През 1974 г. Андрей Сахаров и още 7 негови изтъкнати

...
През 1974 г. Андрей Сахаров и още 7 негови изтъкнати
Коментари Харесай

Подкрепяте режима на Борисов, нали проф. Герджиков, не сте глупак като акад. Сахаров

През 1974 година Андрей Сахаров и още 7 негови изтъкнати сътрудници, плюс 12 другари на Александър Солженицин пишат на 12 февруари така наречен „ Московско послание “. В него те упорстват за освобождението на задържания публицист, публикуването на книгата му „ Архипелаг ГУЛАГ “, откриване архивите за лагерите и основаване на интернационална комисия за следствие закононарушенията на сталинизма.

Ядреният физик Сахаров е лауреат на Нобелова премия, която получава жена му, тъй като него не го пускат в чужбина… Останалите учени са разследвани, арестувани, изселвани, измъчвани и прочие Но не се отхвърлят от позицията си. „ Глупаци, имаха чудесна кариера, а се занимават с нелепости “, - коментирал тогава някакъв си основен полицай.

„ Чувствам голям дълг към хората, които лежат по арести, потискани са и са преследвани, тъй като пазят свободата и гражданските права “, - декларира огромният академик.

Подобни образци на гражданска позициа на всепризнати учени са доста. От Ноам Чомски за дейностите на американското държавно управление в Ирак, на английски учени за укриване на истината за химическо оръжие на Саддам Хюсеин от Тони Блеър. Преподаватели от американски университети поддържаха митингите, доста от тях се включиха в тях, против полицейско принуждение, което докара до гибелта на Джордж Флойд. В Гърция по традиция ректори и преподаватели стачкуват дружно със студентите, да не приказваме когато водиха война същински дружно против военната хунта...

Миналото лято у нас бе лято на митингите против режима на ГЕРБ и Бойко Борисов. Хиляди желаеха неговата оставка и оставката на основния прокурор Иван Гешев.

На 21.09.2020 година бългaрcки учeни в чужбинa излязoхa c oтвoрeнo пиcмo в пoдкрeпa нa aнтипрaвитeлcтвeнитe дeмoнcтрaции у нac. Това бяха нaд 70 потвърдени в своята област учени от 12 държaви.

" Изрaзявaмe пoдкрeпa нa прoтecтитe в Бългaрия и иcкaниятa им зa нeзaвиcимa cъдeбнa cиcтeмa, прoзрaчнo и oтгoвoрнo прaвитeлcтвo и cвoбoдни мeдии. Cъщo тaкa пoдкрeпямe прaвoтo нa хoрaтa дa изрaзявaт cвoбoднo cвoeтo мнeниe, кoeтo включвa прaвoтo нa мирeн прoтecт ".

Учeнитe жигосаха и полицейското принуждение, както и прикриването на това принуждение от управляващите.

Извинете, проф. Герджиков, само че Вие къде бяхте по това време?

На 13 октомври 2020 година по самодейност на студенти от СУ „ Св. Климент Охридски “ пред Ректората се събраха десетки техни сътрудници от над 10 ВУЗ-а в столицата. Младите хора обявиха, че поддържат настояванията против държавното управление и основния прокурор. „ Искаме да живеем и учим в свободна от корупция страна “, - надигнаха глас те.

Нищо не казахте по въпроса, професоре, за какво?

На 2.08.2020 година протестиращи блокираха кръстовището пред СУ, майки на деца с увреждания опънаха палатки там и обявиха, че ще стачкуват до рухването на държавното управление на Борисов и оставката на Гешев. Всеки ден жители носеха на протестиращите сандвичи, минерална вода, кафе, чай…

Вас отново ви нямаше, ректоре…

На 09.09.2020 година Борисов разяснява митингите: „ Мафията сега желае да смъкна държавното управление, тъй като хазарт, контрабанда – всичко е на улицата против нас. И си откриха лидер “ (Визира президента Радев).

Сигурно споделяте това мнение, тъй като другояче нямаше да приемете поддръжката на ГЕРБ и Борисов, нали господин Герджиков?

Не сме чули до момента какво мисли претендентът на ГЕРБ за обстоятелството, че ръководството на Борисов и ГЕРБ докараха България до дъното по приходи, качество на живот, достъп до здравно обслужване, дълготрайност на живот, господство на правото, покупателна дарба, достъп до административни услуги, условия за бизнес, вложения, имунизация и прочие И я трансфораха в първенец по: корупция, домашно принуждение, заболеваемост, смъртност, понижаване на популацията, неначетеност, обезлюдяване на обитаеми места, напускащи страната, брой хора, живеещи под прага на бедността, по смъртност от COVID-19, с най-голяма ножица сред небогати и богати, замърсяване на околната среда и прочие

Всяка година поради корупция България губи над 11 млрд евро, или 14% от Брутният вътрешен продукт, по данни на Европейския парламент, ОЛАФ, Евростат и Европейската комисия. Това прави над 100 милиарда евро за интервала на ръководство на Борисов и ГЕРБ, които издигат и поддържат кандидатурата на проф. Анастас Герджиков.

Нито един път не чухме позицията на Герджиков за многочислените митинги на учени и студенти през последните години. Дори, когато негови сътрудници поддържаха митингите през 2020 година

На тези въпроси проф. Анастас Герджиков ще би трябвало да отговори. Ще кажете: А къде бяха другите претенденти?

Върховният арбитър Лозан Панов от години води борби за промени в правосъдната система. Това му донесе удари, обиди, неволи и какво ли още не. Не се отхвърли.

Действащият президент „ разединител “ от много време подлага на критика корупцията и грешките в ръководството на ГЕРБ и Борисов.

За техните недостатъци също ще стане дума, бъдете спокойни.

Кандидатът на ГЕРБ за президент и хора от инициативния комитет към този момент няколко дни приказват за „ единство “, „ да забравим омразата и отрицанието “, за „ общ народен идеал(?) “, че е „ същински обединител “ и прочие ОК. Преди месец и половина президентът на Русия Владимир Путин разви теорията за „ обединен съветски народ “ и „ обединен народ – съветския и украинския “. Там гореспоменатите думи и обещания изобилстваха. Днес към този момент е в листата на огромното журналистическо следствие „ Pandora Papers “, което разкрива негови милиони и придобивки в Монако, укривани от „ обединяване съветски народ “…

Да не забравяме също, че теорията на нацизма, изповядвана от Хитлер, е за „ обединена нация “ в хилядолетен райх.

И за какво поддръжниците на проф. Анастас Герджиков толкоз енергично отхвърлят да е бил назначен за зам.-министър на просветата по времето на тройната коалиция от квотата на Движение за права и свободи? Какво срамно има, в случай че това в действителност е по този начин? А и нали към този момент се вършат тънки сметки на втори тур придвижването да даде рамо на ГЕРБ и Герджиков да пребори Радев?

Не е простак проф. Анастас Герджиков като наивника акад. Сахаров, не е. Той е един прексарен национален обединител.

Д-р Димитър Попкутуев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР