През 1968 година генералният директор на Българската телевизия получил нареждане

...
През 1968 година генералният директор на Българската телевизия получил нареждане
Коментари Харесай

Забраняват песен заради Тодор Живков и Георги Трайков

През 1968 година генералният шеф на Българската телевизия получил разпореждане да се спре излъчването на „ Златният Орфей “. Богомил Нонев се опитал да възрази, само че на вятъра. Заповедта не подлежала на коментар. Причината, с която заинтригуваните обяснили яростта на началството, била една почтена песничка с даже малко несериозното заглавие „ Гротеска “.

Автор на тази шеговита мелодия бил младият, само че доказващ се композитор Александър Йосифов. В неговата биография към този момент попадали няколко станали обичани на публиката шлагери. Печелел и награди. Текстът бил на различен надарен създател - поетът Димитър Точев. Той с изключение на хубавите си стихове бил и одобрен текстописец. Автор на текста на безконечния шлагер „ Светът е за двама “ по музика на Мария Нейкова.


Александър Йосифов и Димитър Точев

Към този влиятелен екип било привлечено още едно известно име - артистът Коста Карагеоргиев. Той бил член на извънредно мощната тогава натрупа на Сатиричния спектакъл. Зрителите го гледали на драго сърце всяка вечер. Играел и във филми. А единствено след година с неговото осъществяване на песента „ На всеки километър “ щели да стартират сериите на фамозната партизанска сага.
Така че един мощен екип е основал една малко необикновена ария, чиито герои нямат нищо общо с любовта, морето, ветровете, за които описват най-често останалите естрадни песни. В последна сметка журито не се поколебало и присъдило на „ Гротеска “ първа премия. Карагеоргиев я изпял още един път на галаконцерта и вместо песента да тръгне триумфално по пътя си към слушателите, внезапно изчезва и никой повече не я чува. С какво толкоз двамата шопи, пътуващи из Европа, основните герои на песента, са тормозили управляващите е въпросът, които си задават създателите. Скоро всичко излиза наяве. В околните дни и месеци предстояло пътешестване из остарелия континент на Първия човек в страната Тодор Живков и на ръководителя на Народното събрание на Народна република България Георги Трайков. Освен това Тодор Живков си е от Правец, където главно се самоопределят като шопи.

Така е в изкуството. Понякога даже „ Гротеските “ имат неприятен шанс. Наредено е освен това много строго песента да не се излъчва по радиото, вестниците също скочили от горната страна й, а създателите претърпели не една и две безсънни нощи.

Генко Генов, шефът на „ Орфея”, написа: „ Никой не се заинтересува от обстоятелството, че „ Гротеска “ е писана и предадена за състезанието осем месеца преди уговарянето на формалните визити на високопоставените държавници, когато никой не е подозирал за тях. Ние обърнахме внимание на това събитие, доказвахме го с доста докладни, само че гласът ни остана в пустиня.

Днес никой от екипа, основал песента „ Гротеска “, не е измежду живите.


Коста Карагеоргиев със Стефан Данаилов в „ На всеки километър “ротеска Музика Александър Йосифов
Текст Димитър Точев
Изпълнява Коста Карагеоргиев


Тича влака из Европа,
в купето двама шопа,
Гледат Тиса, гледат Драва,
пеят ария ей такава...

Тича влака из Европа,
в купето двама шопа,
гледат Татри и Карпати
пеят песни нам познати:

Припев
От Искъро по-длибоко нема.
От Витоша по-високо нема.
Па нема... Па нема...
Е... Па нема...

Тича влака из Европа,
в купето двама шопа,
цъкат, гледат свят превъзходен,
па си пеят своя ария:

Припев
От нашето по-юбаво нема.
От нашето по-юбаво нема.
Па нема... Па нема...
Е па нема...
Има ли?
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР