През 20-те и 30-те години на ХХ век читателите на

...
През 20-те и 30-те години на ХХ век читателите на
Коментари Харесай

National Geographic с уникални снимки на България (ГАЛЕРИЯ)

През 20-те и 30-те години на ХХ век читателите на научнопопулярното списание National Geographic имат опцията да преоткрият многочислени кътчета на света посредством цветните фотографии, оповестени ежемесечно в изданието. Сред тези китни места е и България.

Месецът е август, а годината 1932. Точно тогава красивата ни татковина се появява измежду страниците на международно известното списание.

Изданието разгласява многочислени цветни фотоси показващи тогавашния метод на живот, традиции и просвета. Обширният репортаж включва три заглавия: „ България, фермерска земя без плантация “, „ Долината на розите “ и „ Под сянката на българските манастири “.

1 of 4

Авторът на това в детайли историческо изложение е Мейнард Оуен Уилямс.

Пътешественик и авантюрист, той се явява като първият чуждестранен сътрудник на списанието. Бил е придружаван от Вилхем Тобиен, превъзходен фотограф, който също снима многочислени места по света. Двамата фотографи обикалят из цяла България, с цел да разкрият пред читателите си един нов небосвод в лицето на страната ни.

Описвайки цялото странствуване из България малко по малко, създателят натъртва най-много на историческия аспект. С многочислени препратки от българската история, споделя за манастири, села и празници по нашите ширини. Продължава с това по какъв начин се е родил Българският спектакъл и разказва надлъж българската просвета. Уилям не пропуща да спомене и величествените български планини и нежните долини с рози.

В текста си, създателят загатва за срещата си с млада българка, с която се среща в Истанбул. Той я пита по какъв начин е да се завърнеш още веднъж у дома, а тя му отвръща, че е очарователно – макар че времената в България са комплицирани и комплицирани, тя има вяра мощно в страната си, тъй като българите имат темперамент и са цялостни с кураж.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР