През 1994 г. руският президент Борис Елцин изпраща военни части

...
През 1994 г. руският президент Борис Елцин изпраща военни части
Коментари Харесай

Преди 24 г. започва Чеченската война

През 1994 година съветският президент Борис Елцин изпраща военни елементи в Чечня, с което стартира така наречената Първата чеченска война. Тя съставлява боен спор сред Руската федерация и Чеченската република Ичкерия от декември 1994 до август 1996 година Конфликтът се води в Чечня и няколко обитаеми пункта в прилежащи райони на Северен Кавказ за да се удържи Чечня в състава на Руската федерация.

Най-често се назовава в медиите „ Първа чеченска война “, въпреки формалното определение на управляващите да е „ ограничения по поддръжката на конституционния ред “. Конфликтът и предшестващите го дейности се характеризират с огромен брой жертви измежду цивилното население, военните и правоохранителните органи, всеобщ геноцид на съветските поданици в Чечня, както и на жители от други националности.

Въпреки избрани военни триумфи на военните и МВД (Министерството на вътрешните работи) на Русия, този спор става мотив за евакуиране на съветските сили от Чечня, всеобщи опустошения и жертви от двете страни, довело до самостоятелност на Чечня и вълна на гнет, разпростряла се в цяла Русия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР