През 2003 г. той е едва на 15 години, но

...
През 2003 г. той е едва на 15 години, но
Коментари Харесай

Той бе по-добър от Кристиано Роналдо, но алкохолът и славата го сринаха до четвърта полска дивизия

През 2003 година той е едвам на 15 години, само че всички в Португалия го гледат с големи упования. Реал Мадрид, Барселона и Манчестър Юнайтед нямат самообладание още малко да порасне, с цел да кръстосат шпаги за вундеркинда, само че...

И в действителност, по това време в Спортинг Лисабон една звезда грее доста по-силно от тези на батковците Роналдо, Жоао Моутиньо и Рикардо Куарешма. По-малкият с 3 години от CR7 Фабио Паим е същинският елмаз в школата на „ лъвовете ”. През 2003 година той е едвам на 15 години, само че всички в Португалия го гледат с големи упования. Реал Мадрид, Барселона и Манчестър Юнайтед нямат самообладание още малко да порасне, с цел да кръстосат шпаги за вундеркинда.

Един от треньорите му в Лисабон Жорже Висенте е безапелационен:

„ Никога не съм виждал подобен гений, а познавах Роналдо откогато бе на 14 години! “. Докато е още тинейджър Паим печели редица титли с младежките обединения на Спортинг и Португалия, като слага голям брой върхове. Жители на иберийската страна пътуват десетки километри да го гледат в детските мачове. Дори френската футболна федерация се моли на крилото да играе за „ петлите ”. Усетили накъде духа вятърът, столичани бързо обвързват младока с затлъстял контракт, включващ седмична заплата от 20 хиляди евро. А да съставлява интереса на Паим се наема набиращият скорост по това време, а през днешния ден най-влиятелен сътрудник в света – Жорже Мендеш, написа Тема Спорт.

Но както са споделили доста по-мъдри хора от нас – гордостта води до проваляне. Повлечен от порочния ураган на славата, Паим дълги години се рее в небесата на лекомислието и колкото да съумява да си стъпи на краката.

Роден е в работническо семейство от Ещорил. Не пораства в благоденствие. Когато стартира да тренира даже няма подобаващи обувки. И както си признава самият той след това – не е бил подготвен да стане богат.

„ Похарчих доста пари за коли. Обичам колите. Пръснах големи суми за всички возила, които ми харесват. Ферари, Ламборгини, Порше, Мазерати, Хамър. Всяка кола, която можете да си визиите. Първата обаче беше Мерцедес. Карах я без брошура ”, споделя през 2017 година угасналата звезда. И добавя: „ Когато имате доста пари, би трябвало да имате някого към вас, който да ви оказва помощ с управлението им. Аз нямах. Щях да направя нещата по друг метод през днешния ден, само че не мога ”.

Тинейджърът усеща, че има повече гений от всички останали. А в моментите, когато не го усеща, му го споделят.

„ Като всеки елементарен човек и аз желаех да се усещам добре. Да нося хубави облекла, да карам хубава кола. Нали за това работим? Проблемът беше, че нямаше кой да ме подлага на критика ”, споделя още той.

Постепенно футболът отстъпва място на купоните. Нападателят стартира да пропуща тренировки и да задрямва на пейката по време на мачове. Разбира се, никой няма смелостта да му се опълчи, с цел да го вкара във правилния път. И Фабио се самозабравя.

Следват безчет наеми в нискоразредни португалски тимове. За първия отбор на лисабонци единствено може да си мечтае. А по това време е нормална процедура да се дава късмет на гладни за футбол младоци като Нани, Руи Патрисио и други

Ангелът Жорже Мендеш обаче сътворява знамение и му дава втори късмет. Той го измъква от пъкъла и го праща на друго относително тъмно място, само че най-малко с вяра за бъдещето. През 2008 година Паим се озовава в академията на Челси в Лондон. Там получава късмет да играе за дубъла на „ сините ” при Брендън Роджърс.

Но вместо кариерата му там да възкръсне, тя дефинитивно е заровена няколко метра подземен. „ Там стопирах да упражнявам. Започнах да пия. Богат и в разцвета на силите си, аз безусловно върших каквото си желая ”, спомня си крилото. Но това „ каквото си желая ” няма по какъв начин да мине нито в Лондон, нито в Лисабон.

През 2010 година и двата гранда с лъвове в емблемите се освобождават писмено от издънката Паим. Тогава стартира свободното му рухване. Арестуват го за владеене на опиати. Присъдата обаче му се разминава, тъй като съдът не може да одобри събраните доказателства.

След това играчът стартира дълго скитничество по света, играейки за десетки клубове в страни като Ангола, Катар, Бразилия, Малта, Литва и Люксембург. Последният клуб в кариерата му е четвъртодивизионният полски Старовице.

Днес останалият постоянно недодялан елмаз знае къде е сбъркал и за какво Роналдо е на небето, а той подземен. „ В един миг в действителност бях по-добър от него. Роналдо обаче имаше голяма мощ и предпочитание. Бе работлив, с впечатляваща работна нравственос. Мен в случай че питате, трябваше да имам малко повече от неговото. Тогава щях да съм един от най-хубавите в света. Но единствено гений не стига ”, приключва историята си за напредък и проваляне Фабио Паим.

Бившият нападател взе участие постоянно в телевизионни излъчвания. Гледа на провалената си кариера смирено и без оправдания. Изглежда даже, че образецът му е дал скъп урок на португалските клубове. Сега тимовете в страната оферират финансови съвещания на своите млади звезди, съветвайки ги да влагат парите си рационално в активи, а не в коли. Фабио също е в академията на Спортинг Лисабон. Помага на младите – да не бъдат като него.

Животът му е урок за цялата футболна империя. А в случай че би трябвало да онагледим житието му с откъс, наложително ще използваме това, което великият кайзер Бекенбауер споделя на поп арт иконата Анди Уорхол през 1977 година: „ Благодарен съм, че не преставам да пребивавам в този сладостен пъкъл – футбола. Аз съм един ангел, който живее в пъкъла ”.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР