През 1967 г. проф. Михаил Харалампиев завършва Висшия химикотехнологически институт

...
През 1967 г. проф. Михаил Харалампиев завършва Висшия химикотехнологически институт
Коментари Харесай

Носителят на Нобел проф. Михаил Харалампиев: Във война сме с опасен противник

През 1967 година проф. Михаил Харалампиев приключва Висшия химикотехнологически институт в София с отличен триумф като отличник на випуска „ Химически войски “ с тапия „ инженер по органичен синтез и технология на високомолекулните съединения “ и военно звание „ лейтенант “. В интервала 1977–1980 приключва Висшата военнохимическа академия на Руската федерация в Москва. Между 1990 година и 1996 година мобилизационно е бил привличан на високи командни длъжности: шеф на Отдел по оценка на нуклеарната, химическата, биологическата конюнктура и засичането на нуклеарните гърмежи към Главния щаб на Сухопътните войски на БА; шеф на Щаба на химическите войски към Главния щаб на Сухопътните войски на БА.

Специализирал е в центровете за нуклеарна, химическа и биологическа отбрана на Кралство Холандия, Съединени американски щати, Русия, Обединеното кралство Англия, Германия и Италия.

През май 2000 година ВАК към Министерския съвет го утвърждава за професор по „ Технология и преправка на пластмасите и стъклопластите “. В състезанието взе участие с 15 учебника, 8 от които на висок щемпел, 117 изявления, от които 10 в списания с импакт фактор и 14 внедрявания в технологии по защитата.

Има регистрирани изобретения в Англия, Русия и България. През октомври 2002 година пази втора дисертация във Военнохимическият университет на Руската федерация. Утвърден е за лекар на химическите науки на Руската федерация през декември 2002 година Гост-професор по химически и екологически науки е в НВУ „ Васил Левски “. Проф. Харалампиев е и негов Доктор хонорис идея.

През 2013 година става групов притежател на Нобеловата премия за мир, присъдена на Организацията за възбрана на химическите оръжия в Хага.

-Опишете обстановката през Вашите очи, професоре, във война ли сме в действителност?

-Принципно не желая да преразказвам думите на френския президент Макрон, само че фактически сме във война, и то със сериозен и незабележим съперник. Вече доста страни в света, в това число високоразвити софтуерно, са изумени. Това приказва, че даже страни, които имат биологични стратегии, не са задоволително готови. Така че действително ограничаващите ограничения, които се поставят по границите, демонстрират, че това е ново предизвикателство, в което няма предна линия и няма гръб.

-Как съгласно Вас се появи този сериозен и незабележим съперник, както наричате COVID-19?

-По отношоние на появяването му могат да се изкажат няколко хипотези. Като човек, изучавал цялостната Програма по биологическо оръжие, ще дръзна да ги споделя.
На първо място, сред нас, военните експерти, се прокрадва мисълта, че този преобразен, мутирал ковид, наименуван COVID-19, има други цели – да засегне колкото се може повече хора. Още повече, че се знае авансово, че против него няма открита ваксина. Така че това е първият вид, който премислям. В продължение на казаното – свързвам го с Конвенцията за възбрана на създаването и натрупването на ресурси от биологични оръжия и тяхното заличаване.

Тази Конвенция беше подписана от Москва, Лондон и Вашингтон на 10 април 1972 година и влезе на 26 март 1973 година, като депозитари са държавните управления на Съединени американски щати, Англия и Съюз на съветските социалистически републики. Само изброяването на тези три велики страни подсказва, че те са имали биологически стратегии и на този стадий са мислили всичко, което е правено като биологично оръжие, да бъде замразено и унищожено. Но това не се е случило във времето.

И тук към този момент втората ми догадка – част от базата на Организацията за възбрана на химическото оръжие е била предопределена за инспекторската част на осъществяване на упоменатата спогодба.

Да, но не. Пак великите сили – не желая да ескалирам, като ги показвам, само че тя е една и с помощта на нея няма действителна инспекционна активност по целия свят. Аз даже предложих към Организация на обединените нации да основат утвърдена инспекционна група по възбрана на биологическите проучвания за военни цели. Всяка една страна, която има биологическа стратегия, би трябвало да заявява координати, повърхност, какви действия извършва и т. н. и когато отидат инспекторите, да могат да видят какво е създадено като ваксини за мирни цели, какъв брой са забърканите варианти и т. н. Тук несъмнено някой ще ме упрекна, че намеквам за по някакъв метод изтърван вирус, който да убива неконтролируемо.

-Това ли загатвате в действителност?

-Като боен експерт върша леко допускане. Но не се ангажирам да кажа кой е гадът, както сподели министър-председателят. Но неприятното е, че този предполагаем гадина направи със своите камъни по своята глава. Така че в случай че някой го е направил, това отива към този момент и на неговата територия. Другото загадъчно е, че в случай че го е направил, неговите загуби би трябвало да бъдат минимум, това е презумпцията. Затова бяха основани и оръжията за всеобщо поразяване. Това беше направено в името на това едните като победят, другите да живеят щастливо. Една висша нелепост върху човечеството.

-И Вас да попитам, като споменахте министър-председателя – съответна ли е властта в ограниченията?

-Считам, че още преди да има изумени хора, се бяха разтичали. Това, което се прави, изключително през последните дни и изключително решението за Банско – прочее считам, че Банско би трябвало да е в положение на една обсервация. Т. е. от там птиче не би трябвало да излиза. Защото пътищата се охраняват от полицейските органи, само че черните пътища също би трябвало да бъдат блокирани. Другите ограничения и ежедневното отчитане на резултатите от извършените проби, за мен като боен експерт, са изцяло задоволителни. Но и ние би трябвало да осъзнаваме, че се намираме в положение на санитарна, биологична война, и би трябвало да съблюдаваме ограниченията.

Що се отнася до незадоволителните средства – въоръжеността за битката срещу ковид е въпрос, който би трябвало да отчитаме и в бъдещето. Ще ви дам образец.

Имахме доста добър цех за произвеждане на самостоятелни средства за противохимическа отбрана. Правеха се съвременни противогази. Работил съм върху технологията на един от тези противогази. Изнасяхме го за 250 $. Разбира се, той беше за сложно отбраняване от въздействието на химически сътрудници, на радиоактивно заразяване…

Но противодимният филтър на този противогаз беше разчетен да пази от съставените елементи на биологическите сътрудници. Произвеждаха се и респиратори – които пазят устната и носната кухини. Но те с огромна възможност правеха по този начин, че в случай че някой кихне на 1 метър от теб, филтърът му да задържа и пази.

Така че в случай че приемем, че настоящето е биологически тероризъм – прецизирам, че не го настоявам, трябваше да бъдем готови.

Нещо повече – тук въпросът е към хората, които се занимават с националната сигурност. Имахме доста положителни химически войски, които бяха подготвени да работят и във военно, и в спокойно време при повреди. Имахме стройна организация „ Гражданска отбрана ”. Лично защищавам тя да се извади от системата на Противопожарната сигурност.

Защото противопожарната сигурност е едно, а гражданската отбрана напълно друго. Гражданската отбрана е обвързвана с превантивните ограничения срещу нуклеарен тероризъм, химически тероризъм и биологически тероризъм. Акцентирам върху това, въпреки да знам, че ще раздразня доста хора. Но в случай че този блок на „ Гражданска отбрана ” в този момент съществуваше, доста по-рано нещата щяха да свършат. Това не е рецензия към тези доблестни мъже, които управляват Противопожарната сигурност. Те са експерти, само че те са едно, а другото е друго.

-Бихте ли се заел с прогноза какъв брой време ще сме в пандемия, по кое време ще се върнем към естествения си живот дотолкоз, доколкото може да бъде естествен по метода, по който беше до момента, несъмнено?

-Прогнозата ми е, че учените – военни и цивилни, на всички тези велики сили – Съединени американски щати, Руската федерация, Китай, Англия, Франция, Индия, че даже Пакистан и Иран, в този момент са се обединили. Гледах, че върху една жена в Съединени американски щати е приложена първа порция пробна ваксина. С доста огромна възможност тези страни, с оглед да спасят популацията и стопанските системи си, създават ежеминутно такава ваксина.

Друг е въпросът, че в случай че разгледаме по-сериозните книги за вирусите, ще забележим, че по-голяма част от тях са доста мъчно лечими със профилирани ваксини. Ако приказваме за другата част от биологическите стратегии, където се създават бактериални средства – там има метод.

Има полиантибиотици, характерни антибиотици, до момента в който вирусите не се лекуват с антибиотици. Вирусът е клетъчен паразит и влизайки в клетката, видоизменя действието й в организма.Така че напъните са ориентирани върху проучването на имунизациите върху другите вероятни за бойно потребление вируси, които съществуват в някои учебници и се знаят от хората, които стоят покрай този въпрос.

Рано или късно, уверен съм, ще се появи такава ваксина. Дори да работи при 50% от случаите, ще се премине през оня миг през върха и ще стартира да се слиза по ската. Загадката е, че в региона в Китай с най-вече инфектирани случаите всекидневно стартират да спадат. Което приказва, че там преодоляват пика на болестта.

Преди към 20 година хора, които и тогава ходеха по малките екрани и които се появиха още веднъж, говореха, че в Китай нямало какво да ядат и други такива. Без да са ходили там. Аз съм посещавал Китай с няколко специфични задачи под егидата на Организацията за възбрана на химическото оръжие. И тук желая да вмъкна към тези, които дежурно плюят всичко, което не пасва на мисленето им – обиколил съм 15 пъти земното кълбо по екватора. Та същите тези хора в този момент приказват какъв брой порядъчен е Китай…

Ами то в случай че не е Китай, Съединени американски щати, Европейски Съюз и т. н. са в цялостна взаимозависимост от доста артикули. Малцина знаят, че доста медикаменти отиват от Китай в Холандия и там се сертифицират и покачват цената си 5, 10 и 20 пъти. Казвам това, с цел да подчертая, че тези хора са дисциплинирани и без значение, че не престават да ги упрекват по идеологически аргументи – ето по какъв начин дисциплината сътвори стопанска система и по какъв начин в този момент се борят с този незабележим зложелател.

Инфо: regnews.net

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР