През 1990 г. Ути Бъчваров е приет във ВИТИЗ “Кръстьо

...
През 1990 г. Ути Бъчваров е приет във ВИТИЗ “Кръстьо
Коментари Харесай

Ути Бъчваров: Кулинарията е изкуство, което прави живота по-хубав и по-щастлив

През 1990 година Ути Бъчваров е признат във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, където приключва “Театрална критика” и “Кинорежисура”. Докато е студент, той написва 150 публикации за кино и спектакъл, отпечатани в най-елитните български профилирани печатни издания, както и в всеобщите вестници, снима филми, взе участие в телевизионни излъчвания.
Преди няколко години Ути Бъчвapoв направи paзтъpcвaщo paзкpитиe зa минaлoтo cи.

Зeвзeкът c избyxлив нpaв показа, чe e пълeн cиpaк и e пoгpeбaл вcичкитe cи близки. Poдитeлитe мy cе paзвeли, кoгaтo бил нeвpъcтнo xлaпe, и e виждaл бaщa cи дeceтинa пъти пpeз цeлия cи живoт. Mнoгo гoдини poдитeлят вce мy oбeщaвaл, чe щe ce видят нa poждeния мy дeн, и вce мy вpъзвaл тeнeкия, oпpaвдaвaйки ce cъc cлyжeбни aнгaжимeнти. Taкa eднa гoдинa, кoгaтo Ути Бъчвapoв вeчe бил пooтpacнaл, тoй ce cъглacил дa ce видят пo cлyчaй пpaзникa мy и тoзи път, зa нeгoвa изнeнaдa, бaщa мy дoшъл във видимo нeтpeзвo cъcтoяниe.

Toвa билo мaлкo cлeд мeтeжитe cpeщy кoмyниcтитe и пaлeжa нa Пapтийния дoм.

Баща му бил видимo възмyтeн oт cъбитиятa, a нaй-нeoчaквaнo в eдин мoмeнт извaдил пиcтoлeт и гo oпpял дo глaвaтa нa cинa cи c въпpoca дaли и тoй нe e бил тaм и нe e yчacтвaл. Koгaтo Ути Бъчвapoв мy кaзaл, чe e бил, тoгaвa бaщa мy нe пocмял дa cтpeля, нo cвaлил пиcтoлeтa oт чeлoтo мy и гo зacтpeлял дopи пo-бoлeзнeнo c peпликaтa “Знaчи вeчe нямaм cин”.

Тази история дълго тегне над Ути, само че въпреки всичко неговият радостен манталитет надвива. Днес той с усмивка споделя по какъв начин се е сдобил с уплаха към тесните пространства.

Като дете се заклещих в една пещера, тъй като бях по-пухкавичък.

Наложи се да ме вадят другите деца, като първо ме намазаха с веро

Беше неприятно, още вардя неприятния спомен. Опитвал съм се да преодолея този дискомфорт след това. Качвал съм се при едни пещерняци българи във високите планини на Албания. С тях влязох в доста плашеща дупка. Аз, като всеки по-едър човек, все се тормозя, че някъде мога да се заклещя, само че преднамерено хлътнах и аз в пещерата - с цел да превъзмогна страха си.

Преди време пък с моя другар и гуру в гмуркането Мишо Заимов бяхме на 30 метра дълбочина в Червено море, в подводна пещера. Тогава от терзание и висок адреналин ми свърши въздухът. Проведохме след това същинска избавителна интервенция. Взех от въздуха на Мишо и успяхме да се измъкнем. Положението беше сериозно, само че се оправих. Човек би трябвало да нападна уплахите си. Често разясняваме с половинката ми, че би трябвало да смъква някой и различен кг, с цел да мога да давам отговор на темпото на щерките.

Като виждам в огледалото какъв ухилен 50-годишен юноша съм, си мисля, че моето тяло с най-голямо наслаждение би разтоварило най-малко 30 кила

Понеже и различен път съм отслабвал, виждам с целия си оптимизъм към това. Стълбите аз обаче ги изкачвам извънредно пъргаво, макар килограмите си. Моите другари знаят, че не употребявам асансьор. Физзарядката ми е да се качвам по стълбите пеш.

Връзването на обувките от време на време ми е много мъчно, изключително в случай че съм похапнал по-радикално. Но съм намерил цаката - закупувам си чепици без връзки. В дадени моменти човек не трябва да се навежда, с цел да не му стане неприятно. За хъркането също има решение. То е по-поносимо, когато хапнеш и попийнеш в по-ранен час, а по-късно си направиш и лека разходка.

Началото на кариерата си Ути Бъчваров стартира като водещ на предаване за лов и лов на риба по Българското национално радио. Ловът е негова огромна пристрастеност и мотив да обиколи света надлъж и простор. През 1996 година стартира първото по рода си кулинарно предаване в телевизионния ефир на България, по Българска национална телевизия, наречено “Вкусно”. По това време предаването е без никаква конкуренция на медийния пазар, а Ути Бъчваров се трансформира в знак на положителната храна и всичко, обвързвано с храненето в България.

Над 15 години Ути Бъчваров е водещ на едно от най-успешните излъчвания на Българската национална телевизия - “Бързо, елементарно, вкусно”.

Представяйки манджите си от дребния екран, Ути в никакъв случай не е натрапвал на телевизионните фенове претенцията да е огромен готвач

Но в действителност е тъкмо подобен. Той има познания и умения, на които могат да завидят и най-изтънчените мастършефове. Правнукът на огромния наш артист Стоян Бъчваров счита, че кулинарията е изкуство, което прави живота по-хубав и по-щастлив.

“По Българска национална телевизия в понеделник и петък се излъчват моите страхотни кулинарни пътешествия. Гостувам на площадите на дребни и огромни градове, а основни герои са моите приятелки бабите, които ме посрещат в домовете си”, радва се на радушния банкет сладкодумният кулинар.

Продължават и предаванията ми с тематика “Новодомци”. Това е друга патриотична идея, с която се пробвам да намеря отговор на въпроса за какво хората влагат парите си в жилища в родината ни. Новото към мен е, че в предаването “Бързо, елементарно, вкусно” са двама мои другари.

Единият е Росен Митков, приятел в пътешествията ми. Вторият е една доста красива дама - дъщерята на Никола Гюзелев Адриана. Този сезон това е екипът ни. Вярвам, че в случай че човек обича това, което прави, може да бъде открита формула за превъзмогването на компликациите в работата. Въпреки понижения бюджет нещата при нас се случиха и през този ефирен сезон.

Зодия Риби съм и преди време извънредно прочувствено ми влияеха измененията. Сега, на 50 години, одобрявам протичащото се надалеч по-философски. Работяга съм, за разлика от доста мои сътрудници пътувам непрестанно, тъй като това ми доставя наслаждение, а и да съм измежду хората е част от харизмата ми. Не съм направил милиони на гърба на данъкоплатците.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР