През 1980-те отвличането на самолети става мода в Европа, по

...
През 1980-те отвличането на самолети става мода в Европа, по
Коментари Харесай

Българи пленяват самолет на Балкан

През 1980-те отвличането на самолети става мода в Европа, по образеца на близкоизточни освободителни придвижвания. Макар в плен на социалистическия ред, България също има образци в случката.   

На 7 март 1983 година четирима наши  младежи отвличат аероплан АН-24 на БГА " Балкан "  20 минути след излитането от Летище София.

Лъчезар Иванов (19 г.), Красен Гечев (22 г.), Ивайло Владимиров (17 г.) и Валентин Иванов упорстват курсът да се промени и вместо във Варна самолетът да кацне във Виена. Четворката желае да емигрира  в Австрия -  
 Гечев е в дисциплинарна рота, Владимиров е на доклад в Детската педагогическа стая за измами, а Иванов е боец, следствен за обири.

Ползват сюжета на поляк, отвлякъл български аероплан и заплашил да отреже главата на стюардесата с бръснач, в случай че самолетът не кацне във Виена.  

Оръжието, с което е осъществено похищението, са четири ножчета, купени от столичен магазин часове преди полета. Проверката на летището се оказва повърхностна и ножчетата не са открити.  

Самолетът изхвърчал по разписание в 18 часа. Докато стюардесата раздава бонбони и кафе, единият от похитителите опира нож в гърлото на. 

Екипажът сигнализира милицията във Варна. Съставен е спешен проект самолетът да кацне в морската столица, откакто кръжи известно време.  Електричеството в цяла  Варна е спряно на няколко пъти, с цел да не стане ясно на похитителите, че самолетът се приземява покрай море.  

На летището в морската столица двама чиновници с съвършен немски - Марта Константинова и Стоян Митков, влизат в самолета, преоблечени като австрийски летищни служащи. Заедно с тях се приготвят за взлом барети, пристигнали от София.

След като самолетът каца във Варна към 20 часа,  Валентин завежда стюардесата в тоалетната и се заключва там с нея, до момента в който траят договарянията. Милков и Константинова влизат и се показват за австрийци.  В това време четирима командоси нахлуват през багажното поделение в салона и обезвреждат тримата похитители. Други двама разрушават вратата на тоалетната сега, в който Валентин протяга ръка да пререже гърлото на стюардесата. Застрелян е на място - той е единствена жертва в драмата. 

Следва дело със арбитър Димитър Попов, който след години става министър председател на България. Процесът е къс - управляващите  са безкомпромисни и тримата са наказани на 7 до 10 година затвор. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР