През 1987 година компютър Apple1 e струвал няколкостотин долара. Тази

...
През 1987 година компютър Apple1 e струвал няколкостотин долара. Тази
Коментари Харесай

Един от първите компютри на Apple се продаде на търг за близо $500 000

През 1987 година компютър Apple1 e коствал няколкостотин $. Тази първа продуктова линия лични компютри е била основана от създателите на Apple Стив Возняк и Стив Джобс. Но през днешния ден един от първите компютри на компанията коства доста повече.

Аукционната къща Christiе`s неотдавна продаде един подобен модел за близо половин милион $ в Лондон, написа CNBC. Устройството, което към момента е положително положение и работи съумя да завоюва сумата от 470 000 $.
 Снимка 426506
Източник:

Компютрите Apple1 са се продавали без калъфи, само че този от търга е бил в кожено куфарче, инсталирано от предходния притежател. Компютърът включва вградена клавиатура и е с автентично напътствие за приложимост на Apple -1, както и управление за писане на програмния език BASIC.

Apple-1 е първият десктоп компютър на американския производител, пуснат през юли 1976 година, когато e учредена и самата компания в гаража на родителите на Джобс. Возняк ръчно е сглобил всичките 200 броя Apple-1, като тогава моделът се е продавал за 666,66 $.

През 1977 година производителят пуска усъвършенствана версия на първия десктоп компютър - Apple II и прекратява производството на предшественика му. Подобрената версия се трансформира в първия сполучлив личен компютър на пазара.

Но поради дребния брой създадени компютри Apple-1, в този момент е извънредно мъчно да се попадне на подобен на пазара, изключително в положително положение. Това прави модела скъп най-много за тези, които се интересуват от софтуерната история. 15 такива компютри са част от обществени сбирки, в това число Смитсоновия музей във Вашингтон.
 Снимка 426508
Източник:

През 2013 година Christie`s продава още един Apple-1, съединен от Возняк за 387 750 $. Предишни продажби даже са били с надалеч по-високи цени. Музеят на Хенри Форд заплаща 905 000 за устройството през 2014 година, а козметичната компания Glamglow отделя сумата от 815 000 през 2016 година.

Последният продаден личен компютър Apple-1 е бил благосъстоятелност на софтуерния запалянко Рик Конте. Той го купува през 1977 година, с цел да се научи да програмира на езика BASIC. По-късно го подарява на Музея за лични компютри в Канада през 2009 година. Оттогава компютърът сменя притежателите си неведнъж преди да попадне в аукционната къща Christie`s.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР