През 1978 г. бе направена първа копка на педиатрична клиникаБолница

...
През 1978 г. бе направена първа копка на педиатрична клиникаБолница
Коментари Харесай

Правителствена става детска мегаболница

През 1978 година бе направена първа копка на педиатрична клиника


Болница „ Лозенец ”, позната като Правителствена, ще бъде първата у нас детска болница. Това се разбра след днешното съвещание на Министерския съвет (МС).

На него държавното управление утвърди план на Закон за изменение на Закона за лечебните заведения. Промяната планува да се сътвори опция Министерски съвет да вземе решение във връзка с статута на болничното заведение, трансформирайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо сложно лекуване на деца.

България е единствената страна в Европа, които няма национална педиатрична болница, а лекуването на малчуганите е разбъркано сред клиники в столицата и страната. По данни на Здравната каса 300 хиляди деца годишно се хоспитализират у нас. В София лекуването на малчуганите се прави в 17 лечебни заведения, а за проучвания и диагностициране родителите са принудени да обикалят от едно място на друго.

Преди седмица на среща на Инициативен комитет за създаване на Национална детска болница с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев е било доказано, че построяването на високотехнологична многопрофилна педиатрична болница не търпи отсрочване. Ресорният министър се ангажира да има развиване по казуса до Коледа. Според него съществуващата конструкция е извънредно неефективна както от здравна, по този начин и от икономическа позиция.

За национална детска болница се приказва от 40 години. През 1978 година Тодор Живков направи първата копка на огромна детска болница и резултатът през днешния ден е недостроена постройка, която не става за нищо, в кампуса на Медицински университет – София. Българската педиатрична асоциация от време на време повдига въпроса, че е извънредно време в София да има болница, която да сплотява всички експерти, работещи в областта на детското здраве.

За последно основаването на детска болница бе обсъждано през 2013 година Тогава бе решено планът за нея да се придвижи към Министерски съвет, само че пет години по-късно развиване по проблема нямаше. В Правителствена болница обаче все още е разположен трансплантанционен център за присаждане на черен дроб и бъбреци, очакваше се, че там ще се вършат и белодробни трансплантации. Дали центърът ще остане там към този момент не е ясно.

Няма изясненост и къде ще практикуват студентите по медицина от Софийския университет „ Свети Климент Охридски ”. Правителствена болница сега е база за образованието им.

Болница „Лозенец“: Идеята на премиера ще откри положително професионално развиване

Ръководството на Университетска болница „ Лозенец “ приветства решението на българското държавното управление за разширение на профила на болничното заведение с построяването на в допълнение лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо сложно лекуване на деца. Убедени сме, че това ще добави необятния набор от високопрофесионални здравни услуги, предлагани в болничното заведение, както и ще даде опция на студентите да обогатят знанията си по още една извънредно значима за страната компетентност – педиатрията. Сигурни сме, че концепцията на премиера Бойко Борисов ще откри положително професионално развиване и тя безспорно ще увеличи престижа на болница „ Лозенец “ като едно от най-професионалните лечебни заведения в България.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР