През 1975 един артист от Манхатан на мястото на отломки

...
През 1975 един артист от Манхатан на мястото на отломки
Коментари Харесай

Райските градини на Адам Пърпъл

През 1975 един актьор от Манхатан на мястото на парчета от разрушена постройка взема решение да сътвори градина. Вдъхновението му идва, когато вижда деца да си играят измежду тези парчета. Адам Пърпъл стартира да създава зелено пространство (наречено по-късно Райската градина) без да знае, че то в последна сметка ще нарасне до 15 000 квадратни метра.

Той трансформира срутените тухли в тротоари, основава горен пласт почва от изгорена дървесина и оборски тор от Сентръл парк и оформя идиличното си зелено пространство в разширяващ се кръг. Отначало градинката наподобява смазвана от заобикалящите я полуразрушени стени, само че с времето прилежащи здания започнаха да се събарят една след друга и градината се уголемява с от ден на ден пръстени.

Тя не е единствено парк за отдих, само че и същинска градина – с краставици, аспержи, чери домати, черни малини и десетки плодоносни дървета. Адам я преглежда като произведение на изкуството и израз на съществени човешки права и потребности, отглеждани от и за обществото, черпейки своите материали от останките на града. Адам и неговата партньорка Ева, въодушевени от писатели като Хенри Дейвид Торо и Ралф Уолдо Емерсън (все фенове на природата), са възприемани от някои като странни новобранци, само че от доста от локалните поданици – и като зелени жители с визия.

Роден под името Дейвид Лойд Уилки, прозвището на Пърпъл идва поради цвета, с който постоянно се облича (Пърпъл – purple – лилаво). Той също по този начин е студент по публицистика и деец от армията, и почива през септември 2015 година Личният му живот (и смърт) е обагрен и от обвинявания в домашно принуждение.

Самата Райска градина в доста връзки е авангардна рецензия към градоустройственото обмисляне. Проектът отразява доста насочени към жителите хрумвания за демонстрация на здрав разсъдък, подкрепяни във въздействащата книга на Джейн Джейкъб „ The Death and Life of Great American Cities “, оповестена през 1961. Въпреки че в последна сметка е унищожена, градината въпреки всичко остава в концепцията за градски градинарство.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР