През 1988 г. режисьорът Стивън Фриърс представя своя филмова адаптация

...
През 1988 г. режисьорът Стивън Фриърс представя своя филмова адаптация
Коментари Харесай

Надеждата, че любовта носи щастие, е повод за тъга ♥ „Опасни връзки” на режисьора Стивън ФРИЪРС

През 1988 година режисьорът Стивън Фриърс показва своя кино акомодация по епистоларния разказ от 18 век „ Опасни връзки ”. За задачата е наел ослепителен актьорски състав – Глен Клоуз, Джон Малкович, Мишел Пфайфър, начинаещите Ума Търман и Киану Рийвс, ветеранката Милдред Натуик.

„ Прелъсти, компрометирай и унищожи! ” – това е пикантната игра, с която блестящата, само че подла маркиза дьо Метрьой и разпътният, само че обаятелен виконт дьо Валмон се забавляват,задоволявайки светската си суетност. Неочаквано обаче, виконтът се влюбва в една от своите жертви. Последиците са съдбовни за всички. Филмът на Стивън Фриърс следва сюжетната конспирация на популярния разказ от 18 в. на Шодерло дьо Локло. Диалогът е по пиесата на Кристофър Хамптън.

 (Glenn Close in Dangerous Liaisons directed by Stephen Frears, 1988)

Глен КЛОУЗ | Маркиза дьо МЕТРЬОЙ

„ Маркиза дьо Метрьой, талантлива с изключителна просветеност, е изпреварила своето време. Тя живее през 18-ти век, ера, в която дамата е принизена до елементарен предмет, подчинена на стереотипни етикети. А моята героиня би могла да бъде да вземем за пример една същинска Маргарет Тачър. Но във Франция на 18 век, тя няма друго средство, с изключение на операцията, с цел да изяви своите заложби ”.

Premier Magazin, Франция

„ Смесвайки в рядка алхимия необикновен мизансцен, издигнат с изобретателна виртуозност, извънредно актьорско осъществяване, изключително на Джон Малкович като Валмон, и невероятна операторска работа, Стивън Фриърс основава кино лентата „ Опасни връзки ” като документ на една ера. Хитруването с душата в никакъв случай не се възнаграждава и явно нещо в нас умира всякога, когато не сме в положение да осезаем разликата сред секс и обич ”

За коварството, маските и любовта, с превъзходните разговори от кино лентата „ Опасни връзки ”.

 (Michelle Pfeiffer and John Malkovich in Dangerous Liaisons directed by Stephen Frears, 1988)

Виконт дьо ВАЛМОН (Джон Малкович) | Мадам дьо ТРУВЕЛ (Мишел Пфайфър)

МТ: Не разбирам по какъв начин някой толкоз доблестен, може да живее толкоз безпътно…

В: Мисля, че преувеличавате както щедростта, по този начин и покварата ми… Само в случай че знаех кой по този начин ме е злепоставил пред вас… Но защото не знам, дано ви призная нещо. Мисля, че ключът към тази мистерия се крие в известна уязвимост на характера. Дължи се на едно мощно ново въздействие в живота ми. Вашето.

Виждате ли какъв брой съм слаб? Обещах си в никакъв случай да не ви споделям. Но единствено като ви видя… Не би трябвало да се притеснявате. Нямам неприятни планове. Не бих и помислил да ви нараня. Но в действителност ви обичам. Обожавам ви. Моля ви, помогнете ми.

 (John Malkovich and Glenn Close in Dangerous Liaisons directed by Stephen Frears, 1988)

Виконт дьо ВАЛМОН | Маркиза дьо МЕТРЬОЙ (Глен Клоуз)

В: Често се чудя, по какъв начин съумя да изградиш облика си.

М: Нямах избор, защото съм жена. Жените би трябвало да са доста по-изобретателни от мъжете. Можете да съсипете репутацията и живота ни единствено с няколко добре подбрани думи. Така че трябваше освен да изградя облика си, само че и способи за бягство, за които никой не бе се сетил дотогава. И съумях, тъй като постоянно съм знаела, че съм родена да господствам над вашия пол и да отплащам за моя.

В: Да, само че това което желая да знаем, е по какъв начин?

М: Бях на 15, когато бях показана в обществото. Вече знаех, каква роля ми бе отредена. Да мълча и да върша каквото ми се каже…  Което ми даде идеалната опция да чувам и следя. Не какво ми споделяха, което  естествено не беше забавно, а какво се опитваха да скрият. Практикувах отделяне от заобикалящата ме реалност. Научих се по какъв начин да наподобявам радостна, до момента в който под  масата забивах вилица в дланта си. Станах виртуоз на лукавството. Не търсех наслаждение, а познание. От най-строгите моралисти се научих по какъв начин да се държа. От философите, по какъв начин да мисля. От романистите, от какво мога да се отърва безнаказано. Накрая сведох всичко до един елементарен принцип – победи или умри.

 (Michelle Pfeiffer and Mildred Natwick in Dangerous Liaisons directed by Stephen Frears, 1988)

Възрастната Мадам дьо РОЗМОНД (Милдред Натуик) | Мадам дьо ТРУВЕЛ

МР: Тези, които най-вече заслужават обич, в никакъв случай не са щастливи. Все още ли мислиш, че мъжете обичат като нас? Не… Мъжете се любуват на щастието, което изпитват. Ние можем единствено да се любуваме на щастието, което даваме. Те не са способни да се отдадат напълно на един човек. Така че вярата, че любовта носи благополучие, е мотив за горест.

Снимки: theredlist.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР