През 2003 г. САЩ свалят правителството на Ирак само за

...
През 2003 г. САЩ свалят правителството на Ирак само за
Коментари Харесай

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

През 2003 година Съединени американски щати смъкват държавното управление на Ирак единствено за 20 дни. Войната сред Армения и Азербайджан за територията на Нагорни Карабах през 2020 година завършва за 44 дни. Нахлуването на Русия в Украйна обаче навлезе в петия си месец и не демонстрира признаци, че скоро ще завърши, пресмята специалистът Пол Поуст от Университета в Чикаго

В първите дни на съветската инвазия Западът се притесняваше, че украинските сили бързо ще бъдат смазани от огневата мощност на Русия и съпротивата бързо ще рухне. Сега опасенията са напълно други: че Украйна не е коригирала задоволително тактиката си, с цел да води продължителна война; че ще ѝ свършат бойците и боеприпасите; че волята за опозиция може да отслабне, когато борбата стартира да става все по-трудна, написа в собствен разбор английското издание " The Economist ".

Русия е подложена на същия напън. Конфликтът товари младите мъже в страната, изтощава стопанската система ѝ и форсира изпадането ѝ в тирания.

Продължителният спор тества и решимостта на западните съдружници да оказват помощ на Украйна на фона на покачващите се цени на храните и силата. Междувременно настояванията на Киев за доставки на оръжие и парични средства се усилват.

Накратко, дългата война ще сложи и двете страни пред нови тествания. Дали тя ще бъде в интерес на Русия или на Украйна, зависи значително от това по какъв начин ще реагира Западът.

" Страхувам се, че би трябвало да се приготвим за дълга война ", написа министър председателят на Англия Борис Джонсън в средата на юни.

Генералният секрет на НАТО Йенс Столтенберг повтори предизвестието му: " Трябва да се подготвим за това, че тя може да отнеме години ".

Да погледнем първо обстановката на бойното поле. Руската войска напредва, въпреки и постепенно. Украинските сили получиха заповед да се изтеглят от градовете Северодонецк и Лисичанск и по този начин Москва пое контрола над цялата Луганска област - една от двете области, които сформират Донбас. Славянск, намиращ се в Донецк, другата провинция в Донбас, също е нападнат.

Силите на Украйна, които до неотдавна превъзхождаха откъм оръжие и артилерия, понасят вреди. Правителството твърди, че те дават до 200 жертви дневно. На 15 юни украински военачалник съобщи, че армията е изгубила 1300 бронирани машини, 400 танка и 700 артилерийски системи, което е доста повече, в сравнение с в началото се предполагаше.

Много от най-опитните и най-добре подготвени украински елементи са унищожени, като на тяхно място са оставени новобранци.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР