През 1961 г. италианският артист Пиеро Манзони се отдава на

...
През 1961 г. италианският артист Пиеро Манзони се отдава на
Коментари Харесай

Как се печелят шестцифрени суми от консерви с фекалии

През 1961 година италианският актьор Пиеро Манзони се отдава на пълненето на консерви с фекалии.

Той даже дава име на плана си – „ Лайната на актьора “.

Така човешки изпражнения се трансформират в изкуство, тъй като в консервирането им е вложена една висша артистична концепция.

Във видеото горе разберете за какво някои хора считат, че модерното изкуство не коства

Консервите носели разнообразни послания - от политически изявления до вижданията на Манзони за изкуството.

На етикета на всяко от деветдесетте неповторими творения можело да се прочете на британски, френски и немски: „ Лайната на актьора, 30 гр. прясно консервирани, създадени и консервирани през май 1961 година “.

Какво е "селфичино " и къде може да бъде намерено

Смята се, че вдъхновението за ексцентричния план идва от бащата

на актьора и едно негово несъмнено изявление, а точно, че изкуството на сина му е „ лайняно ".

Пиеро взима думите на татко си напълно съществено и това му носи невъобразими триумфи. Първият клиент на Манзони купува негова кутийка за 30 гр 18-каратово злато, което по това време коствало към 60 лева, а през днешния ден над 2000 лева

Имайки поради, че една кутийка царевица през днешния ден коства най-малко 1 лева, 60 лева за кутия с фекалии е много добър бизнес, не мислите ли?
 Пиеро Манзони Пиеро Манзони
Чрез своя ексцентричен план италианецът прокарва концепцията, че не е значим материалният образ на изкуството и неговото наличие, а посланието на актьора.

Така Пиеро Манзони трансформира човешки изпражнения в злато

През 2000 година изложба "Тейт " в Лондон купува консерва на актьора за близо 50 000 лева, а през 2016 година на търг в Милано е продадена друга негова консерва за рекордната цена от близо 500 000 лева

Колкото и да ви се коства безумна цялата история, може би най-малко малко ви се желае вие да бяхте достигнали до понамирисващата, само че въпреки всичко блестяща концепция, или най-малко да си бяхте купили една консерва от Манзони, която през днешния ден да продадете за 500 000 лева

Но кой да допусна, че кутийка с фекалии може да коства толкоз доста? Пиеро Манзони.

Това не е единствената новаторска концепция на актьора

По-късно той записва свои мисли и всяка от тях запечатва в друг плик, трансформирайки ги в израз на своята персона. Също по този начин създава балони, цялостни с дъха му, и твърдо сварени яйца, носещи пръстовия му отпечатък.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ИЗКУСТВО В ЧАШИ КАФЕ
 Балон с дъха на актьора Балон с дъха на актьора
Как работи изкуството на Манзони?

Ако притежателят на някой от пликовете да вземем за пример го отвори, той губи цената си. Същото важи и за консервите. Никой не знае дали всички 90 от тях съдържат фекалиите на актьора, само че не наличието, а концепцията зад тях ги прави толкоз значими.

Ще откриете ли лицата в тези фотоси

Манзони умира едвам 29-годишен през 1963 година в резултат на сърдечен удар. Въпреки късия си земен път, той оставя след себе си един голям бетонен блок и 90 консерви с фекалии, които през днешния ден костват стотици хиляди левове.

Идеята му се коства безумна на мнозина, само че на първо място тя е един образец за това, че в света на изкуството няма граници, а човек може да завоюва даже от кутийка с изпражнения, стига да знае по какъв начин да го направи.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР