През 1999 година започна радикалната промяна в здравеопазването. Тогава бяха

...
През 1999 година започна радикалната промяна в здравеопазването. Тогава бяха
Коментари Харесай

Кардиолог: Имаме бол болници, а българите се лекуват в чужбина

През 1999 година стартира радикалната смяна в опазването на здравето. Тогава бяха въведени наложителните здравни вноски, които трябваше да дават право на гратис здравно обслужване на обезпечените. От практиката през отминалите към този момент 20 години обаче стана ясно, че не всичко е изцяло гратис.
Достъпът до лекар-специалист не е по-лесен, тъй като направленията са лимитирани. А когато се стигне до лекуване в болница се оказа, че пациентите от другите краища на България имат разнообразни права. За едни болничното заведение е близо, а за други – на километри от обитаемото място.

Кардиологът проф. Иво Петров разяснява обстановката в българското опазване на здравето пред телевизия ON AIR. Той уточни, че несъответствията са доста в системата, а ниските заплати на медици - от сестри до избрани експерти, са един великански проблем.

Проф. Петров акцентира, че у нас модерните способи на лекуване не се вкарват с нужната скорост и подготвеност, с която би трябвало.

" Няма доста средства в нашата здравна система, което е разумно и обосновано ", акцентира той и изясни, че няма по какъв начин при нас да стигат парите за здраве, в случай, че поради демографската злополука потребността е по-голяма от увеличените пари за здраве във всеки държавен бюджет от няколко години насам.

" Имаме потребност от преструктуриране на доста съставни елементи на опазването на здравето, освен на болничните заведения и тяхното систематизиране, само че също по този начин и генерирането на финансовите средства и тяхното систематизиране. Също по този начин на здравноосигурителния модел ", уточни той.

Кардиологът беше безапелационен, че преструктуриране би могло да бъде и намаляването на лечебните заведения в страната, които съгласно него са доста.

" Имаме доста повече лечебни заведения в сравнение с са ни нужни. Въпреки че имаме доста лечебни заведения, към момента доста българи не престават да търсят лекуване в чужбина и то в доста сфери на опазването на здравето ", настоя проф. Иво Петров.

Медикът сподели, че по този начин се генерират още повече разноски за здравната ни система, а нейните финанси би трябвало да се управляват прецизно, само че съгласно него има структури, които не са заинтригувани това да се случва.

Проф. Петров изясни, че точно този цикъл на доста лечебни заведения, които не могат да изработят пари и такива, които пък не получават всичко, което са изработили, води до такава степен, че у нас няма задоволително съвременна медицина и множеството проблеми в родното опазване на здравето.

Кардиологът сподели също, че шансът за нашата система е властта да има възторг и да се осъществя капацитета на младите лекари у нас. Той даде за образец Румъния, където заплатите са скочили три пъти за 2 години, което е довело до спад в медиците, които са напуснали страната.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР