През 1988 г. Наско Сираков става един от първите български

...
През 1988 г. Наско Сираков става един от първите български
Коментари Харесай

Наско Сираков влязъл в БКП и се осакатил


През 1988 година Наско Сираков става един от първите български експерти, получили късмет да играят в Западна Европа.

 

28-годишният тогава голмайстор облича екипа на испанския „ Сарагоса “. Малцина помнят обаче, че испанските завършения на популярния нападател стартират с един нечовечен сакатлък, който едвам не проваля кариерата му. Точно преди първия си формален мач за „ Сарагоса “ на шампионата „ Георги Аспарухов “ в София, Наско се контузва тежко в коляното. Това става единствено час, откакто са го приели за член на Българска комунистическа партия.

 



В края на юли целият испански тим отпътува за София, с цел да взе участие в шампионата. На 28 юли, Наско моли треньора Антич да отсъства до тренировката на „ Герена “, защото има да урежда доста документи, включително и участието си в Българска комунистическа партия. Това било едно от изискванията да го пуснат да замине за Испания. По подигравка на ориста след дългогодишна война със системата, която бе оповестила и татко му, и него за недостойни, в този момент същата тази система го приласкаваше. „ В името на членския импорт в долари, несъмнено “, отбелязва Наско в биографията си.

 

Цял следобяд търчи като вманиачен по институциите. Накрая стига и до районния комитет на партията на ул. „ Паун Грозданов “, днешната „ Черковна “, където партийците го държали прав в коридора повече от час. По-късно бива посрещнат от първия секретар на районния комитет на Българска комунистическа партия и известна симпатизантка на синия тим – Теменужка Теофилова. След като Сираков й изяснява небрежно, че треньорът Радомир Антич по никакъв начин няма да е удовлетворен от закъснението му, оформят документите му за приемане в Българска комунистическа партия за десетина минути.

 

Мята се на колата и потегля с гневна скорост към стадиона. Макар и със забавяне, съумява да се включи в тренировката. Малко по-късно става и белята – дали поради неприятния шанс или пък някаква друга поличба, провидението кара Сираков да стъпи изкривено с десния крайник. Бива пронизан от адска болежка, поради която се строполява на земята. Малко по-късно болката отшумява и той още веднъж се включва в игра. Още при първия пас обаче коляното му още веднъж поддава.

 

След прибирането му от София в „ Сарагоса “, позволяват втора неточност, смятайки, че контузията му не е чак толкоз тежка. По време на мач в Мелия, Сираков пада на игрището 7 минути след началото на дуела. Бива превозен в болница с хеликоптер, където попада на неособено сръчен хирург, който обърква всичко и още веднъж го праща да тренира.

 

Седмица преди дебюта на Сираков на стадион „ Сантяго Бернабеу “ контузията му се утежнява. Именно на стадиона Лео Беенхакер схваща за казуса на футболиста и предлага да помогне като му предлага най-хубавото лекуване в Амстердам. В последна сметка там проф. Марти се оправя с тежката задача и съумява да го изправи още веднъж на крайници.

Източник: Уикенд
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР