и до каква степен самият той е спомогнал за развиването му в тази тенденция.
Йоанна Буразопулу е родена в Атина през 1968 година Завършва компетентност Hotel management във Висшия факултет по туризъм. Следдипломната си подготовка получава в University of Buckingham, Англия, в бранша по интернационален хотелиерски мениджмънт. Работи в региона на туризма и хотелиерството до 2000 година През 2002 година приключва компетентност „ Здравен мениджмънт “ в атинския National School of public administration. Работи като държавен чиновник в региона на здравното обслужване на популацията и в създаването на здравни стратегии към Втора периферна здравна система на област Атика. Автор е на романи, театрални произведения и истории, написа и за деца. Произведенията на Йоанна Буразопулу принадлежат към категорията на литературната фантастика и политическата притча. Това са антиутопични романи, които съчетават детайли от гротеската, атмосферата на тайнственост и сюжети, изпълнени с непредвидени обрати; те изобразяват политически системи на бъдещето, фантастични общества в спешен или временен интервал и спорове в вероятност.
  " Може би Содом не е мит. Може би това царство съществува под формата на някакъв краен вътрешен лимит, при престъпването на който не се случва нищо ужасно или свръхестествено, просто животът ти пресъхва като пустиня. Тогава осъзнаваш, че в Содом царува покой, а не безвластие, че нито мирише на сяра, нито трупове те заобикалят и по-точно – нищо в средата не е променено с изключение на само самият ти. Содом не е мит, неговият мит обаче към този момент толкоз епохи е неясен и неразбираем, по тази причина не знаеш какво тъкмо да си представиш, като чуеш името му, и в действителност ти се явява това, което си пожелаваш, вместо това, от което се страхуваш. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР