През 1996 г. обещаващият оперен талант Юлиан Константинов, който вече

...
През 1996 г. обещаващият оперен талант Юлиан Константинов, който вече
Коментари Харесай

Юлиан Константинов зарязал операта и загубил гласа си

През 1996 година обещаващият оперен гений Юлиан Константинов, който към този момент е солист в Софийската опера и балет, печели интернационалния конкурс „ Борис Христов ”. Следва зашеметяваща кариера, която се простира на пет континента. Ражда се новата суперзвезда на международната опера!

Юлиан взе участие в представления в Миланската канара, „ Метрополитън ”, „ Ковънт Гардън ”, виенската „ Щатсопера ”, Парижката „ Бастилия ”, Римската опера, „ Дойче опер ” Берлин, Лисео Барселона, Театър „ Реал ” в Мадрид, „ Билбао ”. Пее в  Женева, Ню Йорк, Токио, Тел Авив, Рио де Жанейро, Буенос Айрес, Хюстън. Западната преса сипе суперлативи за Константинов. Сравнява го с огромните имена на българската опера Николай Гяуров и Борис Христов. 
И най-неочаквано, даже за околните му другари, Юлиан Константинов ненадейно взема решение да постави завършек на интернационалната си кариера. Малко след този неочакван избор оперният бас губи гласа си. 

„ Нямах безусловно никакъв глас – даже говоренето ми беше мъчно ”, споделя Юлиан. Той стартира да обикаля по лекари, които не дават изрично пояснение. И въпреки всичко мнозина от тях упорстват за интервенция. „ Мисля, че значително казусът беше на психогенна основа. Обиколих доста лекари, всички вероятни експерти в тази област у нас и 95% от тях не намираха безусловно никаква причина за положението ми. Останалите 5% обявиха непосредствено, че би трябвало да се оперирам. Естествено, не ги послушах и популярност Богу, само че в действителност имаше интервал, в който беше извънредно мъчно от моето гърло да произведа глас. Колкото и да е необичайно, мъжете в моя жанр, а ние сме съвсем единствено мъже, имаме мощни гласове, само че те не постоянно са в добра кондиция ”, споделял е Юлиан.  Той дава образец с татко си - волейболната легенда Георги Константинов-Гибона, който два пъти е бил опериран от проблем с гласните връзки. Братът на Юлиан – волейболиста Пламен Константинов, понастоящем треньор на съветския „ Локомотив “ (Новосибирск), също има „ неустойчив ” глас. Почти постоянно, когато страстите вземат връх по време на спортна среща, губи способността си да приказва. 
За благополучие Юлиан Константинов възвърнал гласа си, без да се подлага на интервенция. И тогава стартира да мисли с какво да се занимава. В този миг таман е взел участие в някакво предаване и взема решение да поговори с продуцентите. Така слага началото на телевизионната си кариера. През 2010 година към този момент някогашният оперен бас взе участие в шоуто „ Байландо ”. После става водещ на предаването „ Аз обичам Бългаиря ”. Зрителите го познават още от риалити формата „ Биг Брадър ” и като водещ на „ Сблъсък ”, а от септември, предходната година - към този момент и като един от коментаторите в предаването „ На кафе ”. Той несъмнено е измежду най-колоритните и атрактивни участници в утринната говорилня.

Тази година Юлиан Константинов имаше и няколко изяви на оперна сцена, само че към този момент единствено в България. Дали ще възобнови интернационалната си кариера, към този момент не е доста ясно. Неотдавна оперният бас показа какъв брой мъчно е да възвърнеш формата си след толкоз дълга пауза. Това го изненадало, защото когато взел решението да загърби пътуванията, мислел, че ще му е елементарно. Възстановяването лишило години. И изисквало освен непрекъсната работа и старания, а и темперамент. 

Е, несъмнено Юлиан Константинов има подобаващ подобен. Доказа го още при започване на тази година, когато се изяви на две оперни подиуми в България. А аргументите да се откаже от интернационалната си кариера са няколко. На първо място Юлиан не желал да е надалеч от фамилията и приятелите си. В началото брачната половинка му Юлия пътувала дружно с него. После, когато станали родители на двама сина, към този момент било по-трудно да са непрестанно дружно. „ Искам да виждам по какъв начин порастват синовете ми ”, казвал е оперният бас. Никола е на 11 години и продължава фамилната традиция с волейбола. Волейболист е бил и татко му, даже е играл за „ Левски ”, само че като младеж избира музиката. По-големият Георги е на 19 години и е студент по графичен дизайн в Нов български университет. 

„ Последните години, до момента в който пеех интензивно, когато застанех след премиера пред огледалото, си споделях: „ Боже, цялостен месец блъскаме като ненормални и какво от това, какъв е смисълът? ” Много е значимо хладилникът да е цялостен, само че няма нищо друго, никакво наслаждение, никакво задоволство. Това беше огромен потрес за мен. Аз непрестанно съм търсел целия този възторг, цялото това предпочитание да работиш от първите години тук, в операта. Да правиш подготовки цели часове, да не искаш да си тръгнеш, да работиш, с цел да стане напълно ”, споделял е Юлиан Константинов за решението да се откаже от интернационалната си оперна кариера. 

Той е признавал още, че операта доста се трансформирала спрямо това, което е било по времето, когато е стартирал кариерата си. Комерсиализирането е видно и несъмнено не е по усета му. „ Съвременната опера надалеч не е това, което е била по времето на Гена Димитрова и на Гяуров. Това е било в действителност най-хубавото време – 50-те, 60-те години на предишния век, когато операта е най-истинска, най-цветна и най-хубава – с най-вече разнообразни артисти, когто Франко Дзефирели е поставял най-красивите спектакли ”, акцентира Юлиан Константинов. 

Той е признавал, че когато поставил завършек на кариерата си в чужбина, трябвало да откаже задължения за две години напред, в това число и такива, които никак не било хубаво да откаже. Юлиан обаче сякаш обмисля съществено завръщане. И по-честите му появи на оперна сцена загатват точно за това. А и познавайки непоколебимият му темперамент, в обкръжението на баса евентуално въпросът е не дали ще успее да възобнови блестящата си кариера, а дали и по какъв начин ще се впише в новата действителност с разбиранията си за опера, написа " Уикенд ". 
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР