През 1984 г. в Индия става една от най-тежките промишлени

...
През 1984 г. в Индия става една от най-тежките промишлени
Коментари Харесай

Газовата трагедия в Бопал: Най-тежката промишлена катастрофа в света продължава

През 1984 година в Индия става една от най-тежките промишлени повреди на Земята. Заводът за пестициди в Бопал изхвърля над 40 тона отровен газ в покрайнините на града, в който се намира, като неотложно убива хиляди хора, а след това убива още хиляди. Трагичната злополука е обект на нов минисериал на Netflix – The Railway Men. Но същинската история надалеч не е приключила; както демонстрира едно скорошно изследване, следствията са към момента в деяние.

 Ruth Waterman Memorial Statue of the Bhopal disaster in 1985

Инцидентът се разиграва през нощта на 2 против 3 декември 1984 година, когато от завода за пестициди „ Юнион Карбайд “ в Бопал изтичат към 40 тона метил изоцианат – извънредно отровен газ с остра миризма, който се популяризира в радиус от 7 км от завода.

Облакът пъпли като мъгла покрай земята и си проправя път през разрастващите се дребни колиби, които заобикалят фабриката. Жертвите на обгазяването се гърчат от болежка и изпадат в мощно повръщане, парене на очите и пяна на устата. Амнести Интернешънъл твърди, че през идващите три дни умират 7000 души, а безчет други са ранени.

И това е единствено началото на ужасите. През идващите три десетилетия до 30 000 смъртни случая в района се приписват на случая заради трайното влияние на приключването на химикали върху човешкото здраве и околната среда.

През юни 2023 година откриватели от Калифорнийския университет в Сан Диего разгласяват публикация, в която преглеждат последствията от злополуката и настояват, че въздействието ѝ е даже по-широко публикувано от предходните оценки.

За да доближи до това умозаключение, екипът изследва 47 817 души на възраст 15-49 години, които живеят в Мадхя Прадеш сред 2015 и 2016 година, както и социално-икономически данни за 13 369 мъже, родени сред 1960 и 1990 година, плюс данни за 1260 души, родени сред 1981 и 1985 година в радиус от 250 км от Бопал.

„ Имало е съществени дълготрайни и хронични последствия за здравето на хиляди оживели, в това число респираторни, неврологични, мускулно-скелетни, офталмологични и ендокринни въздействия “, споделя в изказване Прашант Бхарадвадж, съавтор на проучването и професор в катедрата по стопанска система на Калифорнийския университет в Сан Диего.

Най-шокиращото е, че откривателите откриват доказателства за дълготрайно влияние на бедствието върху няколко генерации.

Особено ясно изразено е въздействието върху децата, родени след случая: след приключването четирикратно се усилва броят на спонтанните аборти, както и рискът от мъртво раждане и смъртност при новородените.

„ Газовата злополука в Бопал през декември 1984 година може би е довела до това, че мъжете, които са били в вътрешност по време на повредата, са имали по-висок риск от развиване на увреждания и рак в по-късен стадий от живота си. Резултатите също по този начин допускат, че злополуката е засегнала хора в доста по-обширна област, в сравнение с е било считано до момента “, продължава Гордън Маккорд, създател на проучването и доцент в Училището за световна политика и тактика към Калифорнийския университет в Сан Диего.

Много жертви на случая към момента търсят правдивост. През 1989 година „ Юнион Карбайд “ се съгласява да изплати 470 млн. $ на хората, наранени от повредата в завода им. Участниците в акцията непрекъснато упорстват за по-големи компенсации, само че това се оказва, несъмнено, сложна борба. През март 2023 година Върховният съд на Индия отхвърли настояването за по-голяма отплата, а „ Дау Кемикълс “, която купи „ Юнион Карбайд “ през 1999 година, съобщи, че съглашението от 1989 година е заслужено и дефинитивно.

 Bhopal Sambhavna Trust 05 (14037592191)

Изследователите от последното изследване в Калифорнийския университет в Сан Диего считат, че работата им може да даде спомагателни доказателства, нужни за количественото установяване на същинските вреди от бедствието.

„ Тези резултати демонстрират обществени разноски, произлизащи от газовата злополука в Бопал, които се простират надалеч оттатък смъртността и заболеваемостта, претърпени директно по-късно. Количественото установяване на тези въздействия върху няколко генерации е значимо за разглеждането на ограниченията. Освен това нашите резултати демонстрират, че злополуката е засегнала хора в доста по-обширна област, в сравнение с е било потвърдено до момента “, пишат в заключението си създателите на проучването.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР