През 1953г. церемонията по връчването на американските филмови награди „Оскар“

...
През 1953г. церемонията по връчването на американските филмови награди „Оскар“
Коментари Харесай

На този ден: Започва войната в Ирак

През 1953г. церемонията по връчването на американските кино награди „ Оскар “ за първи път се излъчва по малкия екран . Церемонията за първи път се организира през 1929г., само че до 1953г. не е излъчена онлайн по малкия екран. И до ден сегашен това е едно от най-гледаните събития в света. Като Оскарите са и най-висшата премия в света на киното.

През 1958г. В Страсбург е намерено първото съвещание на Европейския парламент . В него взе участие 142 членове, които са излъчени от националните парламенти на страните членки, и в нея се приказва на четири езика. Години по-късно членовете са 705, а формалните езици са 24. Институцията разполага с извънредно значими законодателни, бюджетни и контролни пълномощия.

Всичко стартира с Договора за основаване на Европейската общественост за въглища и стомана (ЕОВС). Подписан от шест страни, той влиза в действие на 25 юли 1952 година. С него се поставят основите на Общността и се основават следните институции: Върховен орган, Обща асамблея, Съвет на министрите, Съд и Консултативен комитет.

След влизането в действие на Договорите от Рим през 1958 година и основаването на Европейската икономическа общественост (ЕИО) и Европейската общественост за атомна сила (Евратом) е решено Общата асамблея да бъде в действителност обща и за трите Общности. По същото време тя се преименува на „ Европейска парламентарна асамблея “, а от 30 март 1962 година – на „ Европейски парламент “ (наименование, което се вписва публично в Единния европейски акт от 1986 г.).



През 1984г. е открит огромният електрифициран жп пръстен София – Горна Оряховица – Русе – Варна – Бургас – Пловдив – София.

През 2003г. президентът на Съединени американски щати Джордж Уокър Буш афишира началото на войната в Ирак. Буш се обръща към американската нация и афишира, че са почнали въздушни удари против цели в Ирак. Война продължава до 2011 година, а тя води до края на иракския водач Садам Хюсеин, който е свален, а по-късно и хванат и екзекутиран. Във войната умират 56 677 души, а стотици хиляди са ранени. В момента в Съединени американски щати има 2500 бойци в Ирак.

Правителството на Буш е остро подложено на критика за започването на войната, а също така се появяват и видеа и фотоси с изтезаване на военнопленници в пандизите. Това постанова и до оставката на министърът на защитата Доналд Ръмсфелд.

Основната цел заради, която Съединени американски щати стартира войната са оръжия за всеобщо заличаване, които съгласно Централно разузнавателно управление на САЩ има Ирак, само че такива оръжия не са открити. Другата причина е връзка с Ал Кайда, която също не е потвърдена.

Днес рожден ден чества българският политик Огнян Герджиков , който е някогашен длъжностен министър-председател на България и ръководител на Народното събрание. Рожденик през днешния ден е и екшън звездата Брус Уилис , прочут от филмите Умирай Трудно, Армагедон, Криминале, Шестото възприятие и други.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР