През 2005 г. германският канцлер Герхард Шрьодер води група ветерани

...
През 2005 г. германският канцлер Герхард Шрьодер води група ветерани
Коментари Харесай

Нацисти участват в парада на Червения площад през 2005 г.

През 2005 година немският канцлер Герхард Шрьодер води група ветерани от Вермахта, които да следят парада. Те също така се срещат с президента Владимир Путин.
Вижте няколко итересни обстоятелството за Деня на Победата:

. Знамето, което се развява над Райхстага не взе участие в първия Парад на Победата 9 май.

. Кулминацията на първия церемониал на Победата на Червения площад, извършен на 24 юни 1945 година, е хвърлянето на знамената на Третия райх пред мавзолея на Ленин. Войниците, които са ги носели, са били с ръкавици, с цел да покажат своята ненавист към нацистка Германия, а по-късно даже изгарят ръкавиците.

. На 9 май кралицата на Англия поздравява народа със завършването на войната.

. От 1948 до 1965 година 9 маай не е бил почивен ден в Съюз на съветските социалистически републики

.
. Последният пеши церемониал на 9 май на ветераните от войната е през 2000 година.

. По време на Съюз на съветските социалистически републики военните паради на Красния площад се провеждали в юбилейни години 1965, 1975, 1985 и 1990. След разпада на ССР се организират всякагодина.

. Чуждестранни военни елементи вземат участие три пъти в парадите за Деня на успеха. През 1945 година са поканени представители на полската национална войска, която е воювала против нацистите дружно с Червената войска, с цел да вземат участие в първия церемониал. Единственият задграничен военачалник, взел участие в марша, е българският генерал-полковник Владимир Стойчев.

. От 2011 година има решение на московския патриарх Кирил във всички храмове на Русия в Деня на успеха да има молебен в памет на героите и успеха над смъртния зложелател.

. През 2018 година за пръв път в парада ще вземат участие роботи

.
. Акцията „ Безсмъртен полк “ е извършена за пръв път в съветския град Томск през 2012 година През 2013 акцията се организира в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 година е в 15 страни и през идващите години акцията нараства.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР