През 1990 г. Даниела Гергелчева печели първи и единствен златен

...
През 1990 г. Даниела Гергелчева печели първи и единствен златен
Коментари Харесай

Мария Йовкова - логичната шампионка

През 1990 година Даниела Гергелчева печели първи и единствен златен орден за България на европейското състезание по тенис на маса в Гьотеборг. Преди 27 години основната героиня на нашата история към момента не е била родена.

Щастливата звезда обаче свети на небосвода на 4 юни преди 18 години, когато в Асеновград се ражда момичето, в чийто житейски път е закодирано да накара българите още веднъж да заговорят за тениса на маса. Мария Йовкова е красива, будна и доста енергична, а с хилка в ръка е неудържима.

Доказа го в Португалия. След трагичен петсетов мач тя и унгарката Фани Харастович победиха състезаващите се за Азербайджан китайки Цзин Нин и Синтай Чън с 3:2. Действието се развива на финала на европейското състезание до 18 година

Мария може победоносно да вдигне ръце и да си вземе заслужена отмора, преди да се върне в залата на клуб " Стоянстрой " Пловдив, където я чакат треньорките ѝ - Ани Сариева и Жана Генчева, и да продължи с тежките физически натоварвания при Георги Шишков.

Чаровната състезателка знае какво е да печелиш! Тя върви последователно към върха. През 2016 година тя става безспорна шампионка на България до 21 година Въпреки че е единствено на 17 тогава, Мария побеждава по-голямата си сестра Красимира в самостоятелната конкуренция. В тандем пък Йовкови са най-хубави на двойки, а с колегата ѝ Петър Василев преобладават при смесените двойки.

Тези трофеи намират място в богатата сбирка на Мария, в която има и оценки от държавното състезание до 18 години.

Възрастта обаче е единствено цифра против името на надарената асеновградчанка. Тя не се опасява да се съревновава с по-големите от нея. Те въпреки това са скептични, защото… губят.

Мария го потвърди преди месец на Балканиадата, когато завоюва 4 медала – бронз в самостоятелната, отборната конкуренция, както и на смесени двойки и сребро в тандем с Есин Саид.

Със сигурност обаче по-специално място ще има златото от Гимараеш, Португалия. Не единствено в сбирката на Мария, а и в тази на България.

Тя пристигна внезапно, завъртайки прожектора към един спорт, който от години копнееше за внимание. За множеството от нас Мария се появи на огромната сцена внезапно и изненадващо. Успехът ѝ обаче е просто плод на логиката. От тук нататък за чаровницата пътят е единствено към върха, а зад тила ѝ към този момент е деня, в който се трансформира в легенда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР