През 1984 г. Централният комитет на Българската комунистическа партия взема

...
През 1984 г. Централният комитет на Българската комунистическа партия взема
Коментари Харесай

Турция затваря границата си с Народна република България

През 1984 година Централният комитет на Българската комунистическа партия взема решение за осъществяване на стратегия за насилствена промяна на имената на българските турци и българските мюсюлмани. Тази стратегия остава в историята като „ Възродителен развой “, при който към 850 000 българи и турци са задължени да трансформират арабо-турската си именна система. Наред с това е неразрешено носенето на шалвари от дамите и черни такета с „ антенки “ за мъжете. Сватбите и погребалните ритуали не трябва да се правят съгласно ислямските обичаи. Забранява се честването на главните мюсюлмански празници Рамазан байрам и Курбан байрам, както и правото да се приказва на турски език.
Макар да съществува избрана причинност, доста източници оборват концепцията за връзка сред „ Възродителния развой “ и „ Голямата екскурзия “, защото сред двете събития има четири годишен интервал, протекъл без безредици и проблеми. Дори и да не съществува действителен контакт сред двете, концепцията за всеобщо изселване не е непозната на Тодор Живков, който в 1985 година декларира:
„ „ Но те [турските власти] изрично не се съгласяват по въпроса за изселването. А ние сме заинтригувани да се изселят 100 – 150 хиляди души. “ “
Задгранични паспорти
През май 1989 година в Париж се организира конференция на Съвещанието по сигурност и съдействие в Европа (предтеча на ОССЕ), отдадено на проблемите на човешките права и свободното придвижване на хора през границите. Представител на България е Петър Младенови той оповестява, че в осъществяване на поетите задължения от страна на България на 10 май 1989 година Народното събрание е приело ремонти в законите за паспортния режим, българското поданство и Наказателния кодекс. Законът за задграничните паспорти влиза в действие от 1 септември, само че събитията се развиват стремглаво и издаването на паспорти на българските турци стартира по-рано.
На 29 май 1989 година Тодор Живков изнася огромна тирада, в която акцентира българския генезис на турците, само че им дава правото да изберат дали да изоставен краткотрайно или вечно България. Изявлението е излъчено по БНР и Българска национална телевизия и бележи внезапна смяна в отношението на властта, защото преди този момент на турците уверено е отричано правото да се дефинират като такива.
Протичане
Пропагандите, слуховете, взаимното уговаряне и напън раздухват навсякъде изселническа еуфория измежду българските турци. На 3 юни Турция отваря границата си и това довежда до огромна миграционна вълна през летните месеци на 1989 година Нагнетяват се паника, националистически пристрастености и ксенофобия в цялото общество. На 7 юни на среща с политическия хайлайф Тодор Живков не оставя никакво подозрение за смисъла на очертаващото се всеобщо изселване.
„ „ Бунтовете в страната стопираха по-късно ревю (от 29 май). Ние сме на прага на огромна неуравновесеност за изселване. Как би трябвало да оценим тази неуравновесеност? Такава неуравновесеност на нас ни е нужна, тя е добре пристигнала. Аз ще кажа нещо, което пазим в загадка. Ако не изведем 200 – 300 хиляди души от това население, след 15 години България няма да я има. Тя ще бъде като Кипър или нещо сходно. “
Въпреки уверенията от страна на ръководещите Турция не е подготвена да одобри огромна изселническа вълна на територията си. На българо-турската граница се възцарява безпорядък и на 21 август прекосяването на транспортни средства и хора е спряно от турските управляващи. В България се появяват стопански и обществени проблеми, защото цели села и области се обезлюдяват изцяло или отчасти. Местната индустрия изпитва усложнения, а също и огромни индустриални предприятия в страната и в превоза, където работят и български турци. Налага се българските управляващи да провеждат прибирането на реколтата в обезлюдените региони благодарение на бригадири – бойци и възпитаници. Разискват се въпросите към движимата и недвижимата благосъстоятелност на изселващите се, добитъка, изтеглените спестявания, регламентирането на изнасяните артикули и парични суми. Предприемат се ограничения жилищата да бъдат изкупувани от общините, а не от частни лица.
От измененията се възползват сред 300 и 400 000 жители на България. В Народното събрание на 1 август е импортирана протестна декларация на Клуба за поддръжка на гласността и преустройството против прогонването на българските турци.
Между отварянето и затварянето на границата от турската страна, от 3 юни до 21 август 1989 година, към 360 000 души съумяват да емигрират, въпреки че до отстраняването на Живков от власт към 40 хиляди се завръщат в България, преди да е изминал срокът на издадените им тримесечни визи. До края на 1990 година в България се завръщат над 150 000 от изселниците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР