През 1976 година Стив Джобс и Стив Возняк продават първия

...
През 1976 година Стив Джобс и Стив Возняк продават първия
Коментари Харесай

Работещ компютър Apple, създаден през 1976-а, си търси нов собственик за $300 000

През 1976 година Стив Джобс и Стив Возняк продават първия компютър, основан от тях и носещ името Apple-1. Двамата влагат 250 $ в машината и съумяват да я продадат да 666,66 $. Дуото, което след години се трансформира в едно от най-известните в софтуерния свят, прави едвам 200 броя от Apple-1.

А през днешния ден един от тях си търси нов совственик. На аукционната платформа RR Auction може да бъде открита обявата, съгласно която изцяло функциониращата машина се продава за най-малко ` $.

Впечатляващото е, че компютърът е изцяло работещ. Въпреки това, несъмнено, той е доста по-малко мощен от който и да е подобен през днешния ден. Apple-1 са употребявани за програмирането и потреблението на по-прости стратегии, както и за изгри.

Преди да бъде пусната за продажба машината е била изложена в Computer History Museum в Силициевата котловина, а по-късно е била възобновена от експерт по продуктите на Apple през 2019 година.

През 70-те години Джобс и Возняк съумяват да произведат редица такива компютри в гаража на първия. 50 от тях са продадени на локален магазин за техника в Маунтин Вю - Byte Shop. Още 50 двамата продават на свои другари, а 100 бройки са пуснати за продажба от други търговци.

Apple-1 са доста рядка находка измежду колекционерите. През 2019 година подобен беше продаден от Christie`s в Лондон за съвсем 500 000 $. 5 години по-рано от The Henry Ford Museum купиха подобен за 905 000 $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР