През 2008 г. Tesla представи първия си сериен електрически автомобил

...
През 2008 г. Tesla представи първия си сериен електрически автомобил
Коментари Харесай

10-те най-интригуващи нови производители на електрички

През 2008 година Tesla показа първия си сериен електромобил – Roadster – и накара автомобилния свят да изпадне в амок. По това време електрическите коли изглеждаха като далечна фантазия, само че когато видяха какъв брой добър е Tesla Roadster, те демонстрираха на феновете на коли, че може би електрическите коли могат да станат действителност. 

Днес е мъчно да се повярва какъв брой надалеч е стигнала промишлеността на електрическите автомобили. Tesla се трансформира в най-големия производител на електрически автомобили с повече от пет модела в произвеждане, което подтикна нови и остарели автомобилни производители да се причислят към бързо разрастващата се промишленост. Тази публикация се концентрира върху първите – новите компании за електрически автомобили, които се появиха през последните няколко години и е направена от създатели в уеб страницата Hotcars. 

След като видяхме какъв брой сполучлива е Tesla за малко повече от десетилетие, не лиши доста време бизнесмените да се причислят към пространството с конкурентни компании. Някои от тези нови компании за електрически транспортни средства основават директни съперници на моделите на Tesla в опит да откраднат нейния пазарен дял, до момента в който други измислят нови артикули за електрически транспортни средства, с цел да отговорят на новите условия на пазара. Нека разгледаме някои от най-хубавите нови компании за електрически транспортни средства през днешния ден.

10. Lucid Motors

Една от главните аргументи, заради които Tesla е толкоз сполучлива сега, е, че в продължение на доста години тя имаше свободна позиция на пазара на електрически транспортни средства без признаци на конкуренция от който и да било.

Една от първите компании, които демонстрираха заричане да провокират Tesla, беше Lucid Group. Lucid е основана през 2007 година от някогашния вицепрезидент на Tesla Сам Уенг, само че на компанията й лишава 15 години, с цел да сътвори своя първи и единствен досега сериен автомобил – Air.

Lucid Air е електрически първокласен седан с четири порти, който се изправя против Tesla Model S. Air се потвърди като заслужен противник на Model S, защото предлага по-елегантен дизайн, изтънчен интериор, цялостен с първокласни функционалности, и по-голям пробег във върховата версия Dream Edition.

История

Година на учредяване: 2007 година
Местоположение: Нюарк, Калифорния
С какво се занимават: Производство на електрически транспортни средства
Електромобили, създадени през 2022 година: Lucid Air

9. Faraday Future

През 2014 година китайският предприемач Дзя Юетин основава Faraday Future в Лос Анджелис с една цел – да сътвори някои от най-хубавите електрически първокласни коли. Faraday Future възнамерява да създаде първия си автомобил през 2017 година, само че финансови проблеми и вътрешни разправии провалят проектите.

Основателят на компанията даже подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност през 2019 година и се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф. Изглеждаше, че Faraday Future умира, само че ориста на компанията се промени през 2021 година, когато тя стана обществена.

Оттогава компанията се стабилизира и неотдавна стартира да създава първия си автомобил – FF 91 Futurist Alliance. FF 91 е първокласен кросоувър SUV, който дава обещание безспорен разкош и хиперкарно показване. Той разполага с тримоторна система, произвеждаща 1050 кончета, и ще може да доближи 96 км/ч единствено за 2,2 секунди.

История
Година на учредяване: 2014 година
Местоположение: София, ул: Лос Анджелис, Калифорния
С какво се занимават: Разработване на електрически транспортни средства
Електромобили, създадени през 2022 година: Faraday Future FF 91 Futurist Alliance

8. Canoo

Canoo е основано в Калифорния започващо дружество за електрически транспортни средства, което има за цел да създава „ транспортни средства за деен метод на живот “ като електрически микробуси, както и транспортни средства за търговски автопаркове.

Canoo навлезе в бизнеса с електрически автомобили през 2017 година и имаше толкоз сложен интервал, че съвсем приключи активността си през 2022 година За благополучие наподобява, че ориста на Canoo се е трансформирала, откакто получи поръчки от NASA, Walmart, Zeeba и Kingbee. Canoo също по този начин влезе в партньорство с Министерството на защитата на Съединени американски щати за създаване на акумулатори с огромен потенциал.

Първият модел на Canoo е прочут като Lifestyle Vehicle – иден 7-местен електрически ван, който дава обещание огромна деловитост и еластичност.

История
Година на учредяване: 2017 година
Местоположение: Торанс, Калифорния
С какво се занимават: Производство на електрически транспортни средства за търговски цели
Електрически транспортни средства, създадени през 2022 година: Canoo Lifestyle Vehicle

7. DEUS Automobiles

Пазарът на електрически хиперавтомобили е жив и се развива бързо. Вече видяхме какъв брой добър е Rimac Nevera, а откакто и други автомобилни производители основават съперници, скоро ще имаме доста благоприятни условия. Един от новите играчи, които желаят да се причислят към пазара на електрически хиперавтомобили, е DEUS Automobiles – основана в Австрия компания, която развива активност от 2020 година насам.

Най-известният автомобил, който DEUS е основала, е Vayanne – електрически хиперавтомобил, който се чака да излезе по улиците още през 2025 година DEUS си сътрудничи с Italdesign и Williams Grand Prix Engineering при създаването на Vayanne, заради което той е толкоз добър. DEUS твърди, че Vayanne ще създава към 2250 к.с., което го прави един от най-мощните електрически коли в историята.

История
Година на учредяване: 2020
Местоположение: София, ул: Виена, Австрия
С какво се занимават: Производство на електрически хиперавтомобили
Електрически транспортни средства, създадени през 2022 година: Първият модел е към момента в развой на разработка

6. Automobili Pininfarina

Rimac Nevera си върна купата за най-бърз автомобил от Pininfarina BattistaPininfarina

Повечето глави на колите знаят за Pininfarina – именита италианска дизайнерска компания и производител на каросерии, която е създател на някои от най-емблематичните дизайни на Ferrari в историята. 

През 2015 година Mahindra Group придобива Pininfarina с желанието да създава коли с марката Pininfarina. Три години по-късно Mahindra Group започва Automobili Pininfarina, с цел да направи тъкмо това. През 2019 година

Automobili Pininfarina показа първия си сериен автомобил – Battista. Наречен на името на създателя на Pininfarina Батиста Пининфарина, този електрически суперавтомобил разгласи появяването на компанията в промишлеността и сподели, че тя има съществени планове.

Battista употребява механичната основа на Rimac Nevera, само че има неповторим дизайн, който наподобява по-добре в очите на доста глави на колите.

История

Година на учредяване: 2018
Местонахождение: София, ул: Мюнхен, Германия
С какво се занимават: Производство на първокласни електрически коли
Електрически транспортни средства, създадени през 2022 година: Pininfarina Battista

5. DeLorean Motor Company (Тексас)

Когато феновете на техниката чуят думата „ DeLorean “, те незабавно се сещат за именития DeLorean DMC-12 – футуристичен състезателен автомобил от 80-те години на предишния век, който се счита за един от най-хубавите холивудски коли в историята.

Много от феновете на ДВГ знаят също, че истинската компания на Джон ДеЛореан е произвеждала единствено DMC-12, преди да приключи активността си. Това, което мнозина не знаят, е, че основана в Тексас компания е закупила правата за потребление на името DeLorean Motor Company и сега създава първия си автомобил – DeLorean Alpha5.

DeLorean Alpha5 е иден електрически състезателен автомобил, който има за цел да уважи наследството на остарелия DMC-12. Подобно на DMC-12, дизайнът на Alpha5 е дело на Italdesign на Джорджето Джуджаро и се отличава с емблематичните порти вид „ чайка “ и задно стъкло с жалузи.

История

Година на учредяване: 1995
Местоположение: Хъмбъл, Тексас
Какво вършат: Продажба на истински елементи за DeLorean DMC-12 от 1982 година, произвеждане на електрически транспортни средства
Електрически транспортни средства, създадени през 2022 година: DeLorean Alpha5

4. Fisker Inc.

Хенрик Фискер е прочут датски авто дизайнер и бизнесмен, който постоянно е желал да основава коли. В продължение на десетилетия Фискер работи в топ компании като BMW, Ford и Aston Martin, преди да напусне и да основе Fisker Automotive през 2007 година

Първоначално Fisker Automotive е много сполучлива, изключително след представянето на Fisker Karma, само че се сблъсква с проблеми и принуждава Хенрик Фискер да напусне през 2013 година Три години по-късно Хенрик Фискер основава Fisker Inc. дружно със брачната половинка си и от този момент създава електрически коли.

Първият автомобил, основан от компанията, е Fisker Ocean – електрически кросоувър SUV, който към този момент е в произвеждане.

История

Година на учредяване: 2016 година
Местоположение: София, ул: Манхатън Бийч, Калифорния
С какво се занимават: Производство на електрически автомобили
Електромобили, създадени през 2022 година: Fisker Ocean

3. Aspark

Aspark е японска инженерингова компания, която предлага инженерни услуги на автомобилната, електронната и тежката индустрия от началото на 2000-те години. Преди към десетилетие Aspark стартира работа по електрически суперавтомобил, чиято цел е да счупи всички върхове по продуктивност в света.

Наречен Owl, този безразсъден суперавтомобил ще бъде издигнат от италианската компания Manifattura Automobili Torino и ще бъде един от най-скъпите японски коли в историята с цена 2,5 млн. $.

Aspark Owl не наподобява на никой различен японски суперавтомобил, създаван в миналото. Той има нискоразположен дизайн с превъзходни извивки и диедрични порти и съгласно информацията ще бъде оборудван с четири електрически мотора, генериращи безумните 1984 к.с.

История

Година на учредяване: 2005 година
Местоположение: Кита-ку, Осака, Осака, Япония
С какво се занимават: Предлага инженерни услуги за автомобилната, тежката и електронната индустрия, произвеждане на електрически транспортни средства
Електромобили, създадени през 2022 година: Aspark Owl

2. Polestar

Повечето почитатели на колите познават Polestar като поделение на Volvo, което основава мощни версии на елементарните модели на шведския авто производител.

Сред тях са Volvo V60 Polestar Engineered и Volvo S60 Polestar Engineered. През 2017 година обаче Volvo и неговата компания майка Geely оповестиха, че Polestar ще се трансформира в обособена марка, фокусирана върху електрическите автомобили. Оттогава до момента Polestar е основала три серийни автомобила и скоро ще разшири гамата си, с цел да включи повече от шест модела.

Най-добрият модел на Polestar е Polestar 2, който съставлява лифтбек с пет порти, който дебютира през 2020 година Polestar 2 е първият напълно електрически модел на марката и се трансформира в шлагер още с дебюта си. Моделът с два мотора предлага до 400 к.с. за игра и към 400 км благи пробег по EPA.

История

Година на учредяване: 1996
Местоположение: Гьотеборг, Швеци
С какво се занимават: Производство на мощни модели Volvo, произвеждане на електрически транспортни средства
Електромобили, създадени през 2022 година: Polestar 2

1. VinFast

Виетнам не е първата страна, която ви идва на разум, когато си помислите за компании за произвеждане на коли. Една от фирмите, които се пробват да трансформират това, е VinFast. VinFast развива активност от 2017 година и е първият виетнамски авто производител, който уголемява активността си на международните пазари. VinFast стартира с построяването на модели с газови мотори, основани на остарялото потомство BMW, само че неотдавна спря производството на коли с ДВГ, с цел да се концентрира върху електрическите автомобили.

VinFast се насочва към пазара на електрически SUV и към този момент разгласи шест разнообразни модела, като най-хубавият от тях е пълноразмерният SUV VF9.

История
Година на учредяване: 2017
Местоположение: Hải Phòng, Виетнам
С какво се занимават: Производство на електрически транспортни средства и скутери
Електрически транспортни средства, създадени през 2022 година: VinFast VF8, VinFast VF e34

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР