През 1969 г. Ян Тинберген (на нидерландски Jan Tinbergen) заедно

...
През 1969 г. Ян Тинберген (на нидерландски Jan Tinbergen) заедно
Коментари Харесай

Ян Тинберген е първият Нобелов лауреат за икономика

През 1969 година Ян Тинберген (на нидерландски Jan Tinbergen) дружно с Рагнар Антон Китил Фриш получават първата Награда за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел. Тя прави оценка приносът им за развиването и използването на динамични модели в разбора на икономическите процеси.

Холандският иконометрист Ян Тинберген е роден на 12 април през 1903 година в Хага - резиденцията на нидерландските държавно управление и парламент - считана за административна столица на страната.

Ян Тинберген е по-голям брат на етолога Николаас Тинберген, който получава Нобелова премия за физиология или медицина през 1973 година. Етологията е просвета за държанието на животните (особено на обществените животни като приматите и кучеподобните).

Ян Тинберген е умрял на 9 юни 1994 година в Хага.

Рагнар Антон Китил Фриш (норвежки: Ragnar Anton Kittil Frisch) е норвежки икономист, работил в региона на иконометрията.

Иконометрията (английски: econometrics) съчетава в едно стопанската система, математиката и статистиката и дава опция за приложението на математически и статистически способи за разбора на икономическите данни. Тя има приложение върху решаването на разнородни проблеми на икономическото развиване и обмисляне.

Иконометрията датира като дисциплинираност от 30-те на 20 век, като първата известна приложимост на иконометрия (в сродна на термина форма на думата) е от 1910 година, като Рагнар Фриш се счита, че е изковал термина в смисъла, в който се използва през днешния ден.

Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел (на шведски: Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), кратко Нобелова премия за стопанска система, се присъжда всяка година за забележителни интелектуални приноси в региона на стопанската система и е считана за една от най-престижните награди за стопански проучвания.

Наградата е учредена през 1968 година от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.) в деня на нейната 300-годишнина. Въпреки че оценката не участва в наследството на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се афишират като Нобелови лауреати на съответната гала. Лауреатите по стопанска система получават своята тапия и златен орден от Кралство Швеция на 10 декември, на същия ден се организира и церемонията в Стокхолм по награждаване на Нобеловите лауреати по физика, химия, физиология или медицина, литература и мир. Паричната премия е еквивалентна с тази на другите награди.

Лауреатите се избират от Шведската академия на науките, също както и премиите за химия и физика и Наградна комисия, сходна на Нобеловите комисии е употребена.

Разпространеното наименование на премията е Нобелова премия за стопански науки или, или по-точно, Паметна Нобелова премия за стопански науки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР