През 1989 г. във времена на големи политически и икономически

...
През 1989 г. във времена на големи политически и икономически
Коментари Харесай

Мария Арена, евродепутат: Трябва повече креативност за включане на ромите в образованието

През 1989 година във времена на огромни политически и стопански промени, Конвенцията за правата на детето беше призната от Общото заседание на Организация на обединените нации. Тя се трансформира в най-широко утвърждавания контракт в региона на правата на индивида в историята, а приемането ѝ беше тласък за въвеждането голям брой закони за отбрана на децата. И въпреки всичко, макар напредъка по ред индикатори, обещанията в Конвенцията още не са изпълнени за милиони деца по света.

" Дневник " беседва с евродепутата Мария Арена (Белгия/ Прогресивен алианс на социалистите и демократите) за достиженията и провокациите на 30-ата годишнина от Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето.

Предизвикателствата

За Арена провокациите пред децата са разнообразни съгласно това в коя част на света се намират. Първото предизвикателство за европейските деца е битката с бедността . " Имаме 25 млн. души деца в действителност покрай равнището на бедността. Не можем да приемем тази обстановка. Ние сме в богат район, даже и някои елементи да са по-бедни от други. Трябва да сме солидарни с тези деца ", добави тя, обяснявайки, че нейната група в Европейския парламент, Социалисти и демократи, желае в бюджета на Европейски Съюз да участва така наречен детска гаранция - пари, давани от Европа на страните членки, с цел да се оправят с казуса с детската беднотия.

По думите ѝ в Европа също така би трябвало да се работи за " цифровата просветеност " и всички ИТ въпроси, тъй като доста деца са свързани с осведомителните технологии, само че не знаят тъкмо по какъв начин да се оправят, по какъв начин да се защитят, да вземем за пример от половия тормоз в разнообразни обществени медии. " Трябва да защитим децата в тяхната накърнимост във връзка с новите технологии ", добави Арена.

Като трето предизвикателство тя уточни обстановката с децата мигранти : " Става въпрос за изгубването на деца мигранти, идващи в Европа. Не знаем къде са те, не знаем кой се занимава с тези деца, само че те просто изчезват, когато дойдат в Европа ".

 Мария Арена
© European parliament (audiovisual service)

Мария Арена

За децата по света означи, че когато работи с партньорски страни, Европейски Съюз би трябвало да предприеме ограничения във връзка с детския труд : " Не можем да приемем да вземем за пример комерсиално съглашение със страна, където децата работят. Това, което би трябвало да създадем, е не просто да забраним детския труд... Трябва да помогнем на родителите да печелят повече пари. Ако просто възбраните детския труд, вършиме родителите по-бедни. Трябва да подсигуряваме, че децата не работят, само че и заплати за родителите, да им дадем опция да изпратят децата си на учебно заведение да вземем за пример ".

Второто нещо, за което Европейски Съюз би трябвало да постави старания, съгласно Арена е битката с ранните бракове на младите девойки, " тъй като когато има ранни бракове, има и ранни бременности и това е причина за смъртност измежду младите девойки ".

Третото е по какъв начин да се защитят децата в зони на спор - по какъв начин е допустимо да им се помогне и да се даде филантропична помощ.

Постиженията

Като едно от главните усъвършенствания за децата Мария Арена уточни, че бедността по света измежду тях понижава, наблягайки въпреки всичко, че в Европа има в някои райони и категории с по-високо равнище на беднотия.

" Дори и да има усъвършенстване като цяло за децата, можем да забележим в елементи по света, че те страдат повече от преди. Подобрението е по-малко беднотия, повече обучение, повече достъп до здравни услуги... Но в някои елементи, в някои страни, в някои характерни обстановки, децата страдат повече от преди ", добави тя.

Необходимите усъвършенствания

В навечерието на годишнината постоянно се чуваха мнения, че Конвенцията би трябвало да бъде осъвременена. Попитана дали споделя това мнение и в случай че да, какви са нужните усъвършенствания, Арена посочи, че сега има нови провокации. Например, изясни евродепутатът, в тази спогодба отсъства резултатът на околната среда, климатичните промени и децата. " В Европа от ден на ден деца живеят в нечисти региони... Трябва да защитим децата от тази нездравословна среда. Това е новото потомство и не желая ние да сме виновни за заболявания измежду тях в бъдеще ".

" Няма нищо за здравна отбрана поради нездравословна среда . Това е главният въпрос, който съгласно мен би трябвало да прибавим в документа. Същото се отнася за климатичните промени. Имаме доста региони по света, страдащи от климатичните промени, и децата са най-потърпевши. Трябва да се работи по това. Как климатичните промени въздействат на бъдещето на децата ", добави Арена.

Ромските деца

Попитана какви положителни практики и образци може да показа за включване на ромите в ранното обучение, тя изясни, че до момента в който е била министър на образованието в Белгия там се е водила полемика по въпроса за ромите.

" И освен за тях. Има разнообразни дискриминирани общности. Мисля, че ромите са дискриминирани освен в България, а в цяла Европа. Трябва да имаме положителни дейности към общността. Да разберем какво се случва в тази общественост и да предложим услуга, която може да бъде призната от общността. Ние гледаме на образованието по този начин: това е главното течение и би трябвало да влезете в него. Не сме задоволително изобретателни за тези хора, които не влизат в главното течение. Образованието не е задоволително изобретателно, с цел да работи с хората, които са встрани. На тези хора би трябвало да предложим нещо друго. Да предприемем положителни дейности ", изясни евродепутатът.

" Как е допустимо да се вземе поради многообразието в общността? Как е допустимо да вземем за пример да се работи с хора, които не стоят на едно и също място една година? Възможно ли е да има специфични учители , които да вървят в общността и да коментират там какво е образованието. Важно е освен да се постанова методът на учене, а да се вдъхне доверие на общността в просветителната система. Това е нещо мъчно, би трябвало да се влагат пари ", добави Мария Арена.

Според нея би трябвало да се отиде в тези общности и да се каже: " Можете да ни имате доверие, можете да оставите детето си на учебно заведение, тъй като ние ще се грижим за него ".

Второ значимо нещо, по думите ѝ, е да не се желаят пари от тази общественост, " тъй като видяхме, че доста от тях нямат пари ". Понякога, в случай че предложите обяд на децата, това е метод да се притегли тази общественост, счита Арена и добавя: " Колкото по-рано включите детето си в обществена среда с разнообразие, толкоз по-добре е за него. Но би трябвало да подсигуряваме на родителите, че може да имат доверие в системата . Ако си мислят, че за децата се грижат по-добре в фамилията, в сравнение с в учебно заведение, те избират да оставят детето в фамилията ".

Не работят и не учат

На въпроса по какъв начин може да се реши казусът с така наречен NEET (млади хора отвън системите на претовареност, обучение или обучение) тя изясни, че се е взело решение на европейско равнище да има " младежка гаранция ". Тя има за цел да се дадат благоприятни условия на младежите, които не са приключили, да им се каже: " Може би ви е било мъчно в учебно заведение, само че е допустимо да получите професионално образование, образование в компания, работа ".

" Всеки е друг в просветителния развой. Не би трябвало да виним хората, които изпитват компликации в образованието. Трябва да им помогнем ", добави евродепутатът, наблягайки, че образованието не е европейска, а е национална подготвеност.

Отбеляза, че има концепция този въпрос да се вземе поради в европейския учебен срок, обвързван с бюджетната обстановка в страните и с националните промени, като в препоръките, идващи от Европейската комисия, първо да има знаци за обучение . " Важно е да се знае какъв брой влага страната в обучение и да можем, в случай че има доста високо равнище на безработица измежду младежите, да отправим рекомендация към дадена страна и да кажем - внимавайте, нямате задоволително пари за просветителната система ".

Това ще е единствено рекомендация, която няма да е наложителна, само че съгласно Арена е значимо да има някаква хармонизация на тези рекомендации и да се съпоставя да вземем за пример България с Германия или с италианската система, да се каже коя е най-ефективната система що се отнася до образованието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР