През 1990 година излезе книгата АЕЦ Белене: Изследвания и становища

...
През 1990 година излезе книгата АЕЦ Белене: Изследвания и становища
Коментари Харесай

БАН за Белене - от неприемливо до възможно е

През 1990 година излезе книгата " АЕЦ " Белене ": Изследвания и мнения на Българска академия на науките ", по-известна като Бялата книга на Българска академия на науките. В нея участваха 85 учени и специалисти от редица водещи научни институти на Българска академия на науките, като Институт за нуклеарни проучвания и нуклеарна енергетика, Икономически институт, Лаборатория по геотехника на слаби земни основи и терени, Институт по екология, Институт по социология, Централна лаборатория по логика на психиката, както и енергийни специалисти от " Енергопроект ", учени от Институт по ядрена медицина, радиобиология и радиационна хигиена от Медицинска академия.
В дух на цялостна професионална автономия на екипите при създаването и формулирането на мнението те демонстрират цялостните данни от проучванията си на цели 409 страници, с цел да обосноват своето умозаключение, а точно: " Проучванията и проучванията като цяло водят до извода, че от енергийна, икономическа, техническа, сеизмична, екологична и обществена позиция строителството на АЕЦ " Белене " е незадоволително обосновано или недопустимо ".
Ясно и изрично умозаключение без " в случай че " и " може би ".
Когато през 1990 година градежът беше замразен, експертизата на Българска академия на науките беше в основата на това решение, тъй като тя недвусмислено потвърди неналичието на целенасоченост от построяването на втора атомна централа.
В началото на 2017 година актуалното държавно управление (бел. ред. - възложител е Българският енергиен холдинг) разпореди на Българска академия на науките изработването на " Национална тактика в региона на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката) ".
На 16.11.2017 година в Българска академия на науките беше показано обобщение на тази тактика и " Окончателен отчет по отношение на опцията за реализация на активите на АЕЦ ".
Много е мъчно да се проучва обобщение, без да имаме крайния отчет с изходните данни, които да бъдат подложени на самостоятелна оценка. Резюмето е цялостно с проиграване на сюжети и модели, при които е допустимо строителството на АЕЦ " Белене ", освен това изпълнени с доста " в случай че " и " може би ". Прави усещане многократното споменаване на " района " като панацея и вероятен пазар за реализация на продукцията на АЕЦ " Белене ", само че липсват данни за каквито и да било предварителни контракти сред страните от " района ".
За разлика от " Бялата книга " на Българска академия на науките, това обобщение не дава нито един явен и съответен отговор. Резюмето на отчета наподобява повече на бяло знаме, развято от Българска академия на науките под натиска на нуклеарната мафия, в сравнение с Бялата книга.
На 5 стр. в този документ има следната прогноза: " Тези сюжети са допълнени с вид на опция за невисок растеж на ВЕИ след 2020 година и неналичието на деклариран инвеститорски интерес за реализация на нови планове от този темперамент. " Това звучи неуместно и безнадеждно остаряло, в жанр Румен Овчаров от 2008 година.
Всъщност изгода от сходен метод на уклончиво изтъкване с доста условия на модели и сюжети за продължение плана за строителство на АЕЦ " Белене " има само Организираната незаконна група (ОПГ), която източи над 3 милиарда лв. от този корупционен мочур, без да имаме работеща централа.
Вече сме очевидци по какъв начин представители на тази група и енергийният министър рапортуват бодро пред медиите, че " съгласно отчета на Българска академия на науките " можело да се възобнови плана АЕЦ " Белене ". На тях не им трябват изходните данни и цялостния отчет с анализите и изследванията, стига им едно обобщение със сюжети под условия. Тази надменност ще продължи, до момента в който виновните институции не потърсят отговорност от членовете на ОПГ и не ги освободят от възприятието за безотговорност с разнообразни по тежест присъди.
В началото на 2013 година тази ОПГ наложи провеждането със средства от бюджета — към 15 млн. лв., на изцяло неправилен народен референдум " Да се развива ли нуклеарната енергетика в Република България посредством създаване на нова нуклеарна електроцентрала? ". Единствената цел на референдума беше да оневини основните основатели и участници в източването на бюджета с противозаконни " съглашения ", " анекси " с " Атомстройекспорт ", консултанти и подизпълнители, без да има подписан финален контракт. Разбира се, референдумът беше неуспех и не реализира задачата на уредниците.
Тези нарушавания бяха потвърдени при инспекция от Комисията за финансов контрол (КФН) през 2012 година и доказани от прокурорската инспекция, след която през 2016 година бяха привлечени като обвинени двама някогашни шефове на НЕК Любомир Велков, Мардик Папазян и някогашният енергиен министър Петър Димитров.
Струва ми се, че с този отчет на Българска академия на науките Организираната незаконна група ще се опита още веднъж да оправдае досегашните обири и да си обезпечи опция за ново плячкосване на бюджета. Надявам се, когато излезе цялостният отчет, той да съдържа точни и обосновани прогнози и доказуеми с правилни данни изводи.
С цел да оказа помощ на създателите на отчета ще дам тук единствено няколко аргумента, върху които да помислят и да предложат решение в окончателния вид. Нищо не се е подобрило в изискванията за градеж на АЕЦ " Белене " от времето на Бялата книга, а в противен случай:
- цената от 600 млн лв. през 1990 година в този момент е над 20 милиарда лева;
- сеизмичността на строителната площадка и сеизмичният риск няма по какъв начин да намалеят, изключително при нарасналите условия за градеж на нови централи след повредата в АЕЦ " Фукушима " ;
- заради повишението на енергийната успеваемост и въвеждането на по-съвременни технологии има спад на потреблението на сила в последните години (бел. ред. - като цяло в ЕС), което докара до сензитивен спад в износа на сила за страните от региона;
- енергийните тактики на прилежащите страни разчитат доста на повишение на енергийната си самостоятелност и не включват импорт от зомбито АЕЦ " Белене " ;
- производството на сила от ВЕИ у нас заема все по-голям дял в енергийния микс;
- полученото съоръжение, което било " налице " съгласно министъра на енергетиката, в действителност е 1/10 от нужното за градеж на АЕЦ;
- извънредно време е да се проучат опциите за безядрено потребление на построената площадка за градеж на АЕЦ " Белене " и тя да престане да бъде единствено разход за бюджета, а да стартира да носи доходи. Има такива разработки и оферти още от 90-те години.
Все още не е късно екипът учени и специалисти от Българска академия на науките да запазят положителното си име и престижа на институцията, която съставляват, като в крайния вид на отчета показват реалистични данни и доказуеми прогнози, без да се преценяват с ползите на ОПГ. Да повдигнат високо знамето на Българска академия на науките, вместо бялото знаме.
Автор: Тодор Тодоров, енергиен специалист към " За Земята "
Заглавието е на редакцията

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР