През 2005 г., когато студио Агитпроп (някогашна съветска абревиатура, означаваща

...
През 2005 г., когато студио Агитпроп (някогашна съветска абревиатура, означаваща
Коментари Харесай

"Агитпроп" - с добро за българското кино

През 2005 година, когато студио " Агитпроп " (някогашна руска абревиатура, означаваща средствата за всеобща агитация и агитация) пусна дебютния си едночасов документален филм " Георги и пеперудите ", българското кино беше на изкуствено дишане. Възхитително оптимистичната история, възпяваща компликациите и лудостите на шефа на лудницата в село Подгумер, можеше да се види за малко в кината, години по-късно се завъртя и по малкия екран. Но по този начин и не стигна до необятен кръг фенове - нещо обикновено за писмено кино, и то българско. Това не спря продуцентката Мартичка Божилова и операторския тандем Борис Мисирков и Георги Богданов, които сформират креативното ядро на " Агитпроп ", да продължат да работи старателно в тази тенденция. Те правеха европейски и конвертируем продукт по време, когато това бе още напълно немислимо за създателите ни на игрално кино. 

Впоследствие от същия режисьор Андрей Паунов излязоха " Проблемът с комарите и други истории ", който с комизъм разбулваше тайните на Белене - от острова-лагер на гибелта, до мирния атом; " Момчето, което беше цар " - невиждано кино изявление с единствения цар-премиер в историята на света, вероятно; дружно с трите му кино лентата съставляват самобитна трилогия за парадоксите на прехода ни. " Татко снима мръсни филми " на Йордан Тодоров се гмурна в малко известната (и не чак толкоз мръсна) история на Стивън Апостолофф - българина, стоящ зад " най-лошите филми в Холивуд от 60-те години " - разбирай нискобюджетна еротика и фантастика - заедно с именития Ед Ууд, а Георги Тенев описа за репресиите върху известния фотограф Симон Варсано в " Случаят Варсано - Симон против страха ".  

Всички тези завладяващи истории най-сетне са налични за фена от всяка точка на света по метода, по който го вършат международните стрийминг хегемони. Чрез платформата Neterra.tv те към този момент могат да се " наемат " за 48 часа против скромната сума от 2 лева Това е изключително скъпо в този момент, когато хората привикнаха да са затворени в домовете си и да търсят развлечения непосредствено от дивана (макар от няколко седмици част от кината към този момент да работят), само че и освен: то дава на филмите, някои от които в действителност доста положителни, и живот отвън няколкото им фестивални прожекции.

Наред с документалните заглавия онлайн е разполагаем и първият игрален филм на " Агитпроп ", режисиран от театралния ас Галин Стоев - " Безкрайната градина ". За тази фина и естетически издържана творба, основана по пиесата на Яна Борисова " Приятно ужасно " (режисирана също от Стоев в " Театър 199 " ), ще спестя суперлативите - преходът от сцена на лента е спънал разказа и въздействието му е доста намаляло; може би пръст в това има и другият актьорски състав. Все отново и " Безкрайната градина " е любопитно прочувствено прекарване на цената на половин билет за кино. 

 

----

Андрей Паунов е режисьор и на документалния филм " Да вървиш по вода ", проследяващ " от вътрешната страна " последния колосален план на Христо Явашев - Кристо " Плаващите кейове ". В памет на огромния създател Нова тв ще го покаже тази събота по обед. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР