През 1942 година, в разгара на Втората световна война, Адолф

...
През 1942 година, в разгара на Втората световна война, Адолф
Коментари Харесай

Танкът, който разби Хитлер и нацистите

През 1942 година, в разгара на Втората международна война, Адолф Хитлер споделя на своите генерали във „ Вълчата бърлога” в Източна Прусия нещо любопитно. Той им споделя, че би се замислил дали да нападне Съветския съюз, в случай че е знаел, че ще има „ толкоз доста от тях”. Под „ тях” засяга една машина, която се оказва с значима роля в успеха на руснаците над нацистката войска.

Съветските танкове Т-34 се оказват огромна изненада за нацистките въоръжени сили и една от повода панцерите им да бъдат съкрушени пред портите на Москва. Шокиращи са и цифрите на произвеждане на руските танкове, с които Съюз на съветските социалистически републики съумява да съкруши Хитлер и да завоюва войната. В интервала 1939 – 1945 година Нацистка Германия създава 19 938 танка. Военните инженери на Хитлер се славят като най-хубавите по това време. И все пак руснаците ги превъзхождат доста във връзка с производството. Според историци страната създава над 53 000 танка Т-34.

В допълнение германците са захласнати от това да имат все по-уникални модели и модификации, до момента в който „ алената армия” разчита основно на Т-34. Нацистите мъчно биха намерили аварийни елементи на своите развалени бронирани машини, до момента в който руснаците нямат подобен проблем. Това е още едно предимство на бойното поле. През месец юли 1941 година нацистката войска за първи път се изправя очи в очи против Т-34 в стълкновение. Изненадата е неприятна. Немците не са очаквали оръдието на Т-34 да може да поразява вражеските цели от разстояние, по-голямо от това на качествата на панцерите. Т-34 съчетава бойна мощ и подвижност в себе си, което го прави гибелен.

Огневата мощност, отбрана и подвижност трансформират руския танк в същинско страшилище, а също така той е и доста по-мобилен от немските танкове по по-мека и кална земя, което се оказва от голямо значение за войната на Източния фронт, написа The National Interest. Експертите считат, че в Т-34 има нещо особено, изключително в неговия дизайн. Дизайнът на един танк е композиция от няколко детайла, като на напред във времето са огнева мощ, отбрана (броня) и подвижност. Много танкове жертват един от тези съставни елементи, само че не и Т-34. Съветските конструктори намират съвършен баланс, без да вършат взаимни отстъпки.

Руснаците създават големи количества бойна техника, която придвижват към бойните полета посредством железопътната си мрежа. Това също оказва помощ на Съюз на съветските социалистически републики, голяма по повърхност, да завоюва войната. Танкове Т-34 са превозени и през Транссибирската железопътна линия, с цел да разбият японската войска в Монголия през лятото на 1945 година. След това такива танкове са употребявани и против американците в Корея в интервала 1950-1953 година. Те биват въведени на въоръжение в редица страни.

Когато Хитлер атакува Съветския съюз през 1941 година, руснаците разполагат с 1200 танка Т-34. По-голямата част от тях се създават в Челябинск. В града се създават и ракетни установки „ Катюша” и той даже получава прозвището Танкоград. Заради интервенция „ Барбароса” Съюз на съветските социалистически републики форсира производството с бързи темпове, с цел да се окаже поддръжка на бойците, сражаващи се на фронта. Продукцията продължава и след края на Втората международна война.

Танковете Т-34 играят основна роля и в Битката при Курск, една от решаващите борби на Източния фронт по време на войната. Нацистите със своите „ тигри” са уверени в успеха, която би им осигурила предимство, само че руските бойци бързо схващат по какъв начин да се оправят с тях, споделя в записките си Никита Хрушчов. Без подозрение Т-34 е една от главните аргументи за успеха над Нацистка Германия на Източния фронт и по-късно във войната.
Снимка: Shutterstock
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР