През 1943 г. българите спасиха своите сънародници евреи, но всъщност

...
През 1943 г. българите спасиха своите сънародници евреи, но всъщност
Коментари Харесай

Румен Радев: Спасявайки сънародниците си евреи, българите отстояха и достойнството на Европа

 Президентът с ръководителя на „ Лигата против поругаването “ Ейб Фоксман. Снимка: Валентин Николов  Снимка: Валентин Николов  Снимка: Валентин Николов  Снимка: Валентин Николов
През 1943 година българите избавиха своите сънародници евреи, само че в действителност избавиха и себе си, спасяваха своето кътче от цивилизацията, избавиха достолепието си, отстояха и достолепието на Европа. Това съобщи президентът Румен Радев, който е на публично посещаване в Израел, в изявлението си пред Шестия световен конгрес за битка с антисемитизма.

Радев напомни, че в отбрана на българските евреи тогава са се обединили Православната черква, водещи политици и интелектуалци и че нито един евреин жител на България не е бил депортиран в лагерите на гибелта.

“Този ярък протест на нашия народ против овладялото цяла Европа мракобесие си обясняваме освен с куража на праведните, само че и с живия спомен за османското владичество”, разяснява президентът. Според него опита от безправието е една от аргументите расовите теории да се разбият в непоклатимата човечност на тогавашните българи.

 Снимка: Валентин Николов  Снимка: Валентин Николов  Снимка: Валентин Николов  Снимка: Валентин Николов
Преди това президентът сервира венец и пред гробовете на жертвите на кораба “Салвадор”, с който над 300 евреи потегля от Варна, само че претърпява корабокрушение. Спасени са 119 души, останалите умират.

“Случаят с платнохода “Салвадор” е образец за безконечния блян на хората към своята татковина и вярата, съобщи Румен Радев на церемонията. Днес освен почитаме паметта на починалите в това корабокрушение, само че и почитаме устрема на всички евреи да доближат до своята обетована земя, устрема към вярата и свободата, почитаме помощта и отбраната, която те откриха в лицето на българския народ в тези тежки времена”, уточни президентът.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР